Durerea oamenilor nevoiţi să renunţe la animalele salvate din război: „Au plecat din Ucraina cu trei câini, trei pisici şi o valiză mică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Arhiva „Ajutaţi-l pe Lăbuş”
sursa: Arhiva „Ajutaţi-l pe Lăbuş”

Războiul afectează şi animalele, nu doar oamenii. Mai mulţi căţei şi pisici din Ucraina, salvaţi de familiile lor din calea războiului, şi-au găsit liniştea la adăpostul „Ajutaţi-l pe Lăbuş” din Galaţi. Animalele sunt în siguranţă şi vor fi cazate gratuit, până când stăpânii lor se vor putea întoarce după ele.

Printre căţeii refugiaţi din Ucraina care şi-au găsit un loc la adăpostul de animale, de la marginea oraşului Galaţi, este şi Amir. Este un câine de talie mare, din rasa ciobănesc corb. Împreună cu stăpânul lui au reuşit să fugă din calea războiului. Din păcate, în centrele de refugiaţi nu îl putea ţine pe Amir, astfel că a fost nevoit să-i găsească un loc sigur. 

„Nu este un câine prea prietenos. Se vede că suferă după familia lui, însă în adăpost va beneficia de toate conditiile pentru a fi în sigurantă: căldura, hrană şi îngrijire, până când familia lui va veni după el. Suntem deschişi şi oferim, dacă este nevoie, ajutor şi altor animale din Ucraina aflate în nevoie. Rugăm din suflet cetăţenii ucraineni să-şi salveze animăluţele din război, să nu le abandoneze acolo. Noi îi vom ajuta şi le vom oferi cazare şi îngrijire cât va fi nevoie, la Spitalul Animalelor Orfane-Susy Utzinger, unde a fost amenajat un spaţiu special pentru animalele refugiate din Ucraina”, spun reprezentanţii adăpostului de animale. 

Deşi durerea despărţirii de animalele de companie este mare, mulţi dintre refugiaţii ucraineni nu pot pleca mai departe cu ele. Sunt mulţumiţi, totuşi, că le-au salvat din război, din calea bombardamentelor.

amir

sursa: Arhivă personală/Ajutaţi-l pe Lăbuş

Pentru ca aceste suflete să se acomodeze şi să treacă mai uşor peste trauma despărţirii de familie, la Spitalul Animalelor Orfane au fost pregătite padocuri individuale, încălzite, cu acces în curte, spaţii pentru pisici cu culcuşuri călduroase.

„M-a sunat cineva de la o biserică să-mi spună că trei femei din Ucraina au cinci pisici pe care ar dori să le aducă în adăpost. Speră să poată să se întoarcă după ele într-o lună, două. La început au avut reţineri, credeau că sunt condiţii mai rele în adăpost. S-au liniştit după ce au văzut spaţiul creat de reprezentanţii Fundaţiei, în sistem de urgenţă”, povesteşte Corina Grigore, administratorul adăpostului de animale.

animale

sursa: Arhivă „Ajutaţi-l pe Lăbuş”

Au plecat din Ucraina cu o valiză mică şi şase animale

Doar cu o valiză mică în mână, o doamnă, însoţită un soţ nevăzător, au venit la adăpostul de animale cu trei câini şi trei pisici. Trebuiau să ajungă la nişte rude în Bacău şi nu au putut să-şi ia toate toate animalele cu ei.

„Au plecat de la Galaţi la Bacău doar cu doi căţei de talie mică şi o pisică cu probleme de sănătate. Cu durere în suflet au lăsat la noi două pisici şi un câine. Ne-au spus că îşi doresc să se întoarcă după animale, atunci când vor putea. Femeia este diabetică, iar bărbatul nevăzător. Am apreciat dragostea şi devotamentul lor pentru animale. M-a emoţionat mult povestea lor”, spune Corina Grigore.

animale

sursa: Arhivă personală/Ajutaţi-l pe Lăbuş

Sunt însă şi cazuri mai triste, în care refugiaţii, speriaţi şi dezorientaţi de ce li se întâmplă, îşi abandonează animalele în căminele unde sunt cazaţi. Este cazul unui motan, care a fost găsit abandonat într-un centru de refugiaţi. O frumuseţe de pisoi, tânăr, gri şi cu ochii verzi.

„O femeie de serviciu din centrele de refugiaţi l-a găsit într-una din camerele centrului şi ne-a cerut ajutorul să-l preluăm. După o noapte petrecută la Spitalul Animalelor Orfane,  unde a beneficiat de cele mai bune condiţii de locuit, motanul a fost adoptat.

Impresionată de povestea lui de viaţă, o femeie din Galaţi a promis că îi va oferi un cămin, protecţie şi iubire, iar noi îi mulţumim pentru asta. Ne bucurăm, însă, cel mai mult că familia lui l-a fost salvat din calea războiului, ştiind probabil că va avea şansa unui noi vieţi în România. Apreciem eforturile pe care le fac refugiaţii salvând şi animalele din război. Ştim că este extrem greu iar suferinţa prin care trec este de nedescris”,spune Corina Grigore.

aniamle

Sursa FOTO: „Ajutaţi-l pe Lăbuş”

Reprezentanţii asociaţiei de protecţie a animalelor fac un apel către refugiaţii care ajung cu animalele de companie în România să nu le abandoneze şi să sune la adăpost. În cazul în care nu pot suna, să lase un bileţel cu vârsta, numele acestora, eventual detalii despre starea lor de sănătate.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Virusolog român din SUA, despre Omicron: „Toată lumea zice că vom scăpa mai repede, eu o să vă dezamăgesc”

Dr. Cristian Apetrei, virusolog român din SUA: „O mască purtată corect este mult mai eficientă decât testările inutile“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite