Care sunt evazioniştii care scapă de închisoare dacă-şi plătesc prejudiciul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea a fost iniţiată în 2017 şi a fost adoptată în 2018 cu voturile PSD, ALDE şi Pro România Foto: Digi 24
Legea a fost iniţiată în 2017 şi a fost adoptată în 2018 cu voturile PSD, ALDE şi Pro România Foto: Digi 24

Cei care vor fi găsiţi vinovaţi de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro vor scăpa doar cu o amendă dacă achită integral prejudiciul. Mai mult, evazioniştii care dau şi 20% în plus nu vor mai fi pedepsiţi deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

Aşa a decis azi Curtea Constituţională, după ce a respins cu majoritate de voturi sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ale Guvernului şi Avocatului Poporului asupra legii prin care evazioniştii scapă de închisoare, stabilind că actul normativ este constituţional. Reamintim că, pe 17 decembrie, Instanţa Supremă a decis sesizarea CCR în legătură cu neconstituţionalitatea proiectului adoptat de Camera Deputaţilor de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. 

Ce prevede legea 

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 195 de voturi „pentru“, 72 de voturi „împotrivă“ şi 19 abţineri, în ultima şedinţă din legislatura 2016-2020, şi prevede că se poate aplica pedeapsa cu amendă şi nu închisoare în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul. Mai exact, „la art. 10, alin. (1) se arată că: În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 de  euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă. În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte. Dispoziţiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaţilor, chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului”, arată legea. 

Proiect iniţiat de „Mitralieră“ 

Aceasta a fost iniţiată în 2017 de deputatul Cătălin Rădulescu „Mitralieră”, pe vremea când Liviu Dragnea era şeful Camerei Deputaţilor, şi a fost adoptată în 2018 cu voturile PSD, ALDE şi Pro România. Mai exact, potrivit înregistrării electronice a voturilor, au votat „pentru” deputaţii PSD, Pro România şi ALDE şi „împotrivă” cei de la PNL şi USR. Deputaţii UDMR s-au abţinut. Proiectul a fost atacat la CCR de PNL, USR şi PMP şi a fost declarat neconstituţional în 2019, iar apoi s-a reîntors în Parlament pentru a fi modificat. La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală. Şi Avocatul Poporului a înaintat Curţii Constituţionale o sesizare asupra actului normativ. 

Legea a fost iniţiată în 2017 şi a fost adoptată în 2018 cu voturile PSD, ALDE şi Pro România.

Dacă inculpatul acoperă în totalitate prejudiciul şi nu mai execută pedeapsa efectivă cu închisoarea, statul va avea de câştigat de două ori: va recupera prejudiciul creat integral, într-un timp relativ scurt, şi nu va mai efectua cheltuieli cu detenţia condamnatului Cătălin Rădulescu iniţiatorul legii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite