Patriarhul ortodox Kirill, trâmbiţa ideologică a lui Vladimir Putin. Minciunile despre războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Kirill al Moscovei foto: Patriarhia Rusiei
Patriarhul Kirill al Moscovei foto: Patriarhia Rusiei

Într-un răspuns adresat Consiliului Mondial al Bisericilor, patriarhul Kirill al Moscovei arată cu degetul spre Occident şi încearcă să prezinte agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ca fiind justificată. Vorbele lui se potrivesc perfect cu discursurile lui Vladimir Putin şi cu propaganda rusească.

Pe 10 martie, patriarhul Kirill al Moscovei şi toată Rusia a transmis un răspuns la o scrisoare trimisă de secretarul general interimar al Consiliului Mondial al Bisericilor, preotul Ioan Sauca, prin care i se cerea patriarhului să medieze oprirea războiului din Ucraina.

Răspunsul este, în fapt, o copie la indigo a ideilor din discursurile liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Sunt rostogolite aceleaşi minciuni despre o presupusă agresiune occidentală, lăsând să-i scape şi frustrarea că Biserica Ortodoxă ucraieneană nu mai este, din 2018, închinată Moscovei.

Kirill începe prin a reaminti că Biserica Ortodoxă rusă este membră a Consiliului Mondial al Bisericilor încă din anul 1961, după ce a acceptat declaraţia de la Toronto în care se spunea că acest for nu poate deveni instrumentul unei mărturisiri sau al unei şcoli, iar bisericile membre ar trebui să-şi recunoască solidaritatea între ele, să se ajute reciproc în caz de nevoie şi să se abţină de la acţiunile incompatibile cu relaţia frăţească. 

Practic, patriarhul rus îi „bate obrazul” Consiliului Mondial al Bisericilor, sugerând că apelul acestei organizaţii pentru ca patriarhul să-şi folosească influenţa pentru a media pacea este „acţiune incompatibilă cu relaţia frăţească”. 

Referitor la situaţia din Ucraina, Kirill spune, cuvând cu cuvânt, exact ceea ce a tot repetat Vladimir Putin (şi propaganda rusească) în ultimele săptămâni: „acest conflict nu a început astăzi. Cred cu tărie că iniţiatorii săi nu sunt popoarele Rusiei şi Ucrainei (...) originile confruntării se află în relaţiile dintre Occident şi Rusia.” 

 

„Forţele occidentale - continuă  patriarhul Rusiei - au făcut tot posibilul să dezbine cele două popoare, să-i transforme pe ruşi şi ucraineni din fraţi în duşmani. De aceea, aceleaşi forţe au înarmat Ucraina şi au finanţat instruirea unor militari. „Cu toate acestea, cel mai teribil lucru nu sunt armele, ci încercarea de a "reeduca", de a reface mental ucrainenii şi ruşii care trăiesc în Ucraina în duşmani ai Rusiei”. 

Apoi, el trece în revistă situaţia ruşilor din regiunea Donbas, unde, după 2014, s-ar fi înregistrat mii de victime. „Acest conflict tragic a devenit o parte a strategiei geopolitice la scară largă care vizează, în primul rând, slăbirea Rusiei. Iar acum liderii occidentali impun Rusiei astfel de sancţiuni economice care vor fi dăunătoare pentru toată lumea. Ei îşi fac intenţiile ostentativ evidente – de a aduce suferinţe nu numai liderilor politici sau militari ruşi, ci mai ales poporului rus. Rusofobia se răspândeşte în lumea occidentală într-un ritm fără precedent”, conchide Kirill.  

patriarhul kirill si vladimir putin foto patriarhia moscovei

Patriarhul Kirill şi Vladimir Putin foto: Patriarhia Moscovei

Jocurile patriarhului Kirill

Kirill (76 de ani) conduce spiritual cea mai mare comunitate ortodoxă din întreaga lume, din BO Rusă făcând parte credincioşi din Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Estonia şi din alte ţări care au aderat la ea. Cu numele de cod „Sviatoslav”, Kirill a fost ales în 1960 să conducă Departamentul de relaţii externe al Patriarhiei, un departament despre care se spune că reprezenta implicarea KGB-ului în sânul Bisericii. Kirill este considerat unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai liderului de la Kremlin.

Patriarhul Kirill a transmis câteva mesaje în ultimele zile, în contextul războiului din Ucraina, un teritoriu în care are zeci de milioane de credincioşi. Mai întâi, cu o zi înainte ca Putin să ordone atacarea Ucrainei, patriarhul Moscovei le-a vorbit soldaţilor ruşi, în cadrul unui eveniment public, despre faptul că „nu există război fără victime”. El a arătat că Rusia este supusă unor „ameninţări”, iar armata este cea care protejează poporul rus. 

După invazia în Ucraina, patriarhul Moscovei nu şi-a schimbat discursul foarte mult, deşi mulţi credincioşi, mai ales din teritoriile atacate, se aşteptau ca el să condamne războiul. „Să ferească Dumnezeu ca actuala situaţie politică din Ucraina frăţească să aibă ca scop dominaţia forţelor răului, care au luptat întotdeauna împotriva unităţii Rusiei şi Bisericii Ruse”, a predicat Kirill, duminică, 27 februarie.

Vă recomandăm şi: 

Jocurile patriarhului Kirill al Rusiei. „Fost ofiţer KGB, a «binecuvântat» armata invadatoare a lui Putin”

Patriarhul Kirill susţine vărsarea de sânge făcută de Putin în Ucraina: Paradele gay, unul din motive

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite