Poliţiştii şpăgari de la Permise Auto eliberaţi din arest îşi pot relua activitatea de examinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: stirisuceava.net
FOTO: stirisuceava.net

Decizie revoltătoare a conducerii Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto Suceava. Trei dintre examinatorii auto anchetaţi de DNA şi arestaţi preventiv în dosarul şpăgilor şi-ar putea relua activitatea de examinare. Ei au fost eliberaţi şi sunt cercetaţi acum sub control judiciar.

Trei dintre agenţii de poliţie care s-au aflat în arest preventiv s-au întors la serviciu în urmă cu o lună, pentru că nu au interdicţia de a profesa, însă până acum au făcut doar muncă de secretariat şi nu au examinat candidaţi înscrişi la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere.

Decizia care-i vizează pe cei trei poliţişti cu probleme penale nu este bătută în cuie, dar opţiunea este luată în calcul pe fondul lipsei de personal cu care se confruntă instituţia. 

Şeful Servicului de Permise şi Înmatriculări Auto Suceava, Alexandru Duţuc, a explicat că lipsa examinatorilor a făcut ca timpii de aşteptare pentru obţinerea carnetului de şofer să crească semnificativ. 

S-au făcut programări până în luna august la categoriile C, D şi E, ceea ce înseamnă că elevii şcolilor de şoferi trebuie să aştepte cinci luni până le vine rândul la examinare.

„La acest moment, suntem cu programările la categoriile C, E şi D, în luna august, la un interval de cinci luni. Consider că este un interval de timp mult prea mare pentru susţinerea unui examen pentru dobândirea permisului de conducere”, a precizat sursa amintită.

Doar şapte examinatori la un necesar de cel puţin 11

Alexandru Duţuc a precizat că din momentul în care a preluat conducerea serviciului s-a preocupat să rezolve problema lipsei de examinatori care a apărut după ce mai mulţi angajaţi ai instituţiei au fost reţinuţi, la sfârşitul anului trecut, pentru că ar fi fraudat examenele contra cost.

Şeful instituţiei a explicat că până să ajungă să apeleze la serviciile celor trei poliţisti controversaţi a căutat şi alte soluţii. „A fost solicitat şi obţinut sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, care a delegat în cadrul serviciului patru lucrători de poliţie, pentru o perioadă de şase luni. În prezent, desfăşoară activitatea de examinator la proba practică şapte lucrători, dintre care cinci atestaţi să examineze pentru categoria B şi 2 pentru categoriile A,B,C,D,E”, a relatat Alexandru Duţuc.

La scurt timp după ce a fost detaşat, unul dintre poliţiştii de la IPJ a solicitat să revină la vechiul loc de muncă. Pentru a face faţă cât de cât numărului mare de solicitări de examinare, instituţia are nevoie de cel puţin 11 examinatori. 

„În aceste circumstanţe trebuie avut în vedere faptul că persoanele care urmează şcolile de şoferi pentru categoriile C,E,D, nu intenţionează să utilizeze permisele respective în scop recreaţional. În cele mai multe cazuri există nevoi stringente. Persoanele în cauză, unele cu o situaţie familială deosebită, urmează cursurile şcolilor de şoferi din dorinţa de a profesa, în ţară sau în străinătate, ca şoferi de autovehicule de mare tonaj sau autobuze urmărind dezideratul de a îmbunătăţi nivelul de trai propriu şi al familiei”, a precizat Alexandru Duţuc.

Vor fi atent supravegheaţi

Întrebat cum ar putea avea încredere colegii şi candidaţii în cei trei examinatori cercetaţi de DNA, şeful Serviciului de Permise şi Înamtriculări Auto a arătat că cei trei vor fi atent monitorizaţi.

„E o problemă care ţine de atitudinea fiecăruia dintre cei trei colegi. Judecătorul va stabili, în final, dacă cei trei au comis vreo infracţiune. Având în vedere suspiciunile care planează asupra lucrătorilor, ei fiind vizaţi de ancheta DNA, vor trebui luate măsuri de supraveghere atentă a lor în timpul desfăşurării examinărillor”, a mai spus acesta. Monitorizarea s-ar putea face prin vizualizarea înregistrărilor video de pe tabletele folosite la examinare.

În luna noiembrie a anului trecut, procurorii DNA au descins în sediul Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto Suceava. Anchetatorii susţin că au destructurat o reţea specializată în fraudarea examenelor auto, la care au aderat angajaţi ai instituţiei, instructori auto şi persoane fizice. Suspecţii sunt acuzaţi că luau mită de la persoane care doreau obţinerea permisului auto. Reţeaua ar fi fost condusă de fostul şef al instituţiei, comisarul-şef Radu Obreja, care momentan se află în arest preventiv.

CITAT - „Având în vedere suspiciunile care planează asupra lucrătorilor, ei fiind vizaţi de ancheta DNA, vor trebui luate măsuri de supraveghere atentă a lor în timpul desfăşurării examinărillor” - Alexandru Duţuc, şef Serviciu Permise Auto Suceava

Vă recomandăm să citiţi şi:

Zoltán Németh, prefectul de Timiş: În supermarketuri şi la terase nu se respectă regulile şi nici nu se poartă masca corect

Dominic Fritz, contre cu preşedintele CJ Timiş: Alin Nica fabulează despre o posibilă decizie a primarului Timişoarei de a forţa carantina

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite