Revoluţia lui Drulă. „Lipitorii de afişe”, alungaţi din companiile naţionale care gestionează Dunărea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediile AFDJ şi APDM sunt lipite unul de altul, la Galaţi FOTO Costel Crângan
Sediile AFDJ şi APDM sunt lipite unul de altul, la Galaţi FOTO Costel Crângan

Decizie revoluţionară: pentru prima oară în ultimul sfert de secol, membrii Consiliilor de Administraţie de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) şi de la Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) nu mai sunt politicieni sau rude de politicieni, ci profesionişti.

Ministerul Transporturilor a anunţat noii membri ai Consiliilor de Administraţie de la cele două companii naţionale, ambele cu sediul la Galaţi, care gestionează navigaţia, şenalul navigabil şi malurile Dunării, precum şi porturile de pe sectorul românesc al fluviului. Este vorba despre  Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) şi de la Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM), ambele deţinute 100% de statul român.

Împreună, cele două gestionează o „felie” impresionantă din bugetul Ministerului Transporturilor, respectiv circa 100 de milioane de euro anual, la care se adaugă proiecte de investiţii cu finanţare europeană importante. În ultimii 10 ani, amintitele proiecte au depăşit valoare de o jumătate de miliard de euro.

Partea realmente revoluţionară (căci este fără precedent în ultimul sfert de secol), este aceea că noile Consilii de Administraţie nu mai sunt formate din politicieni locali şi rude ale acestora, ci din performeri în diverse domenii. De altfel, tocmai pentru a menţine politizarea agresivă a companiilor, la AFDJ şi APDM nu au mai fost organizate de mai bine de două decenii concursuri pentru funcţiile de conducere şi pentru membrii CA.

Aceştia au fost numiţi cu mandate provizorii, fiind înlocuiţi în aceeaşi manieră atunci când Guvernul îşi schimba componenţa politică. Aşa s-a ajuns ca din CA-urile de la APDM şi AFDJ să facă parte, de-a lungul timpului, fermieri, artişti plastici, ziarişti, mici comercianţi, fii şi fiice de parlamentari, fără niciun fel de competenţă în domeniu.

Şi actualul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), a făcut numirile tot pe mandate provizorii, însă a promis că în scurt timp se vor organiza concursuri atât pentru posturile manageriale (ocupate în prezent de membri PNL, care au înlocuit în funcţii membri ai PSD), cât şi pentru Consiliile de Administraţie. „Numirile de la APDM şi AFDJ sunt făcute cu toată responsabilitatea”, a declarat ministrul actual.

Trebuie spus şi că funcţiile de membri CA la cele două companii naţionale aduc ocupanţilor indemnizaţii consistente (mai ales că munca lor constă doar în participarea la 3-4 şedinţe lunare, fiecare a câte una două ore), cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei pe lună.

Cine sunt cei care vor administra AFDJ Galaţi

Cătălin Ciupercă este director regional la OTP Bank, cu experienţă în domeniul bancar şi cunostinţe în zona navală. Este consultant financiar, a terminat Facultatea de Ştiinţe Economice Ovidius şi are un curs de doi ani de CFA (Chartered Financial Analyst).

Marius Stoicănescu este director la o companie privată de software şi ex-analist financiar şi a fost auditor timp de cinci ani la KPMG (retea de firme de consultanţă şi audit). A terminat Academia de Studii Economice şi are un master de doi ani în E-Business.

Georgiana Sîrbu este avocat şi are o experienţă de 10 ani în drept internaţional. A practicat avocatura la una din cele mai mari firme de avocatura din Bucuresti (NNDKP), cunoaşte tehnologia BIM (building information modeling - digitalizare în construcţii), a terminat ASE, secţia Economică şi Facultatea de drept la Universitatea Bucureşti.

Sorin Boldi are 20 de ani experienţă în avocatură, este doctor în filozofie şi licenţiat în drept la Universitatea Bucureşti. A participat la proiecte privind dreptul în afaceri şi administraţie publică.

Bogdan Pîndaru are o vastă experienţă în zona navală, în calitate de manager control calitate la Şantierul Naval „Damen” Galaţi. A absolvit facultatea de inginerie navală la Dunărea de Jos din Galaţi.

Cine sunt administratorii APDM Galaţi

Bogdan Spuza este Head of Strategy la BNP Paribas. A fost Head of Product Management la BNP şi membru în Consiliul de Adminsitraţie al SN Plafar SA, director la BRD şi Unicredit Tiriac Bank. Este expert în domeniul financiar-bancar.

Nicu Alexandrescu este Country Manager Norgips Romania (parte a grupului Knauf) din 2006. Are MBA la Milton Keynes în 2010, a terminat ASE, Management.

Sonia Vlad este expert în zona financiară de investiţii, a fost analist financiar la Citco Fund Services şi asociat la Brown Brothers Harriman (companie de private banking şi investment management). A studiat la University College Dublin.

Valentin Stănciulescu este Business Developer pe zona de parcuri industriale, Portfolio Manager la WDP (Warehouses de Pauw). A lucrat timp de doi ani la UPS Supply Chain şi cinci ani la DHL International. A absolvit SNSPA şi are acreditări în IATA/FIATA/CARGO Agent Course.

Al cincilea membru CA va fi un angajat al Ministerului Transporturilor (mimimum cu rang de director în Minister), a căruia nominalizare va fi făcută în zilele următoare.

Urmează schimbarea directorilor puşi de PNL

Potrivit surselor politice, următorul pas este înlocuirea actualilor directori generali ai celor două companii naţionale amintite, care ocupă funcţiile de circa 14 luni, fără concurs (asta deşi la numire, în ianuarie 2020, se anunţa că în cel mult două luni va fi organizat concursul conform legii).

În prezent, APDM este condusă de inginerul Alexandru Şerban (vicepreşedintele organizaţiei Galaţi a PNL, care înainte de asta era angajatul unei mici firme de proiectare), iar la şefia AFDJ este juristul Sorin Creţu (vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PNL), care înainte de promovare ocupa o funcţie minoră în companie, de referent.

Vă recomandăm şi:

Noii directori ai companiilor care administrează Dunărea - activişti PNL fără experienţă, numiţi fără concurs

Acuzaţii grave ale cercetătorilor români: Sturionii din Dunăre, „îngropaţi“ cu nămol toxic după dragarea fluviului

Fiul unui lider PSD, numit la Administraţia Fluvială a Dunării. Va încasa 1.000 de euro lunar, deşi n-are nicio calificare în domeniu

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite