Cum a luat Rusia peste picior Europa în cazul agenţilor ruşi suspectaţi de otrăvirea lui Skripal şi de explozia din Cehia. Operaţiunea GRU din Vrbětice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţii GRU care au călătorit în Marea Britanie sub numele de Ruslan Borişov şi Alexander Petrov sunt acuzaţi de Cehia că provocat o explozie la un depozit al său de muniţie, în 2014 Foto Arhivă
Agenţii GRU care au călătorit în Marea Britanie sub numele de Ruslan Borişov şi Alexander Petrov sunt acuzaţi de Cehia că provocat o explozie la un depozit al său de muniţie, în 2014 Foto Arhivă

Faptul că Republica Cehia arată cu degetul doi agenţi ruşi pentru explozia soldată cu victime la un depozit de muniţie al său este destul de remarcabil. Dar uimitoare este şi dezvăluirea faptului că aceiaşi agenţi sunt acuzaţi de tentativa de otrăvire a unui fost spion rus pe pământ britanic, scrie CNN.

Sâmbăta trecută, poliţia cehă a făcut publice fotografii cu cei doi bărbaţi, anunţând că ei se află în legătură cu explozia soldată cu doi morţi la un depozit de muniţii din Vrbetice, în 2014. Aceştia au putut fi identificaţi ca Ruslan Borişov şi Alexander Petrov, adică numele sub care au călătorit în Anglia în 2018, când au fost otrăviţi Serghei Skripal şi fiica sa.

O zi mai târziu Biroul pentru Afaceri Externe din Marea Britanie a comunicat că, potrivit autorităţilor cehe, cei doi bărbaţi inculpaţi pentru tentativa de crimă asupra Skripalilor „s-au aflat de asemenea în spatele morţii a doi civili şi a unei explozii în oraşul ceh Vrbetice.

O sursă guvernamentală cehă cu acces direct la investigaţie a declarat luni că poliţia are motive să suspecteze că explozia a fost prematură şi nu ar fi trebuit să aibă loc pe pământ ceh.

Sursa care a cerut să rămână anonimă având în vedere ancheta în curs, a precizat că unitatea de combatere a crimei organizate din Cehia urmează firul potrivit căruia muniţia urma să fie aruncată în aer după ce ar fi ajuns în Bulgaria. Nu este clar de ce s-a întâmplat altfel.

Cehia a anunţat expulzarea a 18 diplomaţi ruşi drept represalii pentru explozia din 2014 care a provocat pagube şi a afectat mediul. Ulterior, Rusia a răspuns cu expulzarea a 20 de diplomaţi cehi.

 

Ce a descoperit site-ul de investigaţie Bellingat

Potrivit  Bellingcat, poliţia cehă şi-a bazat concluzia pe corespondenţa de e-mail descoperită recent, care arată că folosind identităţi false, Alexander Petrov şi Anatoli Cepiga au solicitat accesul la depozitele de muniţie în aceeaşi perioadă în care a avut loc explozia. „Petrov” şi „Boşirov” au aterizat la Praga la 11 octombrie, s-au cazat la un hotel şi chiar au postat o fotografie pe reţelele sociale din centrul vechi al oraşului. Această postare va permite în cele din urmă urmărirea perechii în urma otrăvirilor celor doi Skripal.

Nu este încă clar când şi cum a accesat echipa GRU locul depozitului de muniţii pentru plantarea explozivilor. După cum au dezvăluit poliţia şi mass-media cehe, Cepiga şi Mişkin, pretinzând că vor să achizţioneze arme în numele Gărzii Populare a Tadjikistanului, au solicitat accesul la sit-ul restricţionat al depozitului pentru perioada 13-17 octombrie 2014 de la Imex, unul dintre principalii operatorii ai depozitul de muniţie. Nu este clar dacă cei doi au accesat sit-ul via contactul lor cu Imex (reprezentanţii companiei spun că cei doi nu au apărut niciodată) sau printr-o altă rută - inclusiv printr-un alt operator de stocare. În orice caz, la 9:25 dimineaţa, pe 16 octombrie 2014, depozitul nr. 16 din Vrbetice a explodat, distrugând 58 de tone de muniţie şi omorând doi angajaţi ai depozitului administrat de Imex.

Bellingcat a stabilit că operaţiunea GRU pe care autorităţile cehe au legat-o de explozia depozitului de muniţii din Vrbetice  a implicat cel puţin şase agenţi din unitatea 29155 a GRU. A fost supravegheată personal de comandantul său, general-colonelul Andrei Averianov, un adjunct superior al şefului GRU, care a călătorit sub acoperire în Europa Centrală în perioada operaţiunii şi a plecat înapoi la Moscova la doar câteva ore după explozie.

Cepiga şi Mişkin au părăsit Cehia într-un zbor Aeroflot Viena-Moscova în ziua exploziei, la 10:05 am.

Rusia ia Vestul peste picior

Marea Britanie are motive să creadă că cei doi bărbaţi suspectaţi de atacul de la Salisbury sunt ofiţeri de informaţii ruşi, ale căror nume reale au fost identificate prima dată de site-ul de investigaţii Bellingcat, şi anume Aleksander Mişkin şi Anatoli Cepiga.

Rusia a respins acuzaţiile şi chiar a părut să ia în derâdere ceea ce a numit o „rusofobie” isterică. Ulterior mass-media ruse şi internaţionale au confirmat identităţile celor doi, şi anume prin interviuri cu locuitorii din satele de baştină ale celor doi, din nordul, respectiv estul extrem al Rusiei.

Or, dacă se adevereşte că aceştia se fac vinovaţi de ambele incidente, iar răspunsul Rusiei la astfel de acuzaţii continuă în aceeaşi notă superficială, atunci se nasc întrebări serioase cu privire la ce-ar putea face Europa pentru a împiedica o asemenea ostilitate agresivă.

Pe 4 martie 2018, Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă din centrul oraşului Salibury, iar ulterior s-a dovedit că fuseseră otrăviţi cu Noviciok, un agent neurotoxic puternic şi mortal.

În timp ce Moscova a negat orice implicare , cei doi bărbaţi pretind că au mers în Marea Britanie în scop turistic. Preşedintele rus Vladimir Putin a intervenit şi a lămurit că cei doi nu sunt „criminali”.

Totuşi există ample dovezi care arată contrariul, şi anume că cei doi bărbaţi nu s-au nimerit pe acolo într-un mod nefericit.

În 2018, premierul britanic Theresa May informa Parlamentul că autorităţile britanice au motive să creadă că cei doi suspecţi sunt ofiţeri ai serviciului de informaţii militare rusesc cunoscut drept GRU.

"GRU este o organizaţie extrem de disciplinată, cu un lanţ de comandă bine stabilit, aşa că asta nu a fost o operaţiune falsă. Aproape sigur a fost aprobată şi în afara GRU la un nivel superior al statului rus”, atrăgea atenţia May.

Procuratura din Marea Britanie a declarat la acea vreme că „a concluzionat că există suficiente dovezi pentru a oferi o perspectivă realistă de condamnare ... [pentru] conspiraţie la asasinat şi tentativa de ucidere a lui Skripal, [şi] a fiicei sale Iulia. "

Aliaţii Marii Britanii erau la fel de convinşi că cei doi bărbaţi lucrează pentru guvernul rus. Fostul preşedinte american Donald Trump a expulzat 60 de diplomaţi ruşi ca răspuns la incident. Un număr de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi de 14 state membre ale Uniunii Europene, de Canada şi Ucraina.

Turiştii ruşti pasionaţi de catedrale

Potrivit versiunii britanice a evenimentelor, după ce au intrat în Marea Britanie cu paşapoarte false şi au comis atacul de la Salisbury, „Petrov şi Boşirov” s-au întors în Rusia şi au fost puşi sub protecţia statului rus.

Or dacă britanicii au dreptate, răspunsul oficial al Rusiei, odată ce perechea a ajuns în siguranţă acasă, poate fi cu atât mai grav cu cât nu pare să ia în serios acuzaţiile.

În septembrie 2018, Putin a declarat că autorităţile ruse au identificat perechea şi nu au găsit dovezi ale unor activităţi infracţionale.

"Noi, desigur, ne-am uitat la ce fel de oameni sunt şi ştim cine sunt, i-am găsit", a spus Putin unei audienţe la Forumul Economic de Est din oraşul Vladivostok din estul Rusiei.

„Nu există nimic neobişnuit sau criminal acolo, vă asigur”, a insistat el, adăugând: „Lăsaţi-i să iasă undeva la voi în mass-media”.

Chiar a doua zi, reţeaua de ştiri controlată de Kremlin, RT, a difuzat un interviu aproape batjocoritor cu cei doi, în care aceştia pretindeau că lucrează în domeniul nutriţiei sportive şi că scopul călătoriei lor de trei zile era să viziteze Catedrala din Salisbury, cu turnul său de 123 de metri şi celebrul ceas, „prima de acest fel din întreaga lume”.

Autorităţile britanice au respins afirmaţiile bărbaţilor şi au indicat înregistrări datate pe CCTV, arătând mişcări care ar fi extrem de neobişnuite pentru nişte turişti.

Camerele au arătat că bărbaţii au ajuns în Marea Britanie pe 2 martie. Pe 3 martie, cu o zi înainte de atac, au călătorit la Salisbury, rămânând în oraş mai puţin de două ore. Ulterior, ei au susţinut că zăpada abundentă le-a stricat planurile, deşi buletinele meteo locale şi filmările video contestă acest lucru.

A doua zi, s-au întors la Salisbury, unde au sosit la circa 11.45am; au fost văzuţi în vecinătatea casei lui Skripal înainte de prânz şi s-au urcat într-un tren spre Londra la ora 13.50. În acea seară, la ora 19.30 , au trecut prin controlul paşapoartelor la Aeroportul Heathrow şi s-au urcat într-un avion spre Moscova.

La o lună de la interviul RT, unul dintre suspecţi a primit medalia eroilor de la Vladimir Putin.

Răspunsul oficial al Rusiei la incidentul de la Salisbury a variat de la declaraţii rizibile cu privire la rusofobia vestică ale diplomaţilor până la Putin însuşi care l-a numit pe Skripal un „trădător al patriei” şi un „spurcat”.

Cehia duce o campanie de defăimare

Simpatizanţii Kremlinului se grăbesc să spună că acuzaţiile Cehiei la adresa presupuşilor agenţi Petrov şi Boşirov fac parte dintr-o campanie de defăimare împotriva Rusiei.

Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaţionale din Rusia, un grup de reflecţie sponsorizat de stat, care urmează îndeaproape politica oficială a guvernului, a declarat pentru BBC: „Dacă vă uitaţi la toată povestea asta de la Kremlin, cred că veţi putea trage concluzia că a fost o ţintă falsă şi practic conducerea Republicii Cehe încearcă să facă acest lucru în ajunul întâlnirii miniştrilor din UE, pentru a face viaţa mai grea Moscovei ".

Poliţia cehă caută doi agenţi GRU specializaţi în sabotaj şi asasinate. Unul are un paşaport moldovenesc pe numele „Nicolae Popa”

Legăturile bulgarului Emilian Gebrev, otrăvit de ruşi, cu depozitul aruncat în aer în Cehia

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite