Copiii ucraineni, integraţi în şcolile din România. Ce unitate din Vrancea şi-a deschis porţile pentru refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Vrancea au venit peste 300 de refugiaţi ucraineni FOTO: CJ Vrancea
În Vrancea au venit peste 300 de refugiaţi ucraineni FOTO: CJ Vrancea

Copiii refugiaţilor din Ucraina pot continua studiile la unităţi de învăţământ din România, unde li se oferă condiţii cât mai propice.

Şcoala Gimnazială „Ion Basgan” Focşani a dat startul sprijinirii elevilor ucraineni care suferă din cauza războiului, în contextul fenomenului de migraţie a cetăţenilor din Ucraina, îndeosebi pentru cei care decid să rămână o perioadă mai îndelungată pe teritoriul judeţului Vrancea.

Astfel, s-a decis organizarea de activităţi extraşcolare la biblioteca şcolii, precum desen, creaţie, jocuri, puzzle-uri, vizionări de filme şi desene animate pentru copiii şi adolescenţii din Ucraina.

Grupele de maximum 15 copii vor fi coordonate de bibliotecara şcolii şi cadre didactice, de două ori pe săptămână. „Ne dorim să le oferim un spaţiu primitor şi activităţi diverse, care să răspundă nevoilor emoţionale şi educaţionale ale copiilor şi adolescenţilor care au lăsat în urmă războiul, deşi îl poartă încă în suflete, minţi şi vise. Îi mulţumim editurii Libris.ro, care ne-a oferit sprijin, donându-ne cărţi şi creioane colorate pentru copii, astfel încât timpul petrecut la bibliotecă să le aducă zâmbete, culoare şi motivaţie”, spune Alina Dima, directoarea şcolii.

Pentru a participa la aceste activităţi, părintele, tutorele sau responsabilul însoţitor va face o solicitare în scris către Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea.

Şi Primăria Municipiului Focşani, în colaborare cu clubul de fotbal CS Covaci Junior, le oferă copiilor ucraineni refugiaţi în oraşul nostru posibilitatea de a face sport în condiţii decente.

15 copii pasionaţi de fotbal, cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani, se vor antrena gratuit în fiecare zi de marţi, joi şi sâmbătă în sala de sport a Şcolii Gimnaziale "Ion Basgan".

De precizat că la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea s-a constituit Comisia de coordonare a activităţii de repartizare a preşcolarilor şi elevilor la unităţile de învăţământ preuniversitar în care pot desfăşura activităţi educaţionale, precum şi în instituţiile în care vor beneficia de asistenţă psihopedagogică şi consiliere, conform cerinţelor educaţionale şi de şcolarizare ale solicitanţilor, precum şi în internatele şcolare aferente infrastructurii educaţionale de care dispune judeţul Vrancea.

„Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea a identificat resursele umane şi procedurale pentru a putea răspunde tuturor nevoilor şi solicitărilor educaţionale, generate de criza conflictului militar din Ucraina, pentru preşcolarii şi elevii refugiaţi care se află pe raza judeţului Vrancea. Minorilor li se asigură dreptul la educaţie în unităţile de învăţământ, în aceleaşi condiţii ca şi pentru cetăţenii români. În vederea intrării în colectivitate în cadrul unităţilor de învăţământ, minorii vor beneficia de examinarea stării de sănătate conform legislaţiei în vigoare şi li se va elibera un document medical pentru integrarea în colectivitate”, Inspectoratului Şcolar Vrancea.

Vă mai recomandăm:

Vrâncenii, solidari cu poporul ucrainean. Unde se strâng ajutoarele pentru refugiaţii de război VIDEO

Aproape jumătate din locurile de cazare pentru refugiaţii ucraineni, ocupate în Vrancea

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite