Şapte mituri despre conflictul Rusia-Ucraina promovate de propaganda rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldat ucrainean FOTO: EPA EFE
Soldat ucrainean FOTO: EPA EFE

Conflictul ar fi provocat de comportamentul agresiv al Ucrainei, care comite atrocităţi împotriva populaţiei de origine rusă din estul ţării - acesta este unul dintre cele şapte mituri promovate de media pro-Kremlin în războiul de dezinformare, care s-a intensificat odată cu tensionarea situaţiei militare de la graniţele ţării vecine.

Site-ul Eu vs Disinfo, proiectul pilot al Grupului de lucru Est StratCom al Serviciului European de Acţiune Externă înfiinţat în 2015 pentru a răspunde mai bine la campaniile de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează Uniunea Europeană, face o trecere în revistă a celor mai importante şapte mituri propagate de media pro-Kremlin în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina. 

„După anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea în 2014 şi agresiunea militară în curs de desfăşurare împotriva Ucrainei, Rusia a desfăşurat o campanie de dezinformare susţinută, coordonată şi controlată de stat, care vizează populaţia rusă, ţările vecine cu Rusia, Uniunea Europeană şi nu numai, având ca scop în special influenţarea publicului”, se arată în articol.

Specialiştii portalului analizează fiecare mit în parte, arătând că campania de dezinformare s-a intensificat odată cu intensificarea operaţiunilor militare ale Rusiei la graniţa cu Ucraina.

„Conflictul a fost cauzat de comportamentul agresiv al Ucrainei” 

Mitul 1: „Tensiunile actuale sunt rezultatul comportamentului agresiv persistent al Ucrainei şi al aliaţilor săi din Occident. Rusia nu face altceva decât să-şi apere interesele legitime şi nu este responsabilă pentru acest conflict”. 

„Cert este că Rusia continuă să încalce dreptul internaţional, precum şi alte acorduri la care s-a angajat. Prin anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi comiterea unor acte de agresiune armată împotriva Ucrainei, Rusia, unul dintre membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, a încălcat cel puţin 12 tratate internaţionale şi bilaterale. Acestea includ Carta ONU, Actul final de la Helsinki şi Carta de la Paris, care garantează egalitatea suverană şi integritatea teritorială a statelor, inviolabilitatea frontierelor, abţinerea de la ameninţarea sau utilizarea forţei şi libertatea statelor de a alege sau de a schimba propriile aranjamente de securitate”, se arată în articol.

Acţiunile Rusiei care subminează şi ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, în special în Donbas, sunt ilegale – concluzionează specialiştii de la EuvsDisinfo.

„În ceea ce priveşte victimele, Ucraina a suferit pierderi grave în conflictul în curs cu Rusia. Agresiunea Rusiei a ucis aproximativ 14.000 de ucraineni şi a rănit mulţi alţii. De asemenea, conflictul a strămutat peste 1,5 milioane de locuitori (IDP) din peninsula Crimeea şi din estul Ucrainei”, se arată în articol.

„Ucraina comite atrocităţi împotriva populaţiei de origine rusă din estul ţării“ 

Mitul 2: „Situaţia din Ucraina a declanşat acest conflict. Există dovezi că Ucraina comite atrocităţi împotriva populaţiei sale de origine rusă din estul ţării. Rusia trebuie să intervină, nu în ultimul rând pentru că Ucraina şi Rusia sunt „o singură naţiune”. Ucraina aparţine pur şi simplu „sferei de influenţă privilegiate” a Rusiei.” 

Acuzaţiile conform cărora Ucraina îşi atacă propriul teritoriu şi îşi persecută propriii cetăţeni sunt absurde, arată articolul citat.

„Pentru a galvaniza sprijinul intern pentru agresiunea militară a Rusiei, mass-media rusă controlată de stat a căutat neobosit să denigreze Ucraina, acuzând-o de un presupus genocid în estul Ucrainei, făcând paralele fără temei cu nazismul şi al Doilea Război Mondial şi fabricând poveşti menite să atingă o coardă emoţională negativă cu publicul”, spun autorii analizei.

Există multe exemple de astfel de poveşti inventate, cel mai bine ilustrate de celebrul exemplu al unui reportaj de televiziune rusă care acuză forţele ucrainene că au crucificat un băiat în estul Ucrainei la începutul conflictului. Conform mai multor surse şi site-uri specializate în verificarea informaţiilor false, povestea a fost în întregime inventată. Asta nu a oprit media pro-Kremlin să inventeze şi să promoveze poveşti similare.

„În realitate, nu există nicio dovadă că locuitorii rusofoni sau etnicii ruşi din estul Ucrainei se confruntă cu persecuţia – cu atât mai puţin cu genocid din partea autorităţilor ucrainene. Acest lucru a fost confirmat în rapoartele publicate de Consiliul Europei, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi OSCE.

Afirmaţia des folosită că Ucraina şi Rusia sunt „o singură naţiune” este una dintre cele mai vechi şi mai adânc înrădăcinate mituri folosite împotriva Ucrainei. Chiar şi dintr-o perspectivă istorică pe termen lung, acest argument nu este valabil, se arată în articol.

„Deşi au rădăcini comune care datează din Rusia Kieveană, care a existat din secolul al IX-lea până la mijlocul secolului al XIII-lea, nu este adevărat că ucrainenii şi ruşii sunt o singură naţiune 800 de ani mai târziu. În ciuda perioadelor lungi de stăpânire străină, Ucraina are o cultură şi o identitate naţională puternică şi este o ţară suverană”, se arată în articol.

Noţiunea de „naţiune integrală rusească” fără graniţe politice este o construcţie ideologică care datează din vremea imperială şi a fost folosită ca instrument pentru a submina suveranitatea şi identitatea naţională ucraineană. Din 2014, guvernul rus a cultivat acest mit în încercarea de a raţionaliza şi justifica agresiunea militară împotriva Ucrainei.

Conform autorilor articolului, noţiunile de „sfere de influenţă” nu-şi au locul în secolul al XXI-lea. La fel ca toate statele suverane, Ucraina este liberă să-şi stabilească propria cale, politicile şi alianţele sale externe şi de securitate, precum şi participarea la organizaţiile internaţionale şi alianţele militare. Pentru a promova ideea că Ucraina aparţine „sferei de influenţă” a Rusiei, autorităţile ruse şi mass-media controlate de stat susţin frecvent că Ucraina nu este un stat „real”. Propaganda rusă susţinută de stat încearcă astfel să denatureze istoria pentru a legitima ideea că Ucraina aparţine sferei naturale de interese a Rusiei.

„UE şi Occidentul nu sunt interesaţi de Ucraina“ 

Mitul 3: „Ucraina ar trebui să se îndrepte către Rusia pentru că UE şi Occidentul nu sunt interesaţi de ţară şi au abandonat-o”

Informaţia este falsă, deoarece UE are un parteneriat strategic cu Ucraina. De fapt, Ucraina a devenit unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai UE, un parteneriat consolidat în ultimii ani prin Acordul de Asociere UE-Ucraina şi Zona de Liber Schimb. Astăzi, UE este cel mai mare partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40% din comerţul său. UE sprijină o gamă largă de programe în Ucraina în cadrul Parteneriatului estic al UE (se deschide într-o filă nouă) şi sprijină Ucraina în implementarea agendei sale de reformă. Din 2014, UE a oferit Ucrainei 17 miliarde EUR în împrumuturi şi granturi, se arată în articol.

Din 2014, UE a sprijinit ferm suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional şi a impus măsuri restrictive împotriva Rusiei pentru destabilizarea sa deliberată a Ucrainei, inclusiv în peninsula Crimeea. UE sprijină, de asemenea, Ucraina în consolidarea rezistenţei sale la dezinformare şi la atacurile cibernetice.

„Criza actuală este vina NATO şi a Occidentului” 

Mitul 4: „Criza actuală este vina NATO şi a Occidentului. Dacă şi-ar fi onorat promisiunea de a nu extinde alianţa, Rusia nu s-ar simţi ameninţată”. 

„O astfel de promisiune nu a fost niciodată făcută şi nici nu a fost cerută de la NATO. Mass-media rusă controlată de stat a susţinut adesea că liderului sovietic Mihail Gorbaciov i s-a promis „verbal” că NATO nu se va extinde dincolo de Germania reunificată. De fapt, însuşi Gorbaciov a negat această afirmaţie într-un interviu din 2014, spunând că „subiectul „extinderii NATO” nu a fost deloc discutat şi nu a fost adus în discuţie în acei ani. Spun asta cu toată responsabilitatea. Nici o singură ţară din Europa de Est nu a ridicat problema, nici măcar după ce Pactul de la Varşovia a încetat să mai existe în 1991”, se arată în articol.

Aceste aşa-zise înţelegeri verbale sunt o ficţiune. Membrii NATO nu şi-au luat niciodată angajamente politice sau juridice obligatorii de a nu extinde alianţa dincolo de graniţele Germaniei reunificate.

„Afirmaţia care susţine că NATO a promis că nu se va extinde reprezintă fundamental greşit natura alianţei. NATO, ca alianţă defensivă, nu se „extinde” în sens imperialist. Deciziile cu privire la apartenenţa la NATO sunt la latitudinea fiecărui solicitant individual şi a celor 30 de aliaţi actuali ai NATO. Fiecare stat suveran îşi poate alege calea, iar statele limitrofe – în acest caz Rusia – nu au dreptul de a interveni”, susţin specialiştii.

„Rusia, încercuită de inamici” 

Mitul 5: „Din cauza expansiunii agresive a NATO, Rusia este acum „încercuită de inamici” şi trebuie să se apere.” 

„Nicio ţară sau alianţă nu complotează să invadeze Rusia. Nimeni nu ameninţă Rusia. De fapt, UE şi Ucraina sunt susţinători fermi ai ordinii de securitate europene stabilite. Amintiţi-vă că Rusia este cea mai mare ţară din lume din punct de vedere al suprafeţei, cu o populaţie de peste 140 de milioane şi are una dintre cele mai mari forţe armate din lume cu cel mai mare număr de arme nucleare. Este absurd să înfăţişăm Rusia ca pe o ţară aflată sub ameninţare acută. În ceea ce priveşte geografia, mai puţin de o şaisprezecime din graniţa terestră a Rusiei este cu membri NATO. Din cele 14 ţări la graniţa cu Rusia, doar cinci sunt membre NATO”, se arată în articol.

Ideea că Rusia ar trebui să aibă drept de veto asupra deciziilor suverane ale Ucrainei este lipsită de temei. În acest sens, nici UE, nici NATO nu pretind că au un drept de veto asupra statelor care pot fi membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), deoarece UE şi NATO nu sunt părţi la acel tratat.

„Ucraina a încălcat în mod deliberat acordurile de la Minsk” 

Mitul 6: „Rusia nu este responsabilă pentru tensiunile actuale din Ucraina. Ucraina a încălcat în mod deliberat acordurile de la Minsk, iar Occidentul înarmează în continuare Ucraina. Rusia trebuie să reacţioneze rapid apărându-şi graniţele. Provocarea vine din Occident.” 

De fapt, Rusia este cea care a trimis 140.000 de militari şi echipamente la graniţele Ucrainei, inclusiv în peninsula Crimeea, care a fost anexată ilegal.

„Rusia este parte la acordurile de la Minsk, iar acestea sunt cele mai recente documente formale în care Rusia a afirmat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Cu toate acestea, Rusia nu şi-a îndeplinit punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Partea rusă şi împuterniciţii săi nu au reuşit să pună în aplicare o încetare a focului, să retragă toate armele grele, să pună în aplicare schimbul total de prizonieri politici sau să asigure furnizarea de asistenţă umanitară pe baza unui mecanism internaţional. Dimpotrivă, Rusia a consolidat formaţiunile armate ilegale din estul Ucrainei. De asemenea, Rusia nu permite accesul neîngrădit al monitorilor OSCE, inclusiv la graniţa dintre Ucraina şi Rusia, unde misiunea de monitorizare (foarte limitată) a fost întreruptă din cauza unui drept de veto al Rusiei în vara anului 2021”, se arată în articol.

Fără încetarea focului, retragerea armelor, precum şi permisiunea de acces deplin pe toate teritoriile pentru misiunea de monitorizare a OSCE, este dificil să discutăm despre implementarea părţilor politice ale acordului de la Minsk II. Cu toate acestea, Ucraina a implementat atât de multe dintre prevederile acordurilor de la Minsk cât putea implementa în mod rezonabil, fără a avea control asupra teritoriului său. A adoptat legislaţia privind statutul special şi amnistia (2014) şi a pregătit un proiect de lege privind alegerile locale (2014). Ucraina a adoptat amendamente constituţionale pentru a oferi mai multă autonomie teritoriilor aflate în prezent în afara controlului său (2015).

„UE, slabă şi irelevantă” 

Mitul 7: „UE este slabă şi irelevantă. De ce să vă deranjaţi să vorbiţi cu UE?” 

Propaganda rusă a făcut mari eforturi pentru a convinge lumea că UE este slabă şi nu are niciun interes în promovarea păcii şi securităţii internaţionale. „Oficialii ruşi şi mass-media de stat prezintă UE ca fiind irelevantă şi incapabilă de a face faţă crizelor, fie că este vorba de conflictul Rusia-Ucraina sau de orice altă problemă internaţională. În ianuarie 2022, ministrul de externe Serghei Lavrov a mers până acolo încât a acuzat UE de „ipotenţă”, se arată în articol.

Faptul că Europa s-a bucurat de pace de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial este o dovadă suficientă pentru a respinge această afirmaţie. UE, în coordonare cu ONU, NATO, OSCE, Consiliul Europei, membrii G7 şi alţi parteneri internaţionali, a adus contribuţii tangibile la pace şi securitate în regiunea europeană extinsă şi nu numai, inclusiv în Ucraina.

Uniunea Europeană este, de asemenea, cea mai mare zonă economică integrată din lume şi cel mai mare partener comercial al Ucrainei. 

Vă mai recomandăm: 

Teoriile conspiraţiei apărute în jurul coronavirusului. De la tradiţia KGB de dezinformare privind HIV la „2019-nCoV“

Dedesubturile campaniei de dezinformare din jurul crizei gazului rusesc din Republica Moldova. „Rusofoba Sandu trebuie să plătească”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite