Viitorul campusurilor universitare după pandemie. Cum se schimbă căminele pentru studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Proprietarii spaţiilor de cazare pentru studenţi vor trebui să investească pentru a le adapta la noua realitate, post-pandemică, ceea ce ar putea conduce la un val de renovări ale clădirilor în această direcţie, transmite Cristian Slave, General Manager West Gate Studios.

Potrivit sursei citate, pe lângă măsurile sanitare şi de igienă suplimentare, va mai fi esenţială o îmbunătăţire radicală a sistemelor de purificare a aerului, mai ales având în vedere modul în care se răspândeşte coronavirusul. 

De asemenea, proprietarii spaţiilor de cazare trebuie să aibă strategii pentru a detecta şi gestiona cazurile de infecţie, dar şi de a asigura distanţarea socială în ariile comune. 

„Pandemia răsturnat nu doar vieţile profesionale ale adulţilor, ci şi pe cele ale studenţilor, ale celor care fac primii paşi în cariera lor profesională. Aşa cum am început deja să ne obişnuim cu munca hibridă, la fel sistemul de învăţare hibrid - parţial online, parţial cu prezenţă fizică - va deveni un fenomen frecvent. 

Totuşi, pe măsură ce restricţiile se vor mai relaxa, studenţii vor dori tot mai mult să revină în colectivul de tineri, pentru că nicio şcoală online nu poate înlocui această experienţă socială. Studentul post-pandemic va avea însă alte aşteptări şi de la locuinţa în care îşi petrece anii studenţiei şi în care, probabil, va lua primele decizii importante pentru cariera lui profesională.”, transmite sursa citată.

Reprezentantul West Gate Studios, precizează că, siguranţa şi sănătatea vor deveni cuvinte cheie, inclusiv pentru părinţi. 

„Temerile în ceea ce priveşte sănătatea copiilor care pleacă pentru a studia departe de casă îi vor face pe părinţi să fie mult mai atenţi la măsurile de igienă şi de protecţie împotriva virusurilor luate de cei care oferă spaţii de cazare pentru studenţi. Totodată, faptul că se ştiu în siguranţă îi va face şi pe tineri să fie mai relaxaţi, mai implicaţi, mai atenţi şi, drept urmare, cu o performanţă academică şi profesională mai bună.”, explică Cristian Slave.

„Un alt cuvânt cheie va fi distanţarea sau intimitatea. Cel mai probabil, mulţi vor dori să evite campusurile aglomerate ale universităţilor, care de regulă oferă camere mici, cu multe paturi şi spaţii sanitare la comun. Faţă de modelul tradiţional pre-pandemie cu 4-6 prieteni care împart aceeaşi cameră mică, studentul post-pandemic va dori mai multă intimitate, va aprecia patul şi baia personale, dar şi un spaţiu privat mai mare.

De asemenea, va avea nevoie de acces la toate facilităţile şi serviciile necesare pentru a se dezvolta într-un mediu sănătos şi modern, inclusiv bucătărie complet echipată şi conexiune la internet de mare viteză.”, menţionează sursa citată.

Conform acestuia, am putea asista la o creştere a cererii pentru comunităţile care oferă studio-uri sau apartamente, în care tinerii pot trăi independent şi având la dispoziţie toate facilităţile de care au nevoie, fără a se priva totuşi de sentimentul de apartenenţă regăsit în comunităţile studenţeşti. 

„Campusurile universităţilor deficitare la capitolele privind măsurile de igienă şi de distanţare, neadaptate nevoilor contemporane, vor avea cel mai mult de pierdut.”, adaugă Cristian Slave.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite