Revolta unui medic, după un control ITM: „Vine o duamnă cu unghiile de 4 cm care îţi cere ştampila”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr.Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov FOTO Facebook/Sabndra Alexiu
Dr.Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov FOTO Facebook/Sabndra Alexiu

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a povestit într-o postare pe pagina sa de socializare calvarul prin care trec doctorii atunci când autorităţile vin în control şi, deşi eşti în regulă, ţi se cer tot felul de lucruri absurde.

Medicul Sandra Alexiu  se arată nemulţumită de pretenţiile celor care fac verificări şi spune că, de fapt, debirocratizarea este doar un slogan de campanie, pentru că în realitate, lucrurile stau exact pe dos.

Redăm integral postarea medicului de familie:

Azi a venit controlul de la ITM. Prima data când mi se întâmplă. Ştiam că va veni, fiindca deja colegii din ţară ne-au avertizat. În plus deja ştim cu toţii tradiţia mioritică, veche cât istoria şi găunoasă ca orice cancer, când ceva dă în fiert (vezi incendiul din spitale) pornesc controalele pentru că nu-i aşa, de ce să reparăm unde e gaura când putem face ale găuri în alte părţi!?

Din acest punct de vedere, orice guvern al oricărui partid din oricare vremuri a procedat exact la fel şi nu ar trebui să mai mire pe nimeni că apar, tot în spirit mioritic, bancuri, meme, înjurături adaptate.

De acum deja ştim: când apare vreo problemă pornesc controalele (nu reparaţiile, da?  Clar?). Aşa a fost după fiecare incendiu, după fiecare explozie, după fiecare bombă de presă legată de sistemul medical. Cam tot la fel cum de câte ori se apropie contractul cel nou de semnat cu medicii de familie, în buna tradiţie începută de Duţă cel puşcăriabil, pornesc şi articolele din ziarele online obscure despre veniturile fabuloase ale medicilor de familie, aceşti "oligarhi" cum ii numea "stimabilul".

Aia cu "jos birocraţia" e doar un slogan de început de mandat, când de fapt îţi vine o duamnă cu unghiile de 4 centimetri care îţi cere stampila ("cum doamna doctor, cum va imaginaţi că vreo institutie a statului va accepta vreodată un document fără ştampilă" zicea ea cu ochii cât cepele).

Stampila a fost eliminată din istoria României de către guvernul condus de Mihai Tudose, dar extragerea acestei măsele cariate nu va reuşi nici după migraţia pe staţia spaţială de pe lângă Vega.

Silvia, sigur o sa îţi placă asta.

Acum să nu credeţi că sunt o infractoare. Sunt un antreprenor responsabil. Am fişe de medicina muncii şi control periodic în fiecare an, am toate certificările de prize făcute la zi (dar sunt sigură ca le aveau şi spitalele în cauză), am fişe de protecţia muncii completate de o firmă specializată cu care am un contract perfect legal, am echipament de protecţie în cabinet că doar arătăm de un an de zile ca nişte cofetărese. Am dezinfectante şi soluţii că ne-am dat peste cap să ne protejăm de virus şi să nu murim pe capete (şi tot au murit în medicina de familie mai mulţi ca în alte specialităţi, dar pe ai noştri doar noi ii plângem...).

Ceea ce nu avem şi este frustrant şi strigător la cer că nu avem, e dovada că furnizam echipament angajaţilor, adică nu avem procese verbale de predare primire pe semnătură, nu ştiu dacă săptămânal sau cum, că "na 7 halate, na 7 capeline, na 42 de mănuşi, na 7 ml pe zi de alcool şi 7 tablete pe săptămână de cloramină...".

Nu, nu e de râs şi nu, nu e de plâns. Nu e nici furie, nici neputinţă. Este dovada vie că nu se poate altfel.

Am greşit că am externalizat acest serviciu unei firme care tratează problema modern şi elegant.

Am greşit că nu mi-am săpat un subsol destul de mare la cabinet ca să pot cuprinde toată hârtogăraia pe care o doreşte statul român.

Am greşit că am cerut mereu debirocratizare irosindu-mi energia mea şi a colegilor, când de fapt nimeni nu vrea. Indiferent cine vine la putere şi ce promite.

Nu, nu vrea nimeni ca lucrurile să meargă, toţi vor să se acopere de hârtii. Ai toate autorizaţiile, dar iei foc. Mor oamenii pe capete, dar ai procese verbale la zi.

Ne pasă ca avem pacienţi programaţi? Doar nouă. Biroul de controale te vrea la sediu cu kilometrul de dosare la verificat.

Să ne înţelegem. Trebuie să funcţionăm corect şi sigur, atât pentru pacienţii noştri cât şi pentru angajaţii noştri.  Trebuie sa fim însă atent consiliaţi de oameni care sunt specialişti în asta, nu controlaţi şi amendaţi! Calitatea actului medical nu se obţine cu amenzi şi hărţuire, ci cu înţelegerea fenomenului, cu oameni bine pregătiţi şi cu condiţii reale de exercitare a profesiei. 

Ne cereţi nouă să ne consiliem pacienţii cu calm şi rabdare, dar noi suntem veşnic trataţi ca infractori.

Asta este unul din motivele care ne împing să ieşim fie prin uşa din dos  a sistemului, cu picioarele înainte, fie la volan, prin vamă, pentru tot restul vieţii noastre profesionale, în ţări care nu-şi calcă în picioare medicii.

Vă mai recomandăm şi:

Ioan Niculae, dat în urmărire naţională, a anunţat în direct la televizor unde se află. „Mâine sunt în ţară”

Detalii şocante în cazul învăţătoarei care lipsea de la ore ca să joace la păcănele. Cum i-a păcălit pe părinţii elevilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite