Articol publicitar

Cum se schimbă estetica interioarelor în era post-Covid

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
decor

Pandemia ne-a schimbat viziunea de ansamblu asupra vieţii: nu preţuim doar sănătatea şi socializarea mai mult, ci şi spaţiul în care locuim. Trecând prin cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu din istorie, ne-am dat seama că spaţiile ne influenţează starea mai mult ca niciodată - ne fac să ne simţim bine, relaxaţi, productivi, în siguranţă - iar la apusul pandemiei, ne conturăm spaţiile astfel încât să ne genereze aceste stări pozitive.

Spaţiile noastre s-au schimbat. Le-am redecorat sau reconfigurat astfel încât să ne devină restaurant, şcoală, birou şi locuinţă în acelaşi timp. Iar tendinţele în interioarele post-pandemice suferă şi ele schimbări.

Stiluri adiacente - cottagecore şi kindercore

Stilurile cottagecore şi kindercore apar în design interior ca o tendinţa masivă în următorii ani, propulsate fiind de pandemie. Petrecând ultimele luni departe de natură, am încercat să o aducem cât mai mult în casele noastre - atât prin prezenţa plantelor (fitodesign), cât şi prin abordarea unui stil rural - cottagecore romanticizează viaţa rurală, fiind un stil marcat de elemente organice, culori pastelate şi imprimeuri tradiţionale.

Face referire la viaţa rurală idealizată, în care natura ne generează stare de bine şi echilibru; în stilul cottagecore elementele moderne şi rustice fuzionează, născându-se o estetică marcată de inedit - plinte decorative, elemente de decor florale, culori şi materiale organice, simplitatea designului, toate acestea ne duc cu gândul la o viaţă rurală ruptă din filmele franţuzeşti.

De partea cealaltă a barierei se află kindercore - o estetică lansată în 2010, bazată pe simplitate şi inefabil. În stilul kindercore avem parte de minimalism extravagant - deşi se păstrează simplitatea în decor a minimalismului, sunt de preferat culorile vesele, vibrante, care să ne amintească de copilărie - de aici şi denumirea stilului. Cu alte cuvinte, într-o lume în care suntem constant atacaţi de informaţii şi ştiri negative, designerii de interior propulsează în tendinţe stilurile care ne transformă starea şi ne umplu de bucurie.

Sfârşitul minimalismului?

În interioarele post-pandemice, mininalismul dispare din panoplia tendinţelor. Spaţiile simple nu ne mai aduc bucurie şi confort - simplitatea minimalismului nu face decât să ne ofere spaţiu pentru gânduri negative, aşa că în scenă intră maximalismul.

Un stil extravagant, opus minimalismului, maximalismul se bazează pe arta „mai multului” - mai multă culoare, mai multe decoraţiuni, mai multe combinaţii bizare între elemente şi texturi. „Mai multul” din maximalism ne încarcă cu energie pozitivă şi ne oferă prilejul unui trai cu adevărat confortabil, în care spaţiul ne îmbrăţişează prin decor. Un stil creativ, spectaculos, eclectic şi nonconformist, maximalismul este descris de:

  • predominanţa imprimeurilor contrastante;
  • decor opulent;
  • elemente luxoase, metalice, catifelate, satinate - o fuziune de materiale şi texturi;
  • pereţii nu vor fi niciodată goi - avem parte de opere de artă, panouri 3d decorative, oglinzi.

Spaţiul sigur, spaţiul confortabil

Dincolo de importanţa esteticului, tendinţele post-pandemice înclină balanţa înspre „cum” ne face spaţiul să ne simţim. Vom alege de acum încolo doar designul care vindecă, designul care ne oferă confortul desăvârşit şi siguranţa, aceste aspecte devenind mai relevante decât felul în care arată interiorul. Suprafeţele anti-microbiale, materialele antibacteriene, purificatoarele de aer, suprafeţele uşor de igienizat şi întreţinut devin trenduri masive în interioarele post-pandemice.

Starea de bine generată de design interior este mai importantă ca niciodată - avem nevoie de spaţii care să arate bine şi care să ne facă să ne simţim la fel de bine.

Designul interior post-pandemic stă sub semnul schimbărilor fără precedent: sfârşitul spaţiilor deschise şi minimalismului, creşterea interesului pentru decor extravagant şi maximalism, importanţa pe care confortul şi siguranţa o capătă sunt coordonate după care se vor ghida interioarele noastre de acum încolo. Spaţiul post-pandemic - locuinţă, birou, spaţiu comercial - este ghidat de confort şi stare de bine; mai mult ca niciodată, spaţiul trebuie să vindece prin estetică.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite