EXCLUSIV Cum a jefuit o bandă de români peste 600 de biserici din America-rechizitoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei şase hoţi români sunt deja în arest. Doi dintre ei au fost prinşi în Mexic FOTO: Poliţia Florida
Cei şase hoţi români sunt deja în arest. Doi dintre ei au fost prinşi în Mexic FOTO: Poliţia Florida

Şase români care locuiau de mai mulţi ani în Florida au fost arestaţi după ce au jefuit 636 de biserici din S.U.A., daunele depăşind 740.000 de dolari. Poliţia din Florida a furnizat, în exclusivitate pentru „Adevărul”, rechizitoriul acestui caz ce a făcut ocolul Americii

Patru dintre cei şase componenţi ai bandei au fost arestaţi pe 26 mai şi sunt încarceraţi la închisoarea din Orange County, Florida. Este vorba de Ionuţ Răducan (33 de ani), Marius Dumitru (27), Marius (Viorel) Dumitru (34) şi Panait Dumitru (32). Ei sunt acuzaţi de escrocherie, jaf, folosire nelegală de informaţii personale şi spălare de bani.

Ceilalţi doi componenţi ai bandei, Simona Trandafir (39 de ani) şi Cătălin Trandafir (45 de ani), au încercat să fugă prin Mexic, însă au fost prinşi şi arestaţi de poliţia din oraşul Tijuana pe 29 mai. În prezent, Poliţia din Florida a demarat procedurile pentru extrădarea celor doi în America.

„Adevărul” a solicitat comisarului-şef al Poliţiei din Florida rechizitoriul privind jafurile din bisericile americane, iar la doar două ore de la solicitarea trimisă prin e-mail autorităţilor americane a primit amplul rechizitoriu şi toate informaţiile solicitate. Vă prezentăm în cele ce urmează în exclusivitate şi în premieră date spectaculoase din dosarul bandei de români care a jefuit nu mai puţin de 636 de biserici din America, dintre care 355 din statul Florida.

Numele operaţiunii poliţiştilor, inspirat din Biblie

Interesant este şi numele dat de poliţiştii americani operaţiunii ce a dus la prinderea celor şase hoţi români – „Thou shalt not steal”, în traducere „Să nu furi”, adică una dintre Cele 10 Porunci.

Investigaţia Poliţiei din Florida a început pe 7 decembrie 2020, după ce au fost identificate, în primă instanţă, câteva zeci de biserici de la care furaseră românii.

Banda de români a jefuit cele 636 de biserici din America în perioada 26 noiembrie 2019-24 mai 2021. Concret, cei şase hoţi furau cecuri cu donaţii din cutiile poştale. Aceştia aveau deschise mai multe conturi pe care le foloseau pentru a încasa banii de pe cecurile furate, iar apoi retrăgeau numerar de la numeroase bancomate. Conform informaţiilor furnizate de Departamentul de Poliţie din Florida, peste 1.500 de cecuri au fost furate de banda de români din cutiile poştale ale bisericilor.

Cele mai mari sume furate de pe cecurile cu donaţii, în valoare totală de 28.000 de dolari, au fost înregistrate în perioada 7 ianuarie 2020-18 februarie 2020 de la Biserica Metodistă din oraşul Naples. De aici au fost furate din cutiile poştale două cecuri a câte 5.000 de dolari, un cec de 8.000 de dolari şi un altul de 10.000 de dolari.

Anchetatorii americani precizează că datorită naturii organizării lor religioase, bisericile nu se aşteaptă la donaţii regulate şi drept urmare nu ştiu că cecurile cu donaţii au fost furate.

85 de biserici jefuite într-o zi

După cum precizează anchetatorii americani în rechizitoriul ce se întinde pe aproape o sută de pagini, toţi cei şase hoţi români locuiau la aceeaşi adresă din oraşul Orlando din Florida. Conform anchetatorilor, într-o singură zi cei şase hoţi au reuşit să fure cecuri de la nu mai puţin de 85 de biserici. Un avantaj pentru banda de români a fost faptul că locuiau în Orlando, oraş localizat central în statul Florida şi aflat la maximum trei ore de condus cu maşina de majoritatea bisericilor jefuite. Toţi cei şase români locuiau într-o casă cu trei camere din vestul oraşului Orlando, într-o zonă unde chiria media lunară este de 1.500 de dolari pe lună.

casa orlando hoti romni biserici america foto google maps

După cum precizează poliţiştii din Florida, cei şase hoţi români îşi foloseau mai multe identităţi pentru a depune cecurile furate în numeroase conturi bancare. Cei şase foloseau ATM-uri şi apoi retrăgeau banii după ce intrau în cont şi înainte ca băncile să îşi dea seama de discrepanţe.

Din donaţiile furate, hoţii români şi-au cumpărat maşini, haine şi mâncare, iar o mare parte din sume au fost trimise prin transferuri bancare în România.

Fiecare furt dura sub 30 de secunde

După cum se precizează în rechizitoriul pe care Departamentul de Poliţie din Florida ni l-a furnizat în exclusivitate, „suspecţii mergeau la biserici în zilele în care nu erau slujbe religioase şi, drept urmare, erau şanse mai mici să fie văzuţi. Suspecţii parcau maşinile lângă cutiile poştale ale bisericilor, pasagerul din dreapta scotea corespondenţa din cutia poştală, iar în mai puţin de 30 de secunde maşinile plecau”.

După ce hoţii români depuneau cecurile furate în conturi, retrăgeau apoi sumele cash în mai puţin de 24 de ore, încercând astfel să ascundă faptul că banii fuseseră obţinuţi ilegal. După câteva luni şi mai multe verificări, banca închidea contul, adesea cu o balanţă negativă din cauza numeroaselor retrageri de pe cecurile furate. Iar ulterior trebuia ca hoţii să îşi deschidă alte conturi la alte bănci.

Anchetatorii au aflat că Marius Dumitru deschidea conturi bancare pe numele Viorel Dumitru, folosind un paşaport românesc pentru a ascunde adevăratul proprietar al conturilor. Similar proceda şi Cătălin Trandafir, deschizând conturi pe numele Ionuţ Trandafir.

Cum scoteau hoţii banii furaţi de la ATM-uri

Poliţiştii din Florida prezintă în detaliu în rechizitoriul furnizat în exclusivitate pentru „Adevărul” operaţiunile făcute de banda de hoţi români în conturile bancare deschise la diverse bănci americane. Iată mai jos câteva exemple.

În iulie 2019, Cătălin Trandafir a deschis un cont bancar la banca Wells Fargo, furnizând o adresă din Anaheim, California. Analizând contul său, investigatorii americani au descoperit că în acest cont au fost făcute 45 de tranzacţii la ATM-uri şi au fost depuse 136 de cecuri furate de la bănci, în valoare totală de peste 78.000 de dolari. Pe perioada cât a avut contul, Cătălin Trandafir a efectuat 96 de retrageri cash în sumă totală de aproape 28.000 de dolari. În majoritatea cazurilor, retragerile au fost de câte 300 de dolari.

Conform anchetatorilor americani, „toate cecurile au fost depuse folosind ATM-uri deoarece acestea nu au un mecanism care să verifice dacă fondurile sunt depuse în contul destinatarului de pe cec. Aceasta i-a permis lui Trandafir să aibă acces la sume din cecurile furate, să le depună şi apoi să retragă banii după ce sumele intrau în cont. Retragerile cash îi permiteau lui Trandafir să ascundă natura, locaţia şi sursa banilor”.

Sume mari cheltuite la restaurante şi magazine

Un alt cont pe numele Ionuţ Trandafir a fost deschis în iulie 2020, acolo fiind depuse 92 de cecuri furate în valoare de 30.000 de dolari şi efectuându-se 40 de retrageri de cash.

În iulie 2020, Panait Dumitru a deschis şi el un cont, furnizând un paşaport româneasc. Poliţiştii au analizat activitatea pentru acest cont bancar în perioada iulie-octombrie 2020, descoperind că Panait Dumitru a depus 146 de cecuri furate în cuantum de peste 89.000 de dolari şi a efectuat 41 de retrageri cash de la ATM-uri. Din contul deschis de către Panait Dumitru au fost făcute plăţi electronice consistente la benzinării, restaurante şi magazine scumpe din Florida.

În martie 2020, Simona Trandafir a deschis un cont bancar, furnizând pentru identificare un permis de conducere din statul Washington. În contul său au fost depuse nu mai puţin de 264 cecuri furate din cutiile poştale ale bisericilor, în valoare de 43.000 de dolari.

Zeci de mii de dolari trimişi în România în două luni

Simona Trandafir avea mai multe conturi deschise la băncile americane. Poliţiştii au aflat că dintr-un alt cont, deschis la JP Morgan Chase, Simona Trandafir a făcut în perioada 8 septembrie-24 noiembrie 2020, patru transferuri bancare în România în valoare totală de 39.000 de dolari. Tot poliţiştii americani precizează în rechizitoriu că în luna martie a.c. acest cont nu mai era activ şi că Simona Trandafir nu apare în evidenţe ca având un loc de muncă sau o sursă legală de venit.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Strategia sofisticată la care au recurs infractorii români din SUA pentru a fura sume uriaşe de la câteva sute de  biserici

Două femei au apărut deghizate în „bunicuţe” la un centru de vaccinare din Florida. Nimeni nu ştie cum au primit prima doză

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite