Ungaria, acord pe 15 ani cu ruşii de la Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă Adevărul
FOTO: Arhivă Adevărul

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a semnat joi cu grupul rus Gazprom un acord de aprovizionare cu gaze naturale pe o perioadă de 15 ani, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, acordul va intra în vigoare imediat ce va expira actualul contract, în luna septembrie a acestui an.

„Ungaria nu va fi lipsită de gaze naturale”, a spus Szijjarto într-un videoclip pe pagina sa de Facebook, adăugând că interconectarea conductelor la frontiera sârbă a ţării va fi operaţională până în octombrie şi va fi utilizată pentru importul de gaz în cadrul noului acord.

Szijjarto nu a dezvăluit care este cantitatea de gaze pe care Ungaria o va importa în conformitate cu noul acord convenit cu Gazprom şi nici preţul, adăugând doar că formula de preţ este una „flexibilă" iar companiile energetice din cele două ţări vor negocia detaliile.

Ministrul ungar de Externe, care în prezent este la Sankt Petersburg unde participă la un summit pe energie, a adăugat că în cursul unor discuţii separate cu grupul rus Rosatom a convenit că lucrările la o nouă centrală nucleară din Ungaria vor fi accelerate începând din toamna acestui an. 

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei atomice din Ungaria are timp până în luna septembrie să aprobe solicitarea companiei de stat Paks 2 Zrt, privind construcţia unor noi unităţi la actuala centrală nucleară din centrul Ungariei. Szijjarto a declarat că se aşteaptă ca grupul rus Rosatom să poată demara lucrările de construcţie în 2022. 

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost construită în anii '80 de sovietici şi furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi.

Acest contract, acordat fără licitaţie grupului rus Rosatom, o companie controlată de Guvernul rus, este citat ca un exemplu al legăturilor strânse între premierul ungar, Viktor Orban, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. 

În virtutea acordului semnat în 2014 între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%.

Szijjarto a mai spus joi că guvernul de la Budapesta a început deja negocierile cu ţările vecine privind vânzarea surplusului de energie electrică care va apărea odată cu intrarea în funcţiune a noilor reactoare de la Paks 2, peste aproximativ un deceniu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite