Putin îl testează pe Biden în Ucraina. Rusia reaprinde războiul din Donbas să vadă cât poate conta Kievul pe sprijinul SUA VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incidentele armate între soldaţii ucraineni şi separatiştii pro-ruşi au crescut în intensitate în estul Ucrainei
Incidentele armate între soldaţii ucraineni şi separatiştii pro-ruşi au crescut în intensitate în estul Ucrainei

Responsabili ucraineni şi americani şi-au exprimat îngrijorarea în ultimele zile cu privire la comasarea a mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană, pe fondul escaladării tensiunilor în conflictul dintre forţele Kievului şi rebelii separatişti proruşi.

Această situaţie pune la încercare administraţia de la Washington. Preşedintele Joe Biden i-a promis omologului ucrainean Volodimir Zelenski sprijin în cazul unui război cu Rusia.

Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au acuzat sâmbătă Kievul pentru uciderea unui copil într-un atac cu dronă, în timp ce armata ucraineană a anunţat că unul dintre soldaţii săi a murit în urma exploziei unei mine, evenimente ce survin în contextul amplificării tensiunilor în această zonă, transmite AFP. Autorităţile autoproclamatei Republici Doneţk au declarat că un copil în vârstă de cinci ani a fost ucis şi o femeie în vârstă de 65 de ani a fost rănită într-un atac al unei drone ucrainene în satul Alexandrivska, la circa 15 kilometri de linia frontului.

Separatiştii nu au oferit imagini sau alte elemente prin care să confirme acest atac ce nu poate fi verificat dintr-o sursă independentă. Armata ucraineană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu au comentat deocamdată această relatare. În schimb, Kievul a anunţat că un soldat ucrainean a fost ucis de o mină în apropierea satului Şumi, la circa 30 de kilometri nord de oraşul Doneţk. În această zonă a crescut frecvenţa incidentelor armate începând din ianuarie, după un armistiţiu care din a doua jumătate a anului trecut a fost oarecum respectat.

SUA şi NATO, în alertă

Tensiunea în Donbas – scena unui conflict armat încă din 2014 între forţele proguvernamentale ucrainene şi rebeli separatişti susţinuţi de Rusia – s-a amplificat odată cu acuzaţiile reciproce între Kiev şi Moscova de mobilizare a trupelor şi de pregătiri pentru o posibilă ofensivă, provocând îngrijorarea SUA şi a NATO. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova „că-şi arată muşchii” la graniţa cu autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk şi îşi sporeşte prezenţa trupelor în zonă sub acoperirea unor exerciţii militare. În ultimele zile, Kievul a lansat o intensă activitate diplomatică pe lângă partenerii săi internaţionali, în special SUA şi NATO, pentru a avertiza despre escaladarea situaţiei din estul ţării. 

Capcana Moscovei

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei a tras un semnal de alarmă, denunţând că Rusia a început pregătiri cu scopul de a forţa armata ucraineană să răspundă la „acţiuni ostile” pe linia de demarcare a forţelor în Donbas. Aceasta ar servi drept scuză pentru ca Rusia să-şi sporească prezenţa militară în teritoriile separatiste din estul Ucrainei prin introducerea unor „unităţi regulate” cu pretinsul scop de a „proteja cetăţeni ruşi”, având în vedere că zeci de mii de ucraineni din Donbas au primit deja paşapoarte ruseşti. „O tentativă a forţelor de ocupaţie ruse de a pătrunde mai mult în adâncul teritoriului ucrainean nu poate fi exclusă”, susţine Kievul. 

Acest scenariu a fost deja utilizat în 2008 în Osetia de Sud, când trupe georgiene au intrat pe teritoriul regiunii separatiste în urma unor provocări, căzând în capcana Moscovei, potrivit unor experţi independenţi ruşi, ceea ce a declanşat intervenţia militară a Rusiei, sub pretextul „impunerii păcii”, care a condus la recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud, precum şi a celeilalte regiuni separatiste georgiene Abhazia de către Federaţia Rusă. „De-a lungul frontierei ucrainene, în zonele ocupate temporar şi în Crimeea au fost desfăşurate 28 de grupuri tactice ruseşti la nivel de batalion”, declarase marţi şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Ruslan Homaceak, în parlament. 

Ţinând cont de aceasta,”s-a luat o decizie de consolidare a grupării forţelor comune pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk (la graniţa cu Rusia) şi în sectorul Crimeii”, a adăugat el. Kremlinul a răspuns că Rusia îşi deplasează sau îşi mobilizează trupele pe teritoriul său „după cum îi convine”. „Acest lucru nu ar trebui să deranjeze pe nimeni şi nu reprezintă o ameninţare pentru cineva”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Cum ar putea muta aliaţii

Prin urmare, pentru a contracara concentrarea de trupe ruse la frontieră şi a preveni eventuale provocări militare, Kievul a propus vineri reprezentantului NATO în Ucraina, Aleksander Vinnikov, organizarea de exerciţii comune între armata ucraineană şi trupele aliate. Măsurile de descurajare ar presupune patrule aeriene comune în spaţiul aerian ucrainean sau, aşa cum a sugerat ambasadoarea canadiană Larisa Galadza, creşterea nivelului de pregătire de luptă a trupelor din ţările Alianţei care se învecinează cu Ucraina.

Şeful Pentagonului,  Lloyd Austin a mers mai departe, asigurându-l pe omologul său ucrainean Andrei Taran de angajamentul SUA de a ajuta Ucraina să îşi consolideze capacitatea militară pentru a se putea apăra mai eficient împotriva agresiunii ruse, potrivit departamentului său. „În cazul escaladării agresiunii ruse, SUA nu vor lăsa Ucraina singură şi nu vor permite ca aspiraţiile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei să se realizeze”, a declarat Austin, potrivit Kievului. 

Biden i-a promis lui Zelenski sprijin în cazul unui război cu Rusia

joe biden volodimir zelenski

În cursul primei convorbiri telefonice pe care a avut-o astăzi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, preşedintele SUA, Joe Biden, a asigurat că Washingtonul va continua să sprijine Kievul „în faţa agresiunii ruseşti în Donbas şi în Crimeea. „Statele Unite vor contribui la păstrarea „suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a mai declarat liderul american.

Casa Albă a declarat vineri că preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, este îngrijorat de ceea ce a numit „dezinformarea rusă” legată de activităţile Rusiei la graniţa cu Ucraina. Preşedintele Biden a declarat că acţiunile de dezinformare ale Rusiei reprezintă o temă pe care SUA o monitorizează în permanenţă. Anterior, preşedintele Biden a avut o convorbire cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, prima de la învestirea sa în funcţia de preşedinte al SUA. Preşedintele Biden a subliniat că SUA vor sprijini fără nicio rezervă Ucraina şi suveranitatea sa teritorială în faţa a ceea ce a numit „agresiunea Rusiei în estul Ucrainei şi în Crimeea”. 

Spionajul militar ucrainean: Rusia este pregătită pentru provocări la scară largă împotriva Ucrainei

Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului Ucrainean al Apărării (GUR- Serviciul de Informaţii Militare al Armatei Ucrainene) a precizat într-un comunicat de presă că Federaţia Rusă întreprinde un set de măsuri provocatoare menite să încurajeze Ucraina să răspundă militar la acţiunile ostile ale forţelor paramilitare de ocupaţie din estul separatist al ţării.

Serviciile de informaţii militare din Ucraina au comunicat aceste informaţii, după ce în mediul online şi în presa internaţională au apărut mai multe materiale video cu desfăşurări masive de tehnică militară rusă în apropiere de graniţele Ucrainei.

Serviciile de informaţii militare din Ucraina atrag atenţia că nu este exclus ca Rusia să încerce să susţină forţele de ocupaţie pentru a înainta mai mult pe teritoriul Ucrainei.

GUR a adăugat că misiunile diplomatice ruse şi mass-media pro-Kremlin au fost instruite să fie gata să raporteze şi să explice comunităţii internaţionale informaţii despre presupusele ’’mişcări agresive ale Forţelor Armate din Ucraina şi eforturile de ’’menţinere a păcii ” ale Rusiei ca răspuns la aceste agresiuni.

Rusia, manevre militare în apropierea graniţei cu Ucraina 

Forţe armate ruse se pregăteau vineri să efectueze exerciţii militare destinate respingerii unui atac cu drone în cadrul unor manevre în apropierea frontierei cu Ucraina, care acuză Moscova de comasarea a mii de militari la frontiera dintre cele două ţări, relatează France Presse. Potrivit Districtului militar Sud, care cuprinde şi zonele de frontieră cu Ucraina şi Crimeea, peste 50 de batalioane reprezentând 15.000 de persoane se vor instrui „în război electronic şi apărare antiaeriană cu scopul de a se proteja împotriva loviturilor cu drone”. 

Armata rusă nu a precizat când vor fi organizate respectivele exerciţii. Dronele, care permit lovirea ţintelor de la distanţă fără riscul pierderii unui pilot sau unui avion, ca în bombardamentele clasice, sunt o armă din ce în ce mai folosită în războaiele moderne. Utilizarea lor de către Azerbaidjan în războiul din Nagorno-Karabah în toamna anului 2020 a favorizat în special victoria forţelor azere, semănând derută în rândul forţelor armene şi distrugând echipamentele militare ale acestora. Rusia a fost de altfel de mai multe ori ţinta unor atacuri cu drone lansate de rebeli şi jihadişti în Siria, care au vizat bazele sale militare din Hmeimim şi Tartus.

Forţele ruse au simulat deja marţi neutralizarea unui atac cu drone, suprimând semnalele lor de control în cadrul unor manevre în Arctica, notează AFP. Rusia a efectuat cu regularitate exerciţii antidrone în timpul diverselor manevre în ultimii ani, dar rareori acestea au implicat atât de mulţi militari precum cele anunţate vineri.  

Între timp, Flota rusă a Mării Negre a anunţat că începe o inspecţie a forţelor amplasate în Peninsula Crimeea şi regiunea Krasnodar. În cursul acestei inspecţii vor fi efectuate manevre cu caracter ofensiv şi defensiv, a precizat Serviciul de presă al flotei, citat de RIA Novosti. Rusia a avertizat joi că o escaladare a conflictului din Donbas ar putea „distruge” Ucraina, în timp ce NATO şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce consideră a fi o acumulare semnificativă de forţe ruse în apropierea estului Ucrainei.

Forţele americane în Europa au fost plasate săptămâna aceasta în fază de supraveghere sporită în contextul unei „crize iminente potenţiale”. Activitatea rusă reprezintă o provocare pentru administraţia preşedintelui american Joe Biden, care s-a întâlnit săptămâna aceasta cu înalţi oficiali ucraineni într-o demonstraţie publică de sprijin pentru guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. Rusia a avertizat joi că o escaladare a conflictului din Donbas ar putea „distruge” Ucraina.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite