Reformă istorică în Cuba. Statul comunist anunţă deschiderea economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuba anunţă deschiderea economiei către afaceri private / FOTO Getty Images
Cuba anunţă deschiderea economiei către afaceri private / FOTO Getty Images

Cuba a anunţat că va permite iniţierea de afaceri private în majoritatea industriilor, o decizie care constitutie o reformă majoră a sistemului economic controlat până acum într-o măsură covârşitoare de către stat.

Ministrul Muncii, Marta Elena Feito, a anunţat că numărul de industrii unde iniţiativa privată este permisă a fost extins de la 127 la peste 2,000. Doar 124 de industrii vor rămâne exclusiv sub control statului, a declarat aceasta, fără să specifice care sunt acestea. Agenţiile de presă internaţionale sugerează că cel mai probabil este vorba de domenii considerate strategice pentru activitatea statului, pentru apărarea, sistemul de sănătate şi media, notează BBC.

Economia statului comunist a fost lovită deosebit de puternic de pandemie şi de sancţiunile impuse de Statele Unite în timpul administraţiei Trump. Anul trecut, economia Cubei s-a contractat cu 11%, cel mai mare declin din ultimele trei decenii, iar populaţia resimte tot mai puternic lipsa unor bunuri esenţiale. Criza a forţat adoptarea unor reforme promise de mult, dar amânate constant, relatează Reuters.

„Prinicipalul scop al acestei reforme este ca activitatea economică privată să continue să se dezvolte”, a declarat ministrul, accentuând că reformele „vor ajuta eliberarea forţelor productive ale sectorului privat”.

Sectorul economic privat din Cuba a fost compus până acum de căteva mii de ferme mici,  întreprinderi private de dimensiuni reduse, printre care se remarcă cele din domeniul taximetriei, şi activităţile din domeniul turismului, care reprezintă aproape 40% din totalul afacerilor private. Pandemia a lovit puternic industria turismului şi-n Cuba, la fel ca-n majoritatea statelor.

În 2015, preşedintele american Barack Obama a căutat realaxarea unei ostilităţii între Statele Unite şi Cuba care se întinde pe mai bine de şase deceni. Acesta a convenit normalizarea relaţiilor dintre cele două state cu liderul cubanez Raul Castro, dar eforturile lui Obama au fost date înapoi de către succesorul acestuia, Donald Trump. Chiar dacă Joe Biden a semnalat în timpul campaniei electorale că e dispus să îmbunătăţească relaţiile dintre SUA şi Cuba, momentan e neclar cum ar arăta un astfel de efort şi unde se află pe lista de priorităţi a lui Biden.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite