Premierul Republicii Moldova s-a declarat împotriva negocierilor directe cu liderul Transnistriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul / Natalia Gavriliţă, premierul Republicii Moldova
Foto: Arhiva Adevărul / Natalia Gavriliţă, premierul Republicii Moldova

Partea transnistreană nu foloseşte formatele existente pentru negocieri, a remarcat Natalia Gavriliţă. Premierul a mai spus că nu crede în sinceritatea scrisorilor trimise de liderii Transnistriei.

Natalia Gavriliţă, prim-ministrul Moldovei, s-a arătat sceptică în ceea ce priveşte propunerea liderului nerecunoscutei Transnistrii, Vadim Krasnoselsky, de a discuta despre o soluţionare cuprinzătoare a conflictului dintre cele două maluri ale Nistrului în cadrul unei întâlniri personale cu preşedintele republicii, Maia. Sandu. Comentând această iniţiativă într-un interviu acordat  joi la postul de televiziune Moldova 1, ea şi-a propus să se discute aceste probleme la nivel interministerial.

„Regretăm că partea transnistreană nu foloseşte formatele existente pentru negocieri, dar a decis să vină direct cu aceste scrisori”, a spus Gavriliţa, menţionând că aceste probleme sunt tratate de Biroul Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova, precum şi de grupuri de lucru interministeriale mixte.

Premierul a mai spus că nu crede în sinceritatea scrisorilor trimise de liderii Transnistriei Preşedintelui Republicii Moldova, guvernului şi parlamentului. "Aceste iniţiative nu corespund acţiunilor. Mai întâi trebuie să demonstraţi activitate în cadrul grupurilor de consolidare a încrederii", a spus ea.

Krasnoselsky a făcut o declaraţie săptămâna trecută, invitându-o pe Maia Sandu să „înceapă discuţiile privind o soluţionare cuprinzătoare a conflictului”. Anterior, Tiraspolul a refuzat categoric să pună în discuţie această problemă, oferindu-se să se concentreze pe eliminarea barierelor şi pe măsuri de consolidare a încrederii prin stabilirea cooperării în sferele transporturilor, telecomunicaţiilor şi finanţelor.

Chişinăul a insistat în mod tradiţional asupra problemelor unei reglementări cuprinzătoare. În plus, Krasnoselsky a cerut reluarea negocierilor în format „5+2” cât mai curând posibil (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina şi observatori din SUA şi UE). Această iniţiativă a fost salutată de reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, care a cerut Republicii Moldova să răspundă pozitiv propunerii lui Krasnoselsky.

Negocierile pe problema transnistreană au început să se blocheze pe fondul campaniilor electorale din Republica Moldova din 2019, iar în 2020 şi 2021 partidele nu au putut ţine o singură rundă de negocieri în formatul „5+2”. O serie de acorduri între Chişinău şi republica nerecunoscută au rămas şi ele nefinalizate. Mai mult, autorităţile transnistrene au acuzat Moldova de presiuni şi de nerespectarea acordurilor şi, ca răspuns, au suspendat o serie de acorduri.

După ce a fost aleasă la preşedinţie, Sandu a făcut anul trecut o serie de declaraţii dure despre Tiraspol şi a spus că nu intenţionează să se întâlnească cu liderul Transnistriei, aşa cum au făcut predecesorii ei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite