CNN: Cine este comandantul invaziei ruse din Ucraina? SUA nu au reuşit să-şi dea seama, dar ar putea fi o cheie pentru aparentul haos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

SUA nu au putut să-şi dea seama dacă Rusia a numit un comandant care să conducă războiul din Ucraina, spun mai multe surse familiare cu această problemă. Însă foşti şi actuali oficiali din domeniul apărării susţin că acesta ar putea fi un factor cheie în ceea ce a dat impresia unui asalt dezorganizat şi chiar haotic care i-au luat prin surprindere pe analişti, relatează CNN.

„Unul din principiile războiului este unitatea de comandă”, a declarat pentru CNN analistul militar şi fostul comandant al armatei SUA în Europa locotenent-generalul Mark Hertling.

Analistul american spune că asta presupune ca un singur om să fie responsabil de coordonarea tirurilor, logisticii, angajarea forţelor de rezervişti, măsurarea succesului şi eşecului diferitelor „aripi” ale operaţiunilor, şi apoi de ajustarea acţiunilor în funcţie de toate aceste evaluări.

Dacă Rusia a numit totuşi un comandant unic - SUA nu l-au putut identifica, în timp ce Ministerul Rus al Apărării nu a făcut public niciun nume - atunci acesta nu este „competent”, având în vedere starea operaţiunilor, mai spune Hertling.

    

Invazia rusă s-a soldat şi cu un număr neobişnuit de mare de victime printre ofiţerii de rang înalt - 5 generali ruşi şi-au pierdut viaţa în trei săptămâni de război, conform oficialilor ucraineni. Cifrele n-au fost confirmate independent de CNN.

Apoi, este şi amploarea invaziei care a provocat şi mai multe dificultăţi armatei ruse.

Coordonarea operaţiunilor pe un front de peste 1.000 de kilometri necesită „capacităţi extinse de comunicaţii şi comandă, respectiv resurse de control şi informaţii pe care ruşii nu le au”, a adăugat Hertling.

Un alt fost comandant al armatei SUA în Europa, locotenent-generalul Ben Hodges spune că nu se vede nimic care să indice că forţele armate acţionează în mod coordonat - maritim, aerian şi terestru.

O sursa americană cu informaţii despre situaţia din teren pare să facă ecou acestor afirmaţii - ruşii s-au confruntat cu dificultăţi enorme de-a lungul întregului lanţ de comandă, unele dintre acestea posibil create şi de acţiunile ucrainenilor.

Alte surse au confirmat că trupele ruse au pierdut adesea legătura cu comandanţii superiori.

O sursă familiarizată cu informaţii de la servicii a declarat că soldaţii sunt trimişi în luptă cu obiective de îndeplinit, dar, dacă ceva merge prost, nu au mijloace de comunicaţii radio prin care să raporteze. Este probabil motivul pentru care oficialii vestici cred că unii soldaţi şi-au abandonat tancurile şi vehiculele de transport pe câmpuri.

Un alt aspect este faptul că este o invazie de un nivel incomparabil cu acţiunile militare recente din Siria şi Crimeea.

 Hodges notează o vulnerabilitate a armatei ruse - aceasta nu efectuează exerciţii comune în care să fie implicate forţe armate din districte militare diferite.

„Nu au experienţă în privinţa asta, nu la o asemenea scară. Sunt decenii de când n-au mai efectuat ceva la o asemenea scară”, spune el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite