Rusia îşi deschide graniţele pentru turismul de vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Aflată în căutare de bani, dar mai ales de imagine, Rusia face o excepţie de la restricţii şi acceptă turişti pentru vaccinare anti-COVID-19.

O propunere cel puţin ciudată vine din partea unei agenţii de turism din Republica Moldova cu sucursale în România. Este vorba de o ofertă de călătorie în Rusia numită „imuno-tur”. Pachetul turistic constă într-o excursie de şase zile la Moscova, prezentată în regim VIP, care presupune cazare, transport, masă sau ghid personal, dar şi serviciile medicale. Oferta este împărţită în două „tururi” de câte trei zile, în funcţie de vaccinarea anti-COVID-19, fiecare în valoare 1.190 de euro.

Rusia şi-a închis graniţele pentru turişti, dar face o excepţie în cazul vaccinării anti-COVID-19. Şi se pare că unii sunt interesaţi, după cum susţine directorul agenţiei.

Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă România, el spune că 100 de persoane au călătorit deja scop turistic şi medical în Rusia, iar altele 100 îşi aşteaptă rândul. Cei mai mulţi sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, dar printre cei interesaţi mai figurează români, greci, germani sau francezi, susţine directorul agenţiei.

Promovat intens de preşedintele rus Vladimir Putin, Sputnik V este privit cu neîncredere de ruşi, care nu se grăbesc spre centrele de vaccinare. Rusia a administrat doar 11,2 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 la o populaţie de aproximativ 145 de milioane de locuitori - de 14 ori mai puţin decât Statele Unite şi de trei ori mai puţin decât Marea Britanie. Cu toate acestea, insistă să-şi promoveze vaccinul în întreaga lume, fiind în căutare de locuri de producţie şi bani, dar mai ales de imagine, în condiţiile în care s-a dedat în ultimii ani la agresiuni teritoriale, atacuri cibernetice, comploturi, acte de otrăvire, reprimarea opoziţiei interne, încălcarea drepturilor omului etc. Şi totuşi, banii dictează, mai ales în plină pandemie.

„Am încercat şi în Occident şi în Rusia. Şi Rusia a fost mai deschisă pentru acest tip de turism”, precizează directorul agenţiei iniţiatoare de „turism medical”.

Acesta mai spune, potrivit Radio Europa Liberă România, că „în niciun caz” clienţii nu sunt influenţaţi de opiniile pe care reprezentanţii agenţiei le au despre vaccinul rusesc. „Sigur că noi, dacă propunem acest pachet, avem o părere bună despre vaccin, la fel cum avem şi despre unele vaccinuri occidentale. La fel ca toată lumea, şi noi ne informăm. Dacă lăsăm politica la o parte, considerăm că fiecare are dreptul la alegere. Fiecare persoană are dreptul să îşi facă vaccinul pe care şi-l doreşte”.

Sputnik V, omologat de Putin ca vaccin anti-COVID-19 pe când era în faza a treia de testare, încă nu este aprobat în Uniunea Europeană. Acum câteva zile, comisarul european pentru Piaţa Internă Thierry Breton a declarat că blocul comunitar nu are nevoie de Sputnik V, dar că ar putea ajuta Moscova în producerea acestui ser.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite