Şeful CIA, la Moscova. Ce misiune i-a încredinţat preşedintele Joe Biden?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
William Burns, directorul CIA
William Burns, directorul CIA

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), William Burns, a avut marţi, la Moscova, o întrevedere cu extrem de influentul şef al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, au anunţat serviciile acestuia din urmă, informează AFP.

William Burns şi Nikolai Patruşev au discutat despre "relaţiile ruso-americane", a informat Consiliul de Securitate rus, într-un comunicat succint.

Vizita directorului CIA, prezentat adesea drept cel mai experimentat dintre diplomaţii ţării sale, nu fusese anunţată, iar Consiliul de Securitate rus nu a furnizat niciun alt detaliu. Nici ambasada SUA la Moscova nu a făcut vreun comentariu pe subiect.

Această întrevedere survine în condiţiile în care relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt afectate de o serie de diferende de anvergură.

Ţările occidentale au impus împotriva Rusiei sancţiuni după ce aceasta a anexat Crimeea, în 2014. Washingtonul îi reproşează Rusiei în special atacurile cibernetice în serie şi ingerinţele electorale în SUA.

La rândul său, Moscova acuză adesea SUA şi Occidentul de amestec în problemele sale interne şi de presiuni împotriva corespondenţilor mass-media de stat ruse.

Pe 30 septembrie, ruşii şi americanii s-au reunit la Geneva pentru a continua dialogul strategic început în iunie pe malul lacului Leman de preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden.

În timpul summitului lor istoric din 16 iunie, Biden şi Putin au insistat asupra necesităţii de a discuta, în pofida numeroaselor surse de discordie. Ei au subliniat că până şi în toiul Războiului Rece, Moscova şi Washingtonul dialogau pentru a evita răul cel mai mare.

Diplomat de carieră, William Burns a fost ambasador în Rusia şi în Iordania, apoi secretar de stat-adjunct în administraţia lui Barack Obama.

În timpul mandatului fostului preşedinte democrat, el a fost la originea unei apropieri cu Iranul, purtând negocieri secrete în 2011 şi în 2012 cu această ţară rivală, în pofida absenţei de relaţii diplomatice cu SUA. 

 Directorul CIA, William Burns, ar putea discuta la întrevederea de la Moscova cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, despre perspectivele revenirii la acordul nuclear cu Iranul, a declarat agenţiei RIA Novosti politologul, profesorul asociat al facultăţii de filosofie al Universităţii de Stat de la Moscova, Boris Mejuev.

“Aş putea greşi, însă în ultima perioadă au existat mai multe mesaje legate de acordul nuclear cu Iranul – e unul din subiectele care vor fi abordate, au existat şi declaraţiile lui Blinken, de genul – dacă Iranul nu revine la acord, atunci ar putea fi posibil chiar un război. Se pare că această problemă este discutată acum”, a declarat Mejuev.

Expertul a menţionat că actualul şef al CIA este una din persoanele care a pregătit acordul cu Iran, încheiat în 2015 şi din care SUA au decis să se retragă odată cu schimbarea administraţiei de la Casa Albă.

“Sunt aproape convins că a ajuns în funcţia dată anume în calitate de o persoane care înţelege mecanismele secrete ale dosarului nuclear al Iranului, mecanismele puterii iraniene, dorinţa sau nedorinţa ei de a se aşeza la masa de negocieri. Cred că pe lângă alte probleme, cele legate de Afganistan, Orientul Mijlociu, acum această temă (revenirea la acordul nuclear) – este foarte importantă. Probabil, ea va fi importantă inclusiv pentru o eventuală întrevedere dinte Biden şi Putin, dacă aceasta va avea loc”, a conchis expertul.

De când a preluat postul a făcut mai multe deplasări în zone în situaţii de criză.  În urmă cu două luni, directorul CIA, William Burns, a avut luni o întâlnire confidenţială la Kabul cu cofondatorul mişcării talibane Abdul Ghani Baradar. Aceasta a fost întâlnirea la cel mai înalt nivel între SUA şi regimul fundamentalist după ce acesta din urmă a preluat puterea în Afganistan.

Rusia le-a cerut ţărilor vecine Afganistanului să nu găzduiască forţe SUA sau NATO

Rusia le-a solicitat ţărilor vecine cu Afganistanul să nu găzduiască pe teritoriile lor forţe armate ale SUA sau NATO, după ce acestea s-au retras anterior în acest an, informează Reuters.

''Le cerem ţărilor vecine cu Afganistanul să nu permită o prezenţă militară a forţelor SUA sau NATO care intenţionează să se mute acolo după părăsirea teritoriului afgan'', a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, în intervenţia sa video în calitate de invitat la o conferinţă organizată de Iran cu participarea celorlalte ţări vecine Afganistanului: Pakistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi China.

Potrivit TASS, şeful diplomaţiei ruse a spus că în primul rând ţările membre ale NATO trebuie să contribuie la redresarea socio-economică a Afganistanului întrucât ele sunt singurele care au creat situaţia dificilă actuală în această ţară devastată de război.

Conform lui Lavrov, a sosit timpul ''pentru a începe munca de mobilizare pentru colectarea resurselor pentru a furniza asistenţă umanitară, economică şi financiară poporului afgan''. El a subliniat că Naţiunile Unite trebuie să joace un rol de coordonare în acest proces.

''Sper ca obiceiul occidentalilor de a organiza conferinţe de dragul conferinţelor este de domeniul trecutului. A sosit timpul pentru acţiuni concrete în această privinţă'', a adăugat ministrul rus de externe, citat de agenţia de presă TASS.

Luna trecută, o delegaţie talibană s-a aflat la Moscova pentru primele comvorbiri internaţionale pe teritoriul rus de la preluarea puterii de către talibani, în august.

În total, zece ţări au participat la aceste negocieri cu reprezentanţii noului regim afgan: Rusia, China, Iran, Pakistan, India şi cele cinci foste republici din Asia Centrală, dar nu şi Statele Unite.

Aceste zece state au solicitat, de asemenea, talibanilor să pună în aplicare ''politici moderate'', atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, conform declaraţiei comune. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite