Vladimir Putin, despre incidentul din Marea Neagră: Nu avea cum să ducă la declanşarea celui de-al treilea război mondial VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pre;edintele rus, Vladimir Putin a răpuns întrebărilor ceţenilor ruşi
Pre;edintele rus, Vladimir Putin a răpuns întrebărilor ceţenilor ruşi

Vladimir Putin consideră că incidentul cu distrugătorul britanic în Marea Neagră este o provocare, dar care nu avea cum să ducă la un conflict de proporţii, cum ar fi declanşarea celui de-al treilea război mondial.

În cadrul Liniei Directe de astăzi, discuţia cu Putin a abordat şi cazul cin Marea Neagră, când o navă militară britanică a intrat în apele teritoriale ale Federaţiei Ruse.

În context, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat că nu subscrie afirmaţiei că, în urma incidentului din Marea Neagră cu distrugătorul britanic Defender, care a violat apele teritoriale ale Federaţiei Ruse în apropierea coastelor peninsulei Crimeea, lumea sa aflat în pragul celui de-al treilea război mondial.

Putin a mai precizat că şi americanii s-au dedat, în aceeaşi zi, unei provocări în apele teritoriale ruseşti ale Mării Negre.

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus că, chiar dacă navele ruseşti ar fi scufundat distrugătorul britanic Defender în timpul incidentului recent de pe coasta Crimeii, al treilea război mondial nu ar fi început, cel mai probabil.

"Cei care fac asta (autorii provocării ) înţeleg că nu vor ieşi învingători din această situaţie", a spus liderul rus.

El a numit incidentul drept o provocare şi a adăugat că nu doar britanicii, ci şi americanii au luat parte la el. Şeful statului a adăugat că organizatorii au dorit să arate că nu respectă opinia cetăţenilor din Crimeea.

Peskov: Putin este gată să facă totul pentru a proteja Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să adopte orice fel de măsuri pentru a proteja Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, evitând să dea un răspuns direct marţi seara la întrebarea dacă şeful statului rus ar putea să dea ordin de a se trage asupra navelor NATO, în contextul recentului incident cu un distrugător britanic în apele din apropierea Crimeii, potrivit agenţiei de presă oficiale ruse TASS.

„Haideţi să nu vorbim despre astfel de scenarii”, a spus Peskov la postul public de televiziune Rossia-24, explicând că „uneori cuvintele se pot materializa”, astfel că „nici nu ar trebui să ne gândim sau să vorbim despre aşa ceva”.

„Dar ruşii ar trebui să ştie un lucru: preşedintele nostru este întotdeauna gata să facă totul pentru a ne proteja ţara, dacă este necesar”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Autorităţile ruse, a spus el, înţeleg de ce britanicii au întreprins incidentul cu distrugătorul HMS Defender în largul coastei Crimeii. „Aceasta a fost o provocare planificată şi deliberată”, consideră secretarul de presă al preşedintelui rus.

De ce nu a fost inclusă Ucraina pe lista ţărilor neprietenoaste

Întrebat de ce Ucraina, care dă dovadă de ostilitate faţă de Rusia, nu a fost inclusă în lista ţărilor neprietenoase, preşedintele Federaţiei Ruse a răspuns că nu consideră poporul ucrainean este unul neprietenos.

„Eu nu consider că poporul ucrainean este neprietenos. Noi suntem un tot întreg: şi ruşii, şi belaruşii şi ucrainenii. Am să scriu şi un articol analitic despre acest lucru şi sper că şi în Rusia, şi în Ucraina oamenii îl vor citi şi vor afla poziţia noastră”, a menţionat liderul de la Kremlin. 

Vladimir Putin consideră că toate atitudinea ostilă faţă de Moscova vine de fapt din partea conducerii acestei ţări.

Conducerea Ucrainei este evident neprietenoasă, că altfel nu îmi pot explica legea despre popoare care a ajuns în Rada Supremă, în care poporul rus este declarat neprietenos. Limba rusă este complet exclusă din viaţa de zi cu zi a oamenilor. Vreau să spun că peste tot sunt oameni cu mintea îngustă, naţionalişti extremişti. Rezultatele acţiunilor lor sunt distructive. Se adoptă legi absolut neconstituţionale”, a mai spus oficialul rus.

Vladimir Putin a mai declarat că toate deciziile importante în această ţară nu sunt luate la Kiev, ci în afara Ucrainei.

„Zelenski şi-a lăsat ţara sub conducerea completă a Occidentului. Întrebările-cheie sunt decise la Washington, iar celelalte la Berlin sau Paris”, a remarcat şeful statului rus. 

Guvernul rus a aprobat lista cu ”ţări neprietenoase” faţă de Rusia – alcătuită din state străine care ”comit acţiuni neprietenoase împotriva Federaţiei Ruse, a cetăţenilor Federaţiei Ruse sau a persoanelor juridice ruse”.

În luna mai Guvernul rus a aprobat lista cu ”ţări neprietenoase” faţă de Rusia. Lista cuprinde doar două ţări - Statele Unite ale Americii şi Republica Cehă.

Putin, îngrijorat de valorificarea militară a teritoriului Ucrainei

Vladimir Putin a declarat că prezenţa militarilor străini în Ucraina şi valorificarea militară a teritoriului ţării vecine este un lucru îngrijorător.

Valorificarea militară a teritoriului Ucrainei vecine provoacă profunde îngrijorări pentru Rusia - aceasta se referă la interesele vitale reale ale ţării şi ale poporului, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, miercuri, în cadrul Liniei Directe. "Sunt îngrijorat de altceva - un lucru mai fundamental, şi anume, începutul valorificării militare a teritoriului ucrainean. Conform Constituţiei Ucrainei, nu pot exista baze militare străine acolo. Pot fi create centre de instruire acolo, pot fi aplicate alte forme. Însă valorificarea militară a teritoriului, care se învecinează direct cu noi - creează probleme semnificative de securitate. Aceasta se referă la interesele vitale reale ale Federaţiei Ruse şi ale poporului rus. Acest lucru provoacă îngrijorare", a spus Putin. 

Putin nu susţine vaccinarea obligatorie

Preşedintele Rusiei a anunţat că s-a imunizat împotriva coronavirusului cu vaccinul „Sputnik V”. Vladimir Putin a explicat de ce nu a dezvăluit denumirea vaccinului imediat după vaccinare. 

„Mi s-a cerut să nu spun cu ce vaccin m-am imunizat din raţiuni de concurenţă”, a declarat şeful statului rus.

Oficialul a declarat că după prima doză nu s-a simţit rău şi că doar la administrarea celei de-a doua doze a avut febră nu foarte mare.

„Am injectat vaccinul seara târziu şi aveam 37,2. Când m-am trezit dimineaţa aveam 36,6”, a declarat Vladimir Putin. 

Liderul de la Kremlin a mai declarat că nu susţine obligativitatea vaccinării împotriva coronavirusului.

El a precizat că vaccinarea împotriva coronvirusului nu este prevăzută de planul naţional de vaccinare, care este obligatoriu pentru toţi, dat fiind că deputaţii Dumei de Stat au respins propunerea respectivă. Dar, în baza legii vechi, autorităţile regionale au dreptul să instituie obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii de risc şi pentru anumite regiuni.

Liderul rus a fost întrebat şi de restricţiile impuse de autorităţi în unele regiuni. El a spus că aceste măsuri au fost luate pentru a nu se ajunge la lockdown, la blocaj total.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite