Cum au demontat judecătorii afirmaţiile arhiepiscopului Teodosie din contestaţia la decizia de pensionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Teodosie FOTO arhivă Adevărul
IPS Teodosie FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galaţi a motivat decizia prin care a respins fiecare susţinere a profesorului universitar Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, care ceruse să rămână profesor titular şi după împlinirea vârstei de 65 de ani. Printre acestea se număra şi solicitarea să îi fie acordat un tratament special.

Curtea de Apel Galaţi a pronunţat pe 1 februarie verdictul definitiv în cazul profesorului universitar Teodosie Petrescu, cunoscut publicului larg drept ÎPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului ceruse să rămână profesor titular la Universitatea Ovidius din Constanţa după ce împlinise vârsta de 65 de ani şi pentru anul şcolar 2021/2022, dar instanţa i-a respins solicitarea.

Arhiepiscopul Tomisului nu s-a împăcat cu ideea pensionării şi a cerut Tribunalului Constanţa să dea o ordonanţă preşedinţială prin care să fie anulată decizia Senatului Universităţii. Judecătorii i-au respins cererea, dar ierarhul a făcut apel şi a cerut şi strămutarea dosarului la Curtea de Apel Galaţi.

În motivarea hotărârii pronunţate în acest caz, judecătorii gălăţenii spun că intenţia legiuitorului nu a fost de a stabili o obligaţie în sarcina Universităţii Ovidius în cazul de faţă, raportat la menţinerea calităţii de titular după împlinirea vârstei de 65 de ani, ci aceasta era doar o posibilitate, în strictă corelaţie cu necesităţile organizatorice ale universităţii, în ipoteza în care nu ar putea acoperi normele cu titulari, lucru care nu s-a impus.

„De asemenea, în cauză a rezultat că forul decizional al universităţii intimate, în baza dispoziţiilor Legii 1/2011, respective a dispoziţiile de mai sus, art. 289 alin. 1 coroborat cu din. 6, a fost în sensul de a permite menţinerea calităţii de titular doar cadrelor didactice care împlinesc vârsta legală de pensionare în timpul anului universitar, pentru evitării perturbării activităţilor didactice în timpul anului universitar”, mai spun magistraţii.

Nu se impunea stabilirea unei noi metodologii doar pentru arhiepiscopul Tomisului

Nici susţinerile lui IPS Teodosie, care invoca ”particularităţile” învăţământului teologic universitar nu au fost considerate fondate de către Curtea de Apel Galaţi, câtă vreme Universitatea Ovidius este instituţie laică de învăţământ superior şi funcţionează potrivit legii Educaţiei, pe care trebuie evident să o respecte şi IPS Teodosie.    

Arhiepiscopul Tomisului s-a plâns şi de un tratament discriminatoriu, dar instanţa a stabilit argumentat că nu este vorba de aşa ceva.

„Nu poate fi primită nici susţinerea privind tratamentul discriminatoriu invocat de recurent, deoarece prin Hotărârea nr. 623/29.07.2021, Senatul universitar a stabilit să nu dea curs solicitărilor de menţinere a calităţii de titular a cadrelor didactice pensionabile pentru anul universitar 2021/2022, act ce are în vedere toate persoanele posibil aflate în situaţia recurentului reclamant”, explică judecătorii gălăţeni.

În final, magistraţii nu au mai considerat necesar să răspundă la toate susţinerile lui IPS Teodosie pentru că acest lucru nu se impunea.

”Faţă de toate aceste considerente, reţinând că în cauză, nu a fost dovedită aparenţa de drept în favoarea recurentului-reclamant, Curtea apreciază că nu se mai impune analiza celorlalte susţineri şi apărări formulate de către părţi, condiţiile prevăzute de lege trebuind să fie îndeplinite cumulative”, a stabilit instanţa.

Nu poate rămâne profesor titular după vârsta pensionării

ÎPS Teodosie a împlinit 65 de ani pe 12 decembrie 2020 şi ceruse Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) prelungirea calităţii de profesor titular până la finalul anului universitar 2020/2021, lucru care s-a şi întâmplat. Vara trecută, Teodosie Petrescu a cerut o nouă prelungire a calităţii sale de profesor titular şi pentru anul şcolar 2021/2022, dar Universitatea i-a refuzat cererea. 

„ (1) Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani. (6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care instituţiile de învăţământ superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotărî menţinerea calităţii de titular în învăţământ şi/sau în cercetare, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanţelor academice, după o metodologie stabilită de senatul universitar”, se prevede în articolul 289, alineatele 1 şi 6 din Legea Învăţământului (Legea 1/2011).

În baza acestui articol de lege, Senatul UOC a adoptat o decizie în luna iulie 2021 prin care a decis că în absenţa metodologiei prevăzute Legea 1/2011 …, nu se poate da curs solicitărilor cu privire la menţinerea calităţii de titular după vârsta pensionării”.

Episcopul şi-a  motivat solicitarea de-a rămâne profesor titular arătând că este vorba despre învăţământ teologic, o formă specială de învăţământ, iar el este chiriarhul locului şi are o largă competenţă legală asupra funcţionării facultăţii de teologie.

A condus Şcoala Doctorală din Constanţa, unde 15 teze au fost invalidate

ÎPS Teodosie a câştigat în anul 2020, conform declaraţiei de avere, suma de 158.129 de lei/an, adică 13.177 de lei/lunar ca director de Şcoală Doctorală şi profesor de Teologie la Universitatea Ovidius din Constanţa. La aceşti bani se adaugă şi salariul de arhiepiscop (176.304 de lei, în anul 2020) plătit de statul român.

ÎPS Teodosie este cel care dă binecuvântarea pentru orice student, masterand sau doctorand care vrea să studieze Teologia Ortodoxă, dar este şi cel care dă binecuvântarea tuturor profesorilor din cadrul Facultăţii de Teologie înainte ca aceştia să poată fi angajaţi. 

ÎPS Teodosie a condus Şcoala de Teologie de la Constanţa, o instituţie unde CNATDCU a anulat două teze de doctorat din cauza plagiatului, iar 15 teze au fost invalidate. Chiar Patriarhia Română l-a criticat pe ierarh pentru problemele de la şcoala doctorală pe care a condus-o până în vara anului 2021.

Vă mai recomandăm: 

ÎPS Teodosie, despre războiul Rusia-Ucraina: „Trebuia mai multă înţelepciune de ambele părţi“ VIDEO 

Reacţia Patriarhiei Române după ce ÎPS Teodosie l-a lăudat pe Putin: „Are dreptul să se exprime liber pe orice temă, în nume personal”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite