Galaxy Z Fold 3 5G, cel mai complet Samsung în 2021 [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung Galaxy Z Fold 3.  FOTO Adrian Pogîngeanu
Samsung Galaxy Z Fold 3.  FOTO Adrian Pogîngeanu

Am testat smartphone-ul pliabil Samsung Galaxy Z Fold 3 5G în vacanţă la munte, pentru câteva zile, în septembrie, şi a fost o experienţă extrem de plăcută, despre care o să vă povestesc în continuare.

Am venit prima dată în contact cu pliabilul Fold în 2019, la lansarea europeană de la IFA Berlin. De atunci l-am utilizat pentru scurt timp în fiecare an, la fel şi pe fratele lui, Flip. 

Deşi e un smartphone care a pornit cu anumite probleme, din cauza tehnologiilor noi ale ecranului, în 2021 a ajuns la  maturitate. Nu e perfect, dar e extraordinar de interesant şi de plăcut de folosit.

Dincolo de tehnologie, Samsung Galaxy Z Fold 3 5G nu e un smartphone ieftin, din contră, şi încă de la lansarea primului model, preţul a atras o mulţime de critici.

Din acest motiv o să pun o concluzie încă din deschiderea review-ului, Samsung Galaxy Z Fold 3 5G  este un smartphone pe care-l iubeşti sau îl urăşti, oricum ar fi, nu te lasă indiferent. O atitudine care se întâlneşte deseori în preajma produselor Apple.

Am căutat o imagine de fundal pentru ecranul Galaxy Z Fold 3 şi am ales acest pitbull cu ochii verzi, pentru că mi s-a părut impunător, contrastant. Iată telefonul din mai multe unghiuri, ca să-ţi poţi da seama cum arată.

Samsung Galaxy Z Fold 3 FOTO Adrian Pogingeanu

Specificaţii principale Z Fold 3 5G, model SM-F926B/DS:  Snapdragon 888 5G (5 nm), procesor grafic Adreno 660, stocare tip UFS 3.1 de 256GB, 12GB memorie RAM. Sistem de operare Android 11 cu One UI 3.1.1.

Samsung Galaxy Z Fold 3 a primit şi opţiunea de PEN, instrument care se achiziţionează separat, împreună cu o husă. Da, poţi să scrii pe ecranul lui Fold 3 la fel ca pe un Samsung Note sau pe un S21 Ultra. Vezi o captură din aplicaţia Samsung Notes.

Samsung Z Fold 3 pen aplicatie Notes

Samsung Galaxy Z Fold 3 este despre productivitate, despre a face mai multe lucruri în acelaşi timp pe un ecran generos. Să citeşti mailul, în timp ce rulezi un clip video şi ”scanezi” o ştire. 

De ce ai vrea să faci asta?

Dacă îţi pui această întrebare, Galaxy Z Fold 3 nu este pentru tine, probabil că telefonul actual este suficient.

În timp ce-l foloseam mi-am pus şi întrebarea dacă pot edita un text pentru site. Aşa că am făcut-o. Nu e ca pe laptop sau desktop, n-am să merg în direcţia asta, dar dacă eşti la o terasă, cum eram eu în concediu, şi vrei să lucrezi puţin, ecranul de 7,6 inci te ajută din plin. 

Şi dacă am deschis discuţia de dimensiuni, ecranul deschis este un Dynamic AMOLED 2X, cu o rezoluţie 1768x2208px, raport 11.24:9 şi densitate de 374ppi. Rata de refresh de 120Hz, luminozitate maximă de 1200 niţi şi HDR10+.

Ecranul exterior are o diagonală de 6,2 inci, rezoluţie 832 x 2268  şi raport 25:9 este tot tip Dynamic AMOLED 2X, protejat cu Corning Gorilla Glass Victus.

Samsung Galaxy Z Fold 3 este şi despre adaptabilitate, în funcţie de necesităţi, îl poţi folosi pliat sau cu ecranul deschis. Aplicaţiile nu trec implicit de pe ecranul mare pe cel mic, ci se duc în background. 

Aplicatii Samsung Galaxy Z Fold 3

Dacă vrei să apară pe ecranul mic, când îl inchizi pe cel mare, trebuie să mergi în setări / ecran  şi să selectezi manual ce aplicaţii vrei să continue pe ecranul exterior, să le bifezi. 

SAMSUNG Galaxy Z Fold3 5G aplicatie pliat si desfacut

Aplicaţia Uber pe ecran deschis şi pliat.

Câteva poziţii în care poate fi utilizat ecranul principal: la 90 de grade, pe lat şi pe înalt.

Samsung Galaxy Z Fold 3 colaj pozitii ecran

Dacă te întrebi cum stă în buzunar când e pliat, ţinând cont de cei 16 mm grosime, pot să-ţi spun că nu se simte nici un disconfort. Buzunarele noastre sunt făcute pentru obiecte mult mai mari şi mai groase. 

Desigur, depinde şi de ce fel de pantaloni porţi. Fiind, până la urmă, un smartphone de business va încăpea lejer în nişte pantaloni de stofă sau în buzunarul sacoului.

Să faci fotografii cu Galaxy Z Fold 3 deschis este o provocare, pentru că este foarte mare. Aproape de fiecare dată când l-am folosit pentru poze l-am rotit cu camera în stânga sus. Nu întreba de ce, aşa am simţit eu că încadrez mai bine. Indiferent cum îl ţii, ai mereu o cameră foto-video la dispoziţie.

Este un aspect interesant, altul decât comoditatea sau lipsa ei, în a face fotografii cu un smartphone al cărui ecran este atât de mare. E vorba de faptul că vezi prea mult, observi toate detaliile şi parcă nu te mai laşi purtat de pasiune, e ca o cursă în căutarea încadrării perfecte. Poate îşi spune cuvântul doar formarea mea de fotograf şi altcineva nu va simţi această presiune sau poate e nevoie de un timp mai lung de adaptare.

Calitatea imaginilor e foarte bună, dar dacă ar fi să faci o comparaţie cu S21 Ultra, Fold pierde. Asta pentru că acest smartphone este gândit altfel, calitatea sa principală stă în ecranul pliabil sau în ceea ce poţi face cu el când e deschis, nu în capabilităţile foto-video. 

Samsung Galaxy Z Fold 3 camere FOTO Adrian Pogingeanu

Dar analizat punctual, doar pentru ceea ce oferă, Galaxy Fold 3 5G are un complex de camere care acoperă şi nevoile unui utilizator pretenţios.

Atunci de ce ai spus că e sub S21 Ultra?

Pentru că dimensiunea senzorului principal de pe S21 Ultra e mai mare şi pentru că are 108 MP. Iar camera telephoto are zoom optic până la 3x (circa 75 mm). 

Revenind la camerele lui Galaxy Fold 3 5G

  • modulul din spate e format din

- camera principală wide (26mm) de12 MP, cu f/1.8, Dual Pixel PDAF şi stabilizare optică (OIS);

- camera telephoto (52 mm) de 12 MP, f/2.4, cu  PDAF, OIS, zoom optic 2x, zoom digital 10x;

- camera ultra wide angle (12mm -123 grade) de 12 MP, cu f/2.2.

  • camera de selfie, interesant ”camuflată” sub ecranul deschis este wide de 4 MP, cu f/1.8.
  • camera de pe ecranul exterior este wide (26mm) de 10 MP, cu f/2.2.

Camerele din spate filmează până la 4K/ 60fps şi cu stabilizare gyro-EIS 1080p / 60 sau240fps şi are HDR10+; camera frontală filmează 4K/30fps, 1080p/30fps, cu stabilizare gyro-EIS.

Imagine de zi cu camera principală.

Poze de zi si noapte cu Samsung Galaxy Z Fold 3 Brasov FOTO Adrian Pogîngeanu

Imagine de noapte cu camera principală.

Poze de zi si noapte cu Samsung Galaxy Z Fold 3 Brasov FOTO Adrian Pogîngeanu

Mai multe imagini cu Samsung Galaxy Z Fold 3 5G găseşti aici sau în galeria din deschiderea articolului.

Filmare de zi 4K / 60fps cu zoom 2x şi 5x.

Filmare de zi 4K / 60fps în mişcare, pe camera principală.

Filmare 4K / 60fps de noapte.

Gaming-ul pe Samsung Galaxy Z Fold 3 e la superlativ la propriu şi figurat. Procesorul vedetă al anului 2021, Snapdragon 888, stocarea rapidă,12 GB de RAM şi ecranul cu rată de refresh de 120Hz îţi permit să joci orice cu setările grafice la maximum şi cu numărul maxim de fps.

Call of Duty: Mobile cu toate setările la maximum.

Galaxy Z Fold3 are la dispoziţie o pereche de difuzoare stereo puternice cu o claritate deosebită şi Dolby Atmos. Dacă nu le acoperi accidental, difuzoarele sunt la înălţimea aşteptărilor în orice scenariu de folosire: filme, gaming sau pur şi simplu ascultând muzică.

Teste sintetice: sus AnTuTu Benchmark, la mijloc 3DMark Wildlife Extreme şi jos Geekbench.

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G teste sintetice

Bateria Li-Po de 4400 mAh este destul de mică pentru un smartphone cu un ecran de dimensiunile astea (7,6 inci), dar Samsung spune că Fold 3 are o autonomie mai bună decât modelul Z Fold 2, a cărui baterie era de 4500mAh. Pe mine m-a ţinut în medie 6 ore de ecran aprins (ecran deschis) în fiecare zi, dar l-am folosit destul de intens: poze, video, navigare pe internet, mail, taxi, jocuri etc. Prin comparaţie, ecranul mic trece de 10 ore de utilizare. Aşa că, dacă facem un mix între cele două stiluri de utilizare, ajungem la vreo 8 ore de ecran aprins, ceea ce ar însemna cam o zi de utilizare. 

Ştiu că încărcarea la 25W nu pare foarte rapidă. Chiar cu bateria împărţită în 2 bucăţi (una de 2280 mAh şi cealaltă de 2120 mAh) Z Fold 3 nu se încarcă destul de repede. Mă rog, depinde de pretenţiile fiecăruia. Din observaţiile mele, o încărcare de la 0 la 100% depăşeşte 1 oră şi 30 min. Pornind de la 0 în circa 30 de minute se încarcă cam 35%. Are şi încărcare wireless la 11W sau încărcare inversă, pentru căşti sau ceasuri, la 4.5W.

Care sunt cele mai importante diferenţe faţă de modelul anterior:

- în premieră rezistenţă la apă tip IPX8;

- camera de selfie sub-ecran;

- ecranul exterior a primit şi el rată de refresh de 120 Hz;

- nu are încărcător în cutie (decât fir), nu are căştile AKG şi nici husă;

- preţul de lansare a fost cu circa 200E mai mic decât la Galaxy Z Fold 2 5G.

Galaxy Z Fold 3 e chintesenţa Samsung în 2021, un produs excepţional la anumite capitole şi cu părţi care mai merg finisate, dar pe care e greu să-l uiţi sau să nu-l adori dacă ai apucat să-l foloseşti măcar câteva zile.

Imi place enorm Samsung Galaxy Z Fold 3 5G, chiar dacă momentan nu mi-l permit. Pentru că am revăzut filmul Hobbit-ul de curând, o să-l numesc ”my precios”. 

În caz că te interesează achiziţia, la momentul acestui review, Samsung Galaxy Z Fold 3 (256GB) costă în jur de 6800 de lei pe site-ul Samsung România, dar probabil că e preţul de Black Friday. De obicei preţul este circa 8700 lei pentru varianta testată.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite