Kremlinul contraatacă. Un post public de televiziune a vizitat palatul atribuit lui Putin pentru a demonstra că ancheta făcută de Navalnîi este un fals VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
s

O echipă a postului public de televiziune Rossia 1 a vizitat palatul de pe malul Mării Negre, atribuit lui Vladimir Putin într-o anchetă făcută de Aleksei Navalnîi. Autorii reportajului au luat în derâdere învestigaţia lui Navalnîi şi au încercat să demonstreze că ancheta, care a fost vizualizată pe Youtube de peste 100 milioane de oameni, este un fals fabricat cu ajutorul serviciilor speciale din Occident.

În reportaj se spune că palatul, evaluat de Navalnîi la peste 1 miliard de euro, nu-i aparţine lui Vladimir Putin, ci unui om de afeceri din domeniul transportului, al cărui nume nu a fost divulgat pentru că „istoria asta va lovi în rudele lui”.

Potrivit jurnaliştilor ruşi, clădirea, de fapt, este un hotel de lux cu 16 camere, aflat în plin proces de construcţie, care durează deja zece ani. Un reprezentant al companiei de construcţii a afirmat că pe parcursul anilor proprietatea a fost vândută deja de câteva ori.

În reportaj nu se spune nimic despre terenul de hochei de gheaţă, aflat sub pământ, şi nici despre tunelul ce duce spre litoralul Mării Negre.

În schimb, jurnaliştii de la Rossia 1 spun că nu au văzut la faţa locului luxul pe care l-a prezentat Aleksei Navalnîi, subliniind că ancheta lui Navalnîi e plină de „grafică computerizată”. 

Aceştia au încercat să demonstreze că este un fals şi faptul că proprietatea, care se întinde pe 7.000 de hectare, s-ar afla sub protecţie specială a FSB-ului (fostul KGB), fiind interzise chiar şi zborurile în zonă. În reportaj se menţionează că paza proprietăţii este asigurată de o companie privată, iar la intrare nu se află decât un portar, dar şi acela având deja vârstă de pensionare. Portarul le-a spus jurnaliştilor că în viaţa lor nu l-a văzut pe Vladimir Putin.

În ceea ce priveşte faptul că sunt interzise zborurile deasupra proprietăţii, jurnaliştii justifică acest lucru prin aceea că în apropriere se află un obiect militar.

Din închisoare, Navalnîi a făcut apel la manifestaţii, iar zeci de mii de ruşi au ieşit în stradă în weekendul trecut, iar peste 3.300 dintre ei au fost arestaţi. Noi manifestaţii sunt prevăzute pentru duminică, 31 ianuarie, în întreaga Rusie.

Potrivit Ministerului rus de Interne, organizatorii acestor manifestaţii au „creat o ameninţare pentru răspândirea noului coronavirus”.

Aproximativ 20 de anchete au fost deschise cu privire la îndemnuri la tulburări, huliganism, violenţe vizând poliţişti sau incitarea minorilor la comiterea unor fapte ilegale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apărat joi forţele de ordine, susţinând că acestea doar „îşi fac treaba”.

În afară de intimidarea susţinătorilor lui Navalnîi, autorităţile ruse lansează avertismente şi pun presiuni pe reţelele sociale. Într-un comunicat emis miercuri, Serviciului federal pentru control în domeniul comunicaţiilor, Roskomnadzor, a anunţat că va aplica sancţiuni pe motivul incitării minorilor la manifestaţii. „Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, VKontakte, Odnoklassniki, precum şi (...) YouTube vor fi condamnate la plata unei amenzi pentru nerespectarea exigenţelor menite să suprime difuzarea către minori a apelurilor în vederea participării la manifestaţiile neautorizate de pe 23 ianuarie”, se arată în comunicat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite