Brexit. O nouă lovitură pentru Marea Britanie: companiile japoneze se mută din UK în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: local.gov.uk
FOTO: local.gov.uk

Numărul companiilor japoneze şi angajaţilor acestora este în continuă scădere în Regatul Unit în contextul Brexit, acestea preferând să se mute în Uniunea Europeană, arată datele transmise de Guvernul Japoniei, potrivit Politico.

Potrivit sursei citate, exodul firmelor japoneze s-a accentuat puternic începând din 2016 şi a cunoscut un vârf între 2018 şi 2019 iar specialiştii susţin că impactul va fi absorbit de serviciile financiare şi de sectoarele de producţie ale economiei britanice, transmite Digi24.

”Firmele japoneze pleacă din UK. Având în vedere că acest fapt este contra tendinţei actuale în restul Europei, acest lucru ne duce la concluzia că este vorba de un alt efect al Brexit”, spune Pernille Rudlin, fostă angajată a unor companii precum Mitsubishi sau Fujitsu care, în present, consiliază mai multe companii japoneze.

Conform sursei citate, între 2014 şi 2019, numărul companiilor japoneze din UK a scăzut cu 12%, de la 1084 la 952, cea mai mare scădere fiind înregistrată în perioada imediat următoare referendumului din iunie 2016. 

De asemenea, în timpul anului fiscal 2018-2019, atunci când tensiunile legate de felul în care UK urma să părăsească blocul european creşteau puternic, numărul de companii care au plecat din ţară a fost cel mai mare, scăderea fiind de 4%, conform ministerului de externe nipon.

Plecarea firmelor japoneze din UK vine în contrast cu numărul în creştere ale celor care se mută în Uniunea Europeană. Între 2014 şi 2019, numărul de firme care şi-au mutat sediile în Olanda, de exemplu, a crescut cu 67%, în timp ce în Germania, Franţa şi Italia, numărul a crescut cu 7, 11 şi respectiv 53 la sută.

Declinul relaţiilor economice UK-Japonia este cu atât mai mare cu cât Marea Britanie era gazda celor mai multe companii nipone în Europa, pe locul doi fiind Germania. Raportul guvernului de la Tokio nu e o veste prea bună pentru guvernul britanic, având în vedere că speranţa susţinătorilor Brexit era că ieşirea din UE va face ca Marea Britanie să devină un jucător important în comerţul internaţional, nu să piardă din influenţa pe care deja o avea.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite