Opoziţia din Belarus: Declaraţia lui Protasevici, obţinută prin constrângere fizică şi morală. Noi mărturisiri ale pasagerilor din avionul deturnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roman Protasevici arestat de forţele de securitate din Belarus în timpul unui protest FOTO Arhivă
Roman Protasevici arestat de forţele de securitate din Belarus în timpul unui protest FOTO Arhivă

Cu vânătăi pe faţă, jurnalistul Roman Protasevici apare într-o înregistrare video de mărturisire a unei ilegalităţi desprinsă parcă din vremurile sovietice.

Roman Protasevici, jurnalistul de 26 de ani arestat duminică la Minsk după deturnarea în spaţiul aerian al Belarusului a unui zbor Ryanair între Atena (Grecia) şi Vilnius (Lituania), spune într-un filmuleţ difuzat pe reţelele de socializare de un post de televiziune al regimului Aleksandr Lukaşenko că el este care se află în spatele „tulburărilor civile” izbucnite în ţara sa după alegerile prezidenţiale din august anul trecut.

El neagă că ar avea probleme cu inima, aşa cum anunţase mama sa, şi susţine că este tratat „în mod adecvat”. „Personalul se comportă cu mine, într-un mod complet adecvat şi respectând legea. Voi colabora cu anchetatorii şi voi continua să fac mărturisiri despre organizarea tulburărilor în masă”, spune el.

Este imposibil de confirmat dacă Roman Protasevici a spus aceste cuvinte din iniţiativă proprie. Contextul în care a fost arestat şi caracterul represiv al regimului Lukaşenko indică, însă, că declaraţiile sunt făcute sub presiunea autorităţilor. De altfel, mai mulţi comentatori au observat pe reţelele de socializare că jurnalistul arată de parcă a fost bătut. Ei au denunţat o punere în scenă menită justificării acţiunilor regimului.

„Roman pare că se află sunt constrângere fizică şi morală. Cer eliberarea imediată a lui Roman şi a tuturor deţinuţilor politici”, a reacţionat pe Twitter Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziţiei din Belarus.

Roman Protasevici vorbind din arest FOTO Arhivă

Roman Protasevici FOTO captură video

Anterior, purtătoatea de cuvânt a Ministerului belarus de Interne a declarat că Roman Protasevici se află într-o închisoare din Minsk.

Era „şocat şi speriat”

La trei zile de la arestarea jurnalistului, noi mărturisiri şi detalii ies la iveală despre operaţiunea forţelor belaruse de securitate. Protasevici s-ar fi rugat de echipajul Ryanair să nu aterizeze în capitala Belarusului, semnalându-le că va fi ucis.

Conform unor pasageri, avionul a fost redirecţionat „cu doar câteva minute” înainte de destinaţie. Mulţi dintre cei 171 de pasageri au crezut iniţial că s-a întâmplat ceva cu avionul sau că este o problemă la Aeroportul din Vilnius. Însă Protasevici şi-a dat seama imediat ce se întâmplă, având suspiciuni încă de la Atena că era urmărit, scrie Politico.

Imediat ce pilotul a anunţat aterizarea de urgenţă la Minsk, tânărul a deschis imediat compartimentul de deasupra capului pentru a-şi lua dispozitivele electronice şi a le transmite prietenei sale, Sofia Sapega, cetăţean al Rusiei.

Apel la eliberarea lui Roman Protasevici şi a prietenei sale Sofia Sapega FOTO EPA-EFE

Manifestatie de solidarite cu Roman Protasevici si prietena sa FOTO EPA-EFE

Protasevici era „şocat şi speriat” şi a început să se roage de echipaj să nu oprească, deoarece el este motivul aterizării de urgenţă şi riscă să fie omorât. „Nu faceţi asta. Mă vor omorî. sunt un refugiat”, a spus el, potrivit unei pasagere din Lituania intervievate de Politico.

Ofiţeri ai poliţiei din Minsk au urcat la bordul avionului după ce acesta a fost forţat să aterizeze şi i-au arestat pe Protasevici şi pe prietena sa, declansând un val de indignare la nivel internaţional.

Atunci „un bărbat s-a ridicat în spatele meu şi a spus că vrea să discute cu însoţitorul de bord”, a adăugat ea.

„Nu ţipa, dar era foarte clar că se teme foarte tare. Părea că dacă ar fi fost deschis geamul ar fi sărit pe el”, a relatat Edvinas Disma, un alt pasager, pentru AFP.

Saulius Danauskas a spus pentru site-ul de ştiri Delfi că şi-a dat rapid seama că ameninţarea cu bombă nu era decât o farsă. „După aterizare, oamenii au stat în avion degeaba. Dacă era o bombă la bord, de ce nu ne-ar fi dat drumul?”, s-a întrebat el.

Protasevici nu a opus rezistenţă în momentul coborârii din avion, împreună cu prietena sa. „Totul a fost foarte discret. A fost foarte calm, nu a urlat, i-a urmat, acceptându-şi oarecum soarta”, spune un pasager pentru The New York Times.

Discuţia dintre turnul de control şi pilot

Potrivit transcrierii discuţiei între pilot şi turnul de control publicate marţi, autorităţile belaruse au transmis echipajului zborului Ryanair că avionul lor avea la bord un dispozitiv explozibil şi i-au „recomandat” să aterizeze la Minsk.

„Avem informaţii de la serviciile speciale care afirmă că o bombă se află la bord şi că ea poate fi activată deasupra Vilniusului”, se arată în această transcriere în engleză difuzată de Departamentul de transport aerian al Ministerului belarus al Transporturilor.

„Puteţi repeta acest mesaj?”, răspunde pilotul, căruia apoi i se confirmă informaţia.

Avionul Ryanair deturnat la Minsk FOTO EPA-EFE

Avionul Ryanair deturnat la Minsk FOTO EPA-EFE

În timpul discuţiei, consultate de AFP, controlorul de zbor precizează că informaţia privind prezenţa unei bombe a fost transmisă „prin e-mail” şi că acest mesaj a fost împărtăşit cu „mai multe aeroporturi”.

Într-un comunicat, Ministerul belarus al Transporturilor a repetat marţi că este vorba despre un e-mail semnat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în care se afirmă că bomba va exploda deasupra Vilniusului dacă Uniunea Europeană va continua să susţină Israelul. Scenariul a fost contestat de cancelarul german Angela Merkel şi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO: „O deturnare de către stat”

Şeful NATO a acuzat marţi Belarusul de faptul că a forţat aterizarea avionului şi a cerut o anchetă internaţională urgentă, precum şi eliberarea jurnalistului. „Aceasta reprezintă o deturnare de către stat şi arată modul în care regimul de la Minsk atacă drepturile democratice fundamentale şi sancţionează libertatea de exprimare şi media independente. Trebuie să existe o anchetă internaţională urgentă. Iar Roman Protasevici şi partenera sa Sofia Sapega trebuie să fie eliberaţi imediat”, a subliniat Stoltenberg într-o declaraţie video.

De altfel, deturnarea avionului a provocat un val de indignare în Occident, iar Uniunea Europeană a decis să-şi închidă spaţiul aerian avioanelor belaruse pentru a pedepsi regimul Lukaşenko. Ca urmare a acestei decizii, mai multe companii aeriene - Air France, Lufthansa, SAS, AirBaltic, LOT, KLM, Finnair - au anunţat ocolirea Belarusului pe viitor. Înaintea adoptării noului pachet de sancţiuni, UE înscrisese 88 de membri ai puterii din Belarus, inclusiv pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, şi şapte entităţi pe „lista neagră”.

Kremlinul, care îl susţine pe Lukaşenko, a declarat marţi că „regretă” recomandarea făcută de UE companiilor aeriene şi a ţinut să menţioneze că va fi costisitoare. „Nu putem decât să ne exprimăm regretele. Ocolirea spaţiului aerian al unei ţări destul de mari situate în centrul Europei este foarte costisitoare pentru orice companie aeriană”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Săptămânal, aproximativ 2.000 de avioane care efectuează zboruri comerciale folosesc spaţiul aerian al Belarusului.

35.000 de arestări de la începutul mişcării de contestare în Belarus

Roman Protasevici, care deţine statutul de refugiat în Lituania, este acuzat în Belarus de „organizarea unor tulburări în masă”. El riscă 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat în baza acestei acuzaţii. În plus, se află pe lista KGB-ului belarus cu „indivizi implicaţi în activităţi teroriste”. Opoziţia de la Minsk atrage atenţia că tânărul jurnalist ar putea fi condamnat la moarte, Belarusul fiind singura ţară din Europa care aplică o astfel de pedeapsă.

Aleksandr Lukaşenko contestat la Varşovia după arestarea lui Roman Protasevici FOTO EPA-EFE

Lukasenko contestat la Varsovia FOTO EPA-EFE

Aflat la putere din 1994, Aleksandr Lukaşenko, 66 de ani, se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent, care a izbucnit imediat după alegerile din august anul trecut. Lukaşenko susţine că a câştigat acest scrutin, dar opoziţia afirmă că preşedintele belarus l-a pierdut şi a falsificat votul. Aproximativ 35.000 de persoane au fost arestate în Belarus de la începutul mişcării de contestare. Marţi,  şapte opozanţi politici belaruşi şi-au aflat sentinţele, fiind condamnaţi la pedepse cuprinse între patru şi şapte ani de închisoare pentru participarea la proteste.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite