Slovenia vrea să pună aderarea României la Schengen pe agenda preşedinţiei sale la Consiliul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Slovenia a preluat de la 1 iulie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Astfel, ministrul de interne sloven, Ales Hojs, a declarat vineri să statul va susţine categoric aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen şi doreşte să includă acest subiect pe agenda sa de îndată ce statele membre se vor pune de acord acord, informează agenţia croată Hina, citată de Agerpres.

„Sincer vorbind, suntem cel mai mult interesaţi de intrarea Croaţiei, din motive uşor de înţeles, pentru că ei sunt vecinii noştri şi aceasta ar facilita depăşirea multor probleme pe care le avem la frontieră, atât pentru Croaţia, cât şi pentru Slovenia”, a declarat Hojs pentru un grup de corespondenţi de presă de la Bruxelles invitaţi în Slovenia cu ocazia preluării preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.

Ministrul Hojs a adăugat că doreşte să pună extinderea Schengen pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) în orice moment, dar că „are sentimentul” că aceasta nu este o bună idee înainte ca toate statele membre să fie de acord cu extinderea. De asemenea, el a mai transmis că va face tot  posibilul pentru a convinge acele state care sunt sceptice în legătură cu extinderea Schengen. În luna iunie, Comisia Europeană a cerut extinderea spaţiului Schengen prin integrarea Bulgariei, Croaţiei şi României, care îndeplinesc toate condiţiile tehnice pentru aderare.

România şi Bulgaria au depus o cerere comună de aderare la spaţiul Schengen încă din ianuarie 2008. Aderarea lor a fost însă blocată ani de zile în special de Franţa, Germania şi Olanda, din cauza neîncrederii în progresele realizate în combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate. 

În februarie, premierul Florin Cîţu spunea că  România ar putea adera la spaţiul Schengen în acest an, dacă va avea un raport MCV favorabil.

Spaţiul Schengen este format din 26 de ţări, inclusiv patru state care nu sunt în Uniunea Europeană: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Din Schengen fac parte toate statele membre UE cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, României, Ciprului şi Irlandei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite