Ideea unor copii din Botoşani. Au cules plante medicinale şi le-au pus în săculeţi făcuţi de ei, pe care i-au vândut pentru a face rost de bani pentru nevoiaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săculeţii cu plante medicinale de la Todireni FOTO Carmen Maria Hemen
Săculeţii cu plante medicinale de la Todireni FOTO Carmen Maria Hemen

Elevii şi profesorii unei şcoli de la ţară au făcut o acţiune umanitară inedită. Au cules şi procesat plante medicinale din pădure, le-au ambalat în săculeţi personalizaţi şi le vând pentru a oferi cadouri bătrânilor nevoiaşi şi copiilor orfani.

Comuna Todireni se află în judeţul Botoşani, la 50 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ. Este o comunitate cu mulţi oameni nevoiaşi, izolată şi abandonată de agenţii economici mai ales din cauza drumurilor proaste. 

Chiar dacă de multe ori abia fac faţă zilei de mâine, oamenii din Todireni se străduiesc să-şi dea copiii la şcoală şi pe deasupra să-i înveţe emapatia. 

Iar cel mai bun exemplu este un târg pe care copiii din Todireni l-au pus pe picioare pentru a strânge bani pentru bătrânii bolnavi şi nevoiaşi, precum şi pentru copiii orfani. 

Au strâns timp de o lună de zile plante medicinale din pădure, le-au procesat prin metode tradiţionale şi apoi le-au ambalat în săculeţi sau plicuri personalizate.

Le-au scos la vânzare şi cu banii strânşi în loc să-şi cumpere dulciuri de 1 Iunie vor să-i doneze vârstnicilor lăsaţi în grija statului de la Unitatea de asistenţă medico-socială de la Suliţa, comuna vecină, dar şi orfanilor.  

”Viaţa la ţară altel”

În comuna Todireni funcţionează cel mai mare unitate şcolară dintr-o zonă care cuprinde cel puţin 5 comune. La Liceul din Todireni învaţă de la copii de grădiniţă până la elevi de liceu şi cursanţi ai şcolii profesionale. 

Toţi sunt copii de la ţară, veniţi din comunele învecinte sau din localitate. Deşi o şcoală de ţară, izolată din cauza infrastructurii şi a depărtării de centrele urbane, Liceul din Todireni este campion la accesarea de proiecte educaţionale, atât prin platforme europene precum Erasmus plus, fie prin colaborări cu organizaţii din ţară. Scopul este oferirea unei şanse la educaţie copiilor din această zonă săracă. 

hjghghjhg

Elevii au fost implicaţi în toate etapele FOTO Maria Hemen 

Ultimul proiect derulat de Liceul din Todireni este unul de suflet, spune conducerea şcolii menit să-i înveţe pe elevi altruismul şi întrajutorarea. Proiectul se numeşte ”Viaţa la ţară altfel” şi este realizat în colaborare cu fundaţia clujeană ”Noi Orizonturi”. 

Propriu-zis, ajutaţi de profesori, elevii şi preşcolarii din Todireni, au muncit pentru organizarea unui târg menit să facă rost de bani pentru bătrânii bolnavi şi nevoiaşi de la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială din Suliţa, tot o comună botoşăneană. ”Iniţiativa unei astfel de acţiuni aparţine fundaţiei din Cluj, dar ne-au lăsat libertatea să ne organizăm şi ne desfăşurăm cum credem de cuvinţă”, adaugă Hemen. 

Mentă, gălbenele, păpădie şi muşeţel în pacheţele personalizate

La târgul prin care doreau să facă rost de bani pentru bătrâni, elevii din Todireni s-au gândit să vândă plante medicinale. Cresc din belşug pe câmpiile şi prin pădurile din jurul satelor. Ajutaţi de profesori, educatori şi părinţi peste 70 de copii au început, încă de acum aproape o lună, să colinde poienile şi imaşurile adunând în pungi sau coşuri mentă, gălbenele, păpădie, muşeţel, coada şoricelului şi alte plante bune de făcut ceai. Cu tot efortul copiilor, părinţilor şi profesorilor s-a adunat o cantitate impresionantă de plante medicinale. 

Toate plantele au fost apoi procesate pentru a fi bune de făcut ceai. Au fost uscate şi mai apoi tăiate mărunt. Toate operaţiunile au fost făcute de elevi. Cei mai mari au făcut inventarierea şi sortarea plantelor. Etapa finală, a avut loc, cu o săptămână înainte de ”Ziua Copilului”. Au fost confecţionaţi manual de elevi şi profesori săculeţi din pânză pentru ambalarea plantelor medicinale. Fiecare săculeţ a fost ornamentat şi personalizat. 

fdfdsf

Copii lucrând la umplerea săculeţilor FOTO Carmen Maria Hemen

”A fost o muncă intensă fiindcă a trebuit să finalizăm până la weekend-ul de dinaintea zilei de 1 iunie toate activităţile de etichetare, mărunţire şi ambalare. Plantele culese de cei mici dar şi de elevii mai mari au fost atent uscate, selecţionate, fără impurităţi. Apoi am trecut la ambalare şi personalizare. Evident, cu elevii. Cei mai mari au scris etichetele şi au realizat decoraţiunile mai complicate. Săculeţii din material textil au primit un stop de suflet şi culoare prin ornarea cu diferite materiale de la aţă, nasturi şi până la panglici şi sfoară de cânepă”, precizează directorul adjunct al Liceului din Todireni. 

”Ne-am gândit să le facem cât mai atrăgătoare pentru că urmau să fie scoase la vânzare. Scopul nostru era să vindem şi să facem rost de bani”, spune Mirela, o elevă de clasa a X a implicată în decorarea săculeţilor. 

Plante medicinale pentru un zâmbet

În perioada 30-31 mai, elevii de la Todireni au organizat târgul pentru vânzarea săculeţilor cu plante medicinale. Au ieşit pur şi simplu în faţa şcolii, cu câteva mese şi au reuşit să-şi prezinte oferta. Au fost 300 de săculeţi cu plante medicinale, fiecare etichetat corespunzător şi personalizat. A fost un efort al unor copii de aproape o lună de zile. Evenimentul a fost intens promovat pe reţelele sociale. Aşa că majoritatea săculeţilor au fost cumpăraţi încă din prima zi. Au cumpărat oameni din sat, din comunele învecinate, alţii veniţi special de la oraş, şi chiar din ţară. Un tânăr corporatist de la Cluj, venit în vizită la nişte rude din Todireni, a venit la târg şi a cumpărat săculeţi cu plante medicinale. 

Nu a fost impus un preţ, fiecare a dat cât a crezut de cuviinţă. ”Nu am pus un preţ fix. Pentru noi şi un leu era valoros. Dar a fost bine. Au venit mulţi oameni. Ne-am atins scopul”, spun voluntarii întreprinzători din Todireni. 

Deocamdată s-au strâns 1.500 de lei, dar copiii trag nădejde să mai vândă săculeţele cu plante medicinale şi să mai strângă bani. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Daruri pentru sărmani. Un număr de 70 de copii din Borduşani au primit încălţăminte nouă

Primele convoaie umanitare au sosit în Fâşia Gaza. Zeci de mii de palestinieni, dislocaţi : „Ne-am întors la casele noastre distruse”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite