Lungul drum spre judecată al şpăgilor uriaşe de la Hidrocentrale Bistriţa. Cum se „încasau” banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romică Grigoriu, alături de fostul premier Emil Boc, venit într-o vizită în Neamţ FOTO Dan Sofronia
Romică Grigoriu, alături de fostul premier Emil Boc, venit într-o vizită în Neamţ FOTO Dan Sofronia

Fostul director al Hidrocentrale Bistriţa Romică Grigoriu este acuzat de 18 acte de luare de mită. Atât inculparea, cât şi trimiterea în judecată au avut un parcurs foarte greoi, ţinând cont că este vorba de fapte mai vechi de zece ani. Judecata va începe, în sfârşit, la Tribunalul Neamţ.

Procesul în cazul luărilor de mită de la Hidrocentrale Bistriţa are un curs sinuos, mergând destul de greu, la fel cum s-a ajuns şi la inculpare. În această speţă este vorba despre fapte mai vechi de un deceniu, dosarul ajungând în instanţă la finele anului 2019, iar procedura de Cameră preliminară durând circa 14 luni. 

Recent, judecătorii Curţii de Apel Bacău au închis prima etapă procesuală şi au dispus începerea judecăţii, prin sentinţă definitivă. Acest lucru s-a întâmplat după ce magistraţii de la Tribunalul Neamţ terminaseră faza de Cameră preliminară la jumătatea lunii octombrie 2019, însă atât procurorii anticorupţie, cât şi cei trei inculpaţi  depuseseră contestaţii.

„Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA - Serviciul Teritorial Bacău şi contestatorii-inculpaţi Grigoriu Constantin Romică, Grigore Sorin şi Lazăr Constantin - Vasile împotriva Încheierii nr. 135/CP din data de 14.10.2020, pronunţată de Judecătorul de Cameră Preliminară de la Tribunalul Neamţ. (...) Definitivă“, conform Curţii de Apel Bacău.

Procurorii DNA l-au inculpat pe directorul Hidrocentrale Bistriţa Piatra Neamţ, Romică Grigoriu, acuzându-l  de trei infracţiuni de luare de mită, în total 18 acte materiale, deferiţi justiţiei fiind şi doi oameni de afaceri, Sorin Grigore şi Constantin Lazăr, cu câte nouă acte de complicitate la luare de mită. 

Dacă în acest caz se vor stabili vinovăţii, acestea ar demonstra nivelul corupţiei din diverse societăţi, sumele imense vehiculate cu titlu de şpagă, dar şi faptul că lucrări care priveau siguranţa populaţiei, cum ar fi diguri de protecţie, nu erau efectuate, însă banii erau achitaţi doar pentru a se încasa mita. 

Mita, în euro şi în lei 

Procurorii au stabilit că primele nouă acte de luare de mită ale directorului Romică Grigoriu au fost „pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu privitoare la derularea contractului privind obiectivul Acumularea Paşcani pe râul Siret în judeţele Iaşi şi Suceava încheiat cu SC CH SA Iaşi, pretinzând şi obţinând în mod repetat de la reprezentanţii acestei societăţi decontarea sumei totale de 4.638.468 lei fără TVA către SC C SRL R, pentru lucrări care în realitate nu au fost executate“. 

La alte şase acte de mită, directorul a pretins şi obţinut, potrivit anchetatorilor, de la reprezentanţii unei firme decontarea sumei de 1.880.140 lei fără tva către SC I SRL Piatra Neamţ, tot pentru lucrări fictive. Procurorii mai arată că, în perioada august 2010 - septembrie 2011, Romică Grigoriu a primit 1.718.817 de euro şi

2.541.280 lei, pentru a-şi încălca atribuţiile. 

„Inculpatul şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu privitoare la respectarea dispoziţiilor OUG nr. 34/2006 în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de evaluare în cadrul procedurii de atribuire a contractului de lucrări «Acumulare Galbeni. Realizarea etanşării şi consolidării digului mal drept pe zona km 0 - km 3. Lucrări de intervenţii» precum şi cele de director al SH Bistriţa SA Piatra Neamţ“, arată anchetatorii. 

Sorin Grigore, în calitate de administrator al SC I SRL, ar fi încheiat pe 30 octombrie 2010 un contract cu SC CH SA Iaşi în baza căruia a emis şase facturi de 1.880.140 lei, deşi firma nu executase lucrările. Constantin Lazăr, ca administrator al C SRL R Suceava, a fost acuzat de DNA că a avut relaţii contractuale cu SC CH SA Iaşi, a întocmit nouă facturi de 4.638.468 lei ştiind că emiterea şi efectuarea plăţilor s-au realizat ca urmare a solicitării directorului şi au reprezentat obiectul luării de mită.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Istorii neştiute din Gura Iadului. Cum era străbătut celebrul defileu de la Cheile Bicazului acum 100 de ani VIDEO

Sindicatul Europol: IGPR a dat un ordin intern pentru startul vânătorii de amenzi

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite