Comuna din România unde străzile au denumiri dacice. „Vrem să aducem în actualitate originea poporului nostru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străzile din Polovragi au denumiri provenite din istoria dacilor
Străzile din Polovragi au denumiri provenite din istoria dacilor

Mai multe străzi din localitatea Polovragi, judeţul Gorj, au denumiri de provenienţă dacică. Numele unor regi sau preoţi daci se regăsesc pe plăcuţele străzilor, în timp ce altele au semnificaţii legate tot de istoria strămoşilor noştri.

Localitatea Polovragi, declarată în urmă cu mai mulţi ani staţiune turistică de interes local, este legată de cultura dacilor. Aici se află peştera lui Zamolxis, zeul dacilor care i-a învăţat să nu se teamă de moarte deoarece sunt nemuritori, dar şi o cetate dacică aflată chiar deasupra peşterii, care poate fi vizitată de cei care sunt pasionaţi de istorie. 

De asemenea, în Polovragi se desfăşoară de mai mulţi ani un simpozion de sculptură în lemn cu tematică dacică. În fiecare an, cioplitori cunoscuţi în lemn vin la Polovragi şi îşi lasă aici creaţiile care întruchipează diferite personaje dacice sau simboluri mitologice. În Polovragi, există şi una dintre cele mai vechi mănăstiri din Oltenia, care este foarte vizitată de credincioşi. 

Ideea de a pune străzilor din localitate denumiri de provenienţă dacică i-a aparţinut primarului comunei Polovragi, Gheorghe Epure, care este un împătimit al cunoaşterii istoriei strămoşilor noştri. Acesta s-a gândit să crească interesul turiştilor pentru localitatea pe care o conduce, dar şi a aduce un omagiu înaintaşilor: „Ideea de la care am pornit a fost aceea de a aduce în actualitate originea poporului nostru şi o parte a istoriaei noastre.  Ne dorim, de asemenea, ca localitatea Polovragi să fie mai cunoscută din punct de vedere al atracţiilor turistice“. 

Ce denumiri au străzile din Polovragi

În Polovragi pot fi întâlnite străzi cu următoarele denumiri: Drumul lui Burebista, strada Geţilor, Cotiso, Dromichaetes, Drumul Carelor etc. 

polovragi

Localnicii nu sunt foarte încântaţi de ideea primarului, mai ales că denumirile străzilor nu au vreo semnificaţie pentru ei. Mai mult decât atât, oamenii au dificultăţi în a pronunţa denumirea străzii pe care locuieşte. „Nu ne ţin de cald aceste nume de străzi. Au fost schimbate de mai multe ori. Nici nu mai ştim pe ce stradă locuim“, a spus un localnică

Fântâni cu versuri 

Acelaşi primar a avut ideea de a reabilita în jur de zece fântâni, care au fost prevăzute cu tăbliţe din lemn pe care au fost inscripţionate, în versuri, un scurt istoric. În Polovragi există aproape 100 de fântâni, iar conducerea Primăriei a luat decizia să le pună în valoare într-un mod inedit. Versurile au fost realizate chiar de câţiva salariaţi ai Primăriei Polovragi. „Este vorba de rimă încrucişată şi rimă îmbrăţişată, data construcţiei, motivul şi persoanele care au construit-o puse în versuri, pentru că am dorit să fie o mărturie şi o recunoaştere a pildei a săpătorilor de fântâni. Motivul era divers, de multe ori pentru nevoi casnice, de alte ori în amintirea unei persoane dragi şi alteori pentru răscumpărarea unor greşelei. Am cules date de la cetăţeni şi versurile au fost compuse de câţiva salariaţi din Primărie“, a spus primarul Gheorghe Epure. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Şeful Poliţiei Gorj a fost schimbat din funcţie. Cine a venit la comanda poliţiei

Adolescenţi puşi să strângă gunoiul pe care l-au făcut într-un loc de joacă

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite