Cum fentează prostituţia legală din Marea Britanie bandele de proxeneţi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: PIxabay
FOTO: PIxabay

Autorităţile britanice se confruntă cu un fenomen care a luat amploare şi care face ca reţelele de traficanţi de sclave sexuale, în special cele operate de proxeneţii români, să se dezvolte şi să prospere, mai ales în Nord-Vestul Angliei.

Într-o ţară în care prostituţia este legală şi este ţinută în mare măsură sub control, proxeneţii români au găsit suficiente metode pentru a înşela vigilenţa autorităţilor. Fetele sunt ţinute sclave şi închiriate clienţilor, iar pentru a găsi cât mai mulţi clienţi infractorii le fac reclamă fetelor pe diverse site-uri de dating. Este cazul Vivastreet şi Adultwork, două reţele internaţionale prin intermediul cărora se promovează de regulă lucrătoarele sexuale legale.  Acum, pe cele două site-uri abundă reclamele proxeneţilor români care se confundă cu cele ale prostituatelor legale.

Pentru ca poliţiştii să nu le ia urma, românii au recurs la o nouă strategie. Ei îşi mută fetele din oraş în oraş, exact ca trupele de circ, pentru a nu bate la ochi prea mult într-un  singur loc. De curând aceeaşi fată era „închiriată” pe Vivastreet ca „Bella din Blackpool” într-o săptămână, iar în următoarea sub numele de „Kathy în Whitehaven, notează The Gazette.

Reţelele româneşti, la concurenţă cu cele maghiare

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Lancashire, Stu Peall, spune că în comitatul Lancashire predomină reţele de proxeneţi români, însă în ultimii ani au devenit active şi cele maghiare. De regulă, infractorii îşi promovează sclavele secuale pe site-urile amintite. „Într-una din operaţiunile pe care le-am avut, avocatul a făcut referire la faptul că Vivastreet este aproape ca un showroom auto”, a punctat el. 

Şi ofiţerii superiori ai Agenţiei Naţională pentru Combaterea Criminalităţii (NCA) spun că aceste site-uri au început să fie utilizate la scară largă şi de bandele de proxeneţi. Totodată, aceştia spun că discuţia este mult mai complexă ţinând cont că aceste site-uri sunt legale şi că sprijină femeile care au ales să devină lucrătoare sexuale într-un cadru legal.

Totuşi, Rob Richardson, şeful diviziei din cadrul NCA care se ocupă de sclavie şi trafic de persoane, a remarcat că site-urile respective au început să fie utilizate tot mai mult şi de bandele de români care îşi aduc victimele din ţară şi le obligă să se prostitueze. 

Problema cea mare este, subliniază Jess Harrison, manager de operaţiuni al unităţii NCA, că acum anunţurile nu mai pot fi deosebite. Autorităţile au misiunea dificilă de a monitoriza aceste anunţuri şi de a stabili care dintre ele aparţin lucrătoarelor sexuale aflate în legalitate şi care sunt postate de către membrii bandelor. 

„De multe ori, aceşti indivizi sunt deştepţi şi fac foarte multe reclame similare - dacă nu identice - cu cele ale utilizatorilor legitimi. Lucrătorii sexuali legali vor face publicitate şi, de cele mai multe ori, aş spune că 99% din timp, un grup de criminalitate organizată care face publicitate unei victime va imita acest lucru. Deci, din perspectiva aplicării legii, este foarte dificil pentru noi să identificăm ce reclame provin din reţele ilegale şi potenţiale de trafic”, a spus Harrison.

Un caz fericit

Există şi cazuri fericite când astfel de reţele sunt destructurate, iar tinerele sunt eliberate. A fost cazul unei reţele formate din şase români, cinci bărbaţi şi o femeie, care traficau mai multe fete aduse din România. 

proxeneti din marea britanie

O reţea de şase proxeneţi români a fost destructurată la Blackburn. FOTO: Poliţia Lancashire

Jurnalul uneia dintre victime, salvată între timp de poliţişti, care a ajuns în Marea Britanie după ce „peştele” ei a păcălit-o că este iubita lui şi că îi va oferi un loc de muncă, a fost găsit de poliţişti şi cuprinde fragmente care arată drama prin care aceasta a trecut. „Mă simt tristă şi obosită, bolnavă şi fragilă. Simt că mă sufoc. Am nevoie de ajutor pentru a trece prin asta şi vreau putere. Braţele mele sunt grele şi picioarele mele amorţite. Mă doare capul şi totul dr înrăutăţeşte când mă gândesc la toate femeile din jurul lui”, scria ea. 

Tânăra salvată, la fel ca şi colegele ei, a beneficiat de consiliere psihologică şi a fost trimisă ulterior în România.

   

Cazurile au ajuns până în Parlamentul britanic

De altfel, în Marea Britanie există numeroase controverse pe tema acestor site-uri. Autorităţile au comandat o anchetă specială în acest sens, iar raportul ulterior anchetei parlamentare arată că site-urile precum Vivastreet şi Adultwork sunt „cheia” modelului de afaceri al grupurilor de criminalitate organizată care domină comerţul sexual din afara Marii Britanii. „Aceste site-uri oferă o cale rapidă şi uşoară pentru traficanţi de a se conecta cu bărbaţi din toată ţara dispuşi să plătească pentru a avea acces sexual la femei”, se precizează în raport.

„Orice noţiune conform căreia site-urile web ale prostituţiei aduc siguranţă în comerţul sexual, făcând vizibile achiziţiile, este o eroare periculoasă şi înşelătoare. Acestea ascund exploatarea sexuală la vedere. Site-urile web contribuie semnificativ la uşurinţa şi amploarea traficului sexual”, se mai menţionează în raport.

Autorii raportului au recomandat ca proprietarii şi operatorii site-urilor de achiziţii publice de prostituţie să fie traşi la răspundere legală pentru „exploatarea sexuală pe care o permit şi din care profită” şi pentru „eşecul de a împiedica” utilizarea platformelor lor în acest scop.

În încercarea de a trage o concluzie, a avut loc o dezbatere, dar lucrurile s-au complicat după ce au avut loc demonstraţii susţinute de Mişcarea de Pledoarie şi Rezistenţă a lucrătorilor sexuali,  (Swarm), a Colectivului englez de prostituate (ECP) şi a colectivului xTalk, iar legea a rămas aceeaşi.

„Dacă nu mai putem să ne facem publicitate online şi să lucrăm independent, mulţi dintre noi vor fi forţaţi să lucreze în alte moduri, inclusiv pe străzi, iar acolo este mult mai periculos, sau vom fi împinşi în mâinile şefilor de bordeluri exploatatori”, a fost reacţia oficială a ECP. 

Recent, un nou proiect de lege care urmăreşte interzicerea acestor site-uri a avut prima lectură în Camera Comunelor în decembrie. Proiectul îi aparţie laburistei Diana Johnson, care e convinsă că adoptarea acestei legi va constitui o lovitură puternică dată reţelelor de prostituţie.

Ce spun site-urile care intermediază servicii sexuale

Între timp, NCA a anunţat că a primit asigurări din oartea celor doi lideri de piaţă, Vivastreet şi Adultwork, care s-au angajat să colaboreze cu autorităţile pentru a depista anunţurile postate de bandele de infractori. 

„În general, atunci când forţele de ordine şi poliţia solicită informaţii, aceste site-uri răspund foarte eficient şi furnizează toate informaţiile care li s-au solicitat”, a declarat Jess Harrison.

Vivastreet, care operează în mai multe ţări, a reacţionat printr-un comunicat în care a precizat că prioritatea sa este „furnizarea unei platforme sigure pentru conţinutul legal generat de utilizatori”.

„Avem o gamă largă de măsuri în vigoare pentru a spori siguranţa utilizatorilor şi pentru a detecta şi elimina conţinutul neadecvat”, au transmis reprezentanţii Vivastreet.

„Raportăm în mod proactiv poliţiei orice activitate suspectă, fie direct, fie prin parteneriatul nostru pe termen lung cu Ugly Mugs, o organizaţie caritabilă specializată care lucrează cu forţele de poliţie din întreaga ţară.

De asemenea, suntem parteneri cu Unseen, o organizaţie caritabilă care operează Linia de asistenţă modernă pentru sclavia din Marea Britanie, prin care încurajăm utilizatorii să raporteze orice îngrijorare cu privire la trafic sau exploatare. Prin urmare, examinăm şi actualizăm în mod constant măsurile noastre de siguranţă”, se mai precizează în comunicat.

Adultwork, care a fost lansat în 2003 şi a fost numit ulterior „eBay al sexului”, a transmis: „Nimeni nu contestă că exploatarea sexuală este urâtă şi AdultWork.com nu promovează şi nu permite niciun fel de exploatare. Ne actualizăm continuu sistemele interne de detectare a conturilor şi solicităm documente suplimentare pentru a demonstra legitimitatea”, au transmis la rândul lor cei de la Adultwork.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Misterul din jurul morţii unei românce din Republica Dominicană, desluşit după aproape 3 ani. Explicaţiile legiştilor au risipit orice dubiu

Un român acuzat că a furat milioane de dolari „s-a jucat” ani de zile cu Poliţia din SUA, dar a fost prins în Spania. Metoda prin care a păcălit sute de americani

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite