Antivirale de contrabandă folosite la tratarea COVID-19, confiscate de poliţişti în urma unei razii în bazar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
antivirale vandute in bazar suceava

Poliţiştii şi jandarmii au făcut controale în toate bazarurile din judeţul Suceava şi, între baxuri de prăjituri, lactate, conserve de peşte şi produse de uz veterinar, au găsit cutii cu antivirale folosite în tratamentul împotriva noului virus. Medicamentele erau aduse din Ucraina, nefiind omologate de instituţiile abilitate ale statului român.

În urma sesizărior făcute de consilieri din Consiliul Judeţean Suceava care au arătat că sucevenii cu COVID care se tratează acasă îşi administrează, uneori fără prescripţie medicală, antivirale de la ucraineni, poliţiştii şi jandarmii au descins în centrele comerciale de tip bazar din judeţ. 

În bazarul din Suceava au găsit printre cutii de dulciuri, conserve de peşte şi lactate, cutii de antivirale aduse din Ucraina. 

„Au fost identificate două persoane care ofereau spre vânzare în condiţii neconforme şi în mod neautorizat cutii ce conţineau 250 de capsule susceptibile a fi produse farmaceutice din  spaţiul extracomunitar. Aceste produse sunt depozitate la temperaturi neconforme, împreună cu produse alimentare perisabile, articole de îmbăcăminte, bunuri de uz veterinar. Ambalajele şi prospectele nu conţin traducere autorizată în limba română, produsele fiind confiscate, sigilate, urmând a fi supuse expertizării prin structurile de profil”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Poliţie Suceava.

Pentru că au încălcat prevederile Legii nr. 266/2008 (Legea farmaciei), prin coroborare cu art. 348 Cod Penal (exercitarea fără drept a unei activităţi pentru care legea cere autorizaţie), vânzătorii  s-au ales cu dosare penale, urmând a se dispune procedural.

Specialiştii atrag atenţia asupra mai multor neajunsuri care au legătură cu comercializarea antiviralelor produse în spaţiul extracomunitar şi vândute în bazar sau pieţe. Pe de o parte, medicamentele nu sunt autorizate de statul român, nu sunt verificate ceea ce înseamnă că există un risc uriaş să fie contrafăcute. Apoi, cel care le comercializează în bazar nu respectă condiţiile de depozitare.

Pe de altă parte, clienţii sunt în general persoane care se tratează acasă şi îşi administrează medicamentele fără consult medical prealabil.

„Descurajăm automedicaţia. Automedicaţia face mai mult rău decât bine. Suntem o ţară cu un procent foarte mare de automedicaţie cu repercusiuni grave asupra sănătăţii noastre. În ţări din UE nu se poate cumpăra un paracetamol fără o recomandare medicală”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Suceava, medicul Alexandru Calancea.

„Nu există un tratament preventiv (n.red pentru COVID). Singurul mod de prevenire a infecţiei este un mod de viaţă sănătos, o alimentaţie corectă, respectarea măsurilor de siguranţă, portul măştii în mod corect în zonele aglomerate. Nu există un tratament preventiv antiviral şi insistăm să nu se cumpere de pe piaţă medicamente care nu sunt aprobate de Autoritatea Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale din România. Aceste medicamente pot fi contrafăcute şi pot aduce grave deservicii şi cei care le iau se pot îmbolnăvi. Chiar dacă sunt medicamentele corecte, antiviralul nu se administrează la întâmplare şi fără un consult medical şi fără supravegherea medicului. Singura prevenţie este vaccinarea care a arătat în ţările vest europene că a scăzut foarte mult rata de infectare şi mai ales numărul de persoane internate în spital şi mai ales rata deceselor”, a spus dr. Dana Costea, de la DSP Suceava.

Vă mai recomandăm şi:

Ce se întâmplă cu Certificatul Verde Digital după administrarea dozei trei - booster de vaccin anti-COVID-19

SERIAL, episod-pilot | În caftan şi cu işlic. Cine au fost fanarioţii, domnii străini care au condus Ţările Române? 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite