Ruşii au luat poziţii de atac. Pot invada Ucraina în orice moment VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock (arhiva)
Foto Shutterstock (arhiva)

Rusia a mutat câteva lansatoare de artilerie şi rachete cu rază lungă de acţiune în poziţie de tragere, ameninţând Ucraina, potrivit unui oficial american.

Unele unităţi ruseşti şi-au părăsit zonele de adunare – formaţiunile bară la bară de protecţie văzute în fotografiile din satelit – şi încep să se deplaseze în „poziţii de atac”, potrivit oficialului citat de  Această mişcare marchează o schimbare faţă de duminică, când unele dintre unităţi părăsiseră zonele de adunare, dar nu luaseră încă ceea ce ar putea fi privit drept poziţii de atac, notează CBSnews.

SUA cred că Rusia va ataca Ucraina până la sfârşitul săptămânii, deşi nu este încă sigur ce formă va lua aces atac, a spus oficialul.

Odată ce atacul rusesc începe, informatiile sua SUA despre ceea ce se întâmplă vor scădea dramatic. Americanii nu vor avea trupe la sol şi nici avioane de recunoaştere în aer, iar atacurile cibernetice ruseşti şi războiul electronic vor bruia comunicaţiile. 

Oficialii americani spun că Rusia are acum 80% din forţele de care va avea nevoie pentru a lansa o invazie la scară largă, iar restul sunt pe drum. Peste 100.000 de soldaţi ruşi sunt adunaţi de-a lungul graniţelor Ucrainei - la est, în Rusia, şi la nord, în Belarus.  

Preşedintele rus Vladimir Putin şi înalţi oficiali ruşi neagă de luni de zile că Moscova se pregăteşte să organizeze o invazie a Ucrainei. Totuşi, videoclipurile postate pe reţeaua socială TikTok şi pe alte platforme sociale dezvăluie o altă realitate, după cum notează ziarul american Washington Post.  

În ultimele zile, aceste videoclipuri au început să-i îngrijoreze pe analiştii militari. Scenele, spun aceştia, par să indice că acumularea trupelor ruse la frontiera cu ţara vecină ar putea intra în faza finală înainte de o invazie.

Pe TikTok au apărut videoclipuri cu vehicule blindate ruseşti de luptă care circulă pe drumuri. În general, tancurile şi alte vehicule blindate sunt transportate pe distanţe lungi cu trenul şi apoi pe distanţe mai scurte cu camionul sau cu o platformă.

În teritoriile ruseşti şi bieloruse din apropierea graniţei cu Ucraina, martorii oculari au încărcat sute de videoclipuri care arată armament rusesc sofisticat şi vehicule militare care trec în viteză pe căi ferate, autostrăzi şi drumuri locale spre poziţii din apropierea Ucrainei.

„Nu veţi vedea niciodată unităţi mecanizate care circulă pe drum decât dacă acestea se apropie de zonele finale în care trebuie să ajungă”, a declarat Michael Kofman, analist militar rus la grupul de cercetare CNA din Virginia.„Odată ce vezi tancuri şi vehicule de luptă ale infanteriei conducând pe un drum, înseamnă că nu sunt departe de locul în care intenţionează să fie”, a adăugat Kofman.

Videoclipurile postate pe reţelele sociale par să indice, de asemenea, prezenţa mai multor unităţi ale armatei ruse, care s-au adunat la Yelnya, la aproximativ 250 de km de graniţa cu Ucraina. Acestea se deplasează către sud, spre Ucraina, în zona din jurul oraşului rusesc Klinty, la mai puţin de 99 de km de graniţa cu ţara vecină.

Marina rusă a mutat nave de debarcare şi alte nave în Marea Neagră. La sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că şase nave de aterizare, observate în mişcare prin Marea Neagră, au ajuns la domiciliul flotei ruse de la Marea Neagră în Sevastopol, oraşul port al Republicii Autonome Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Moscova a numit mişcările navelor parte a unui exerciţiu naval de amploare în Marea Neagră, cu peste 30 de nave în apropierea Peninsulei Crimeea. 

O invazie rusă în Ucraina ar putea fi declanşată în orice moment, inclusiv în această săptămână, a declarat luni Casa Albă, dar mesajul care a însoţit acest avertisment este că rămâne deschisă calea diplomaţiei pentru rezolvarea crizei.

Karine Jean-Pierre, adjuncta secretarului de presă al Casei Albe, a declarat la un briefing de presă că Statele Unite „ştiu foarte bine” ce se petrece în teren, unde Rusia are zeci de mii de soldaţi desfăşuraţi de-a lungul graniţei cu Ucraina.

SUA continuă să caute o soluţie diplomatică pentru a dezamorsa criza de la graniţele Ucrainei, dar acumularea continuă a trupelor ruseşti de-a lungul graniţei ucrainene reprezintă un obstacol în calea dezescaladării, a transmis Casa Albă, potrivit CNN.

„Facem eforturi, chiar în aceste momente, pentru a ajunge la o soluţie diplomatică de a detensiona criza”, a declarat Karine Jean-Pierre, răspunzând la o întrebare referitoare la comentariile ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care afirmase că încă nu sunt închise oportunităţile de negociere.

„Calea diplomatică rămâne disponibilă, dacă Rusia alege să o urmeze în mod constructiv. Totuşi, suntem foarte realişti în privinţa perspectivei ca acest acest lucru să se întâmple, dat fiind paşii pe care îi vedem clar că Rusia îi face în teren”, a spus ea. „Vedem că noi forţe ruseşti sosesc în fiecare zi la graniţa ucraineană. Aşa cum am mai spus, ne aflăm în acea fereastră de timp în care o invazie ar putea începe în orice moment”, a adăgat Karine Jean-Pierre.

Şeful diplomaţiei franceze: „Toate elementele“' sunt reunite pentru o „ofensivă puternică“' a Rusiei

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a estimat luni seara că "toate elementele" sunt reunite pentru o ofensivă militară "puternică" a Rusiei în Ucraina, relatează France Presse.

"Există toate elementele pentru a fi declanşată o ofensivă puternică din partea forţelor ruse în Ucraina? Da, este adevărat, este posibil, aceasta este posibil rapid", a declarat el pentru canalul France 5.

"Asta ne sare în ochi", a adăugat foarte direct ministrul francez, subliniind totuşi că nu are pentru moment indicii despre o intervenţie iminentă a Rusiei.

"A luat preşedintele Putin decizii privind o operaţiune sau nu? După părerea mea, nimic nu o indică în prezent", a spus şeful diplomaţiei franceze.

"Este şi cald şi rece pentru a spune dacă există încă o soluţie diplomatică, asta e sigur", a adăugat el, în timp ce preşedintele Putin se pregăteşte să-l primească marţi pe cancelarul german Olaf Scholz.

Rusia a considerat posibilă luni o reglementare diplomatică a crizei ruso-occidentale legate de Ucraina şi a anunţat sfârşitul unor manevre militare într-un moment în care temerea privind o invazie iminentă atingea vârful.

"Este o situaţie militară insuportabilă cu o escaladare militară care creşte", a spus totuşi Jean-Yves Le Drian. "Urgenţa pentru toţi este de a opri escaladarea", adaugă el.

Potrivit lui, "Vladimir Putin vrea să împiedice Ucraina să aibă propria suveranitate, integritate, îl vrea la uşa din spate".

"Dacă întâmplător suveranitatea, o parte din suveranitate sau din integritatea Ucrainei sunt puse în cauză de o intervenţie semnificativă din partea Rusiei, atunci vor exista consecinţe masive, sancţiuni masive", a reiterat el, la unison cu alţi aliaţi occidentali.

Franţa nu i-a îndemnat deocamdată pe cei circa 1.000 de cetăţeni aflaţi în Ucraina să părăseasă această ţară, spre deosebire de alţi aliaţi. Dar familiile personalului ambasadei, care doresc "să se întoarcă" în Franţa, pot să o facă, a precizat ministrul.

"La cel mai mic risc major vom lua decizii imediate", a adăugat Jean-Yves Le Drian. Parisul îi sfătuieşte pentru moment pe francezi să nu se ducă în Ucraina.

Ambasadorul Rusiei la UE: Rusia nu va invada Ucraina „decât dacă este provocată'“

Rusia "nu va invada Ucraina decât dacă este provocată", a declarat ambasadorul rus pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, într-un interviu acordat luni ziarului britanic The Guardian, potrivit AFP.

"Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocaţi să o facem", a declarat Cijov, care reprezintă Rusia la Bruxelles din 2005.

"Dacă ucrainenii lansează un atac împotriva Rusiei, nu ar trebui să fiţi surprinşi dacă noi contraatacăm. Sau dacă ei încep să ucidă cu neruşinare cetăţeni ruşi oriunde, în Donbas sau în altă parte", a adăugat el, referindu-se la regiunea din estul Ucrainei unde separatiştii proruşi luptă cu forţele ucrainene de opt ani.

Cijov a avertizat că o "provocare" ucraineană ar putea determina Kremlinul să acţioneze.

"Ceea ce vreau să spun prin provocare este că ei pot organiza un incident împotriva republicilor autoproclamate din Donbas, să le provoace, iar apoi să le lovească cu toate forţele lor, provocând astfel o reacţie a Rusiei cu scopul de a evita o cotastrofă umanitară la frontierele sale", a declarat ambasadorul rus la UE.

Mercenari ruşi cu legături cu serviciile de spionaj şi-au sporit prezenţa în Ucraina în ultimele săptămâni

Mercenari ruşi cu legături cu spionii Moscovei şi-au sporit prezenţa în Ucraina în ultimele săptămâni, alimentând temeri în rândul anumitor state membre că Rusia ar putea încerca să fabrice un pretext pentru o invazie, au declarat trei surse occidentale din domeniul securităţii, relatează luni Reuters.

Acestea au afirmat că preocupările lor s-au accentuat în ultimele săptămâni că o incursiune rusă în Ucraina ar putea fi precedată de un război informaţional şi de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a Ucrainei precum reţelele de electricitate şi gaz.

De asemenea, Rusia ar putea utiliza mercenari pentru a semăna discordie şi a paraliza Ucraina prin intermediul unor asasinate ţintite şi al utilizării unor armamente specializate, au precizat sursele citate.

"Este probabil ca mercenari ruşi, sub conducerea statului rus, să fie implicaţi în orice ostilităţi în Ucraina care ar putea include un pretext pentru o invazie", a declarat o sursă de securitate occidentală, sub protecţia anonimatului.

Sursele occidentale de securitate susţin că mercenarii provin de la companiile militare private ruse cu strânse legături cu FSB, principalul succesor al KGB, şi agenţia de informaţii militare GRU.

Printre cei desfăşuraţi în ultimele săptămâni este un fost ofiţer al GRU care a lucrat şi pentru grupul de mercenari Wagner. Fostul ofiţer a mers la Doneţk, una dintre cele două regiuni din estul Ucrainei controlate de separatiştii proruşi din 2014, au precizat sursele în cauză.

Reuters precizează nu a reuşit să determine care era misiunea fostului ofiţer, a cărui identitate nu i-a fost furnizată. De asemenea, notează Reuters, grupul Wagner nu a putut fi contactat pentru a comenta informaţia.

Kremlinul a precizat luni pentru Reuters că Rusia nu-şi întăreşte prezenţa pe teritoriul Ucrainei, că trupele sale nu au fost niciodată prezente în această ţară şi nu sunt nici acum.

Ministerul rus al Apărării a refuzat să comenteze, când a fost întrebat în scris vineri despre aceste afirmaţii ale surselor de securitate occidentale.

Grupurile ruse de mercenari au furnizat arme, personal cu experienţă în operaţiunile speciale şi instruire militară miliţiilor proruse din estul Ucrainei, susţin sursele citate.

Acestea au mai declarat pentru Reuters că unii agenţi operativi ai grupului de mercenari Wagner au fost implantaţi la frontiera cu Ucraina după ce s-au antrenat la o bază a GRU din apropiere de oraşul rus Krasnodar.

Reuters menţionează că nu a putut verifica independent informaţiile privind activităţile mercenarilor ruşi în estul Ucrainei.

Alte grupuri ruse de mercenari cu legături cu FSB şi GRU şi-au sporit de asemenea activităţile în Ucraina de la începutul anului, au spus sursele citate.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Wagner şi alte grupuri private nici nu reprezintă statul rus, nici nu sunt plătite de acesta, dar a precizat că ele au dreptul să funcţioneze atâta timp cât nu încalcă legea rusă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite