Reguli de aur pentru voluntarii care ajută refugiaţi: „Este şi mai greu de rezistat dacă vă ataşaţi de fiecare caz“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii pot fi, la rândul lor, victime al războiului FOTO Adevărul
Voluntarii pot fi, la rândul lor, victime al războiului FOTO Adevărul

Nu doar refugiaţii din calea bombelor ruseşti trăiesc drame, ci şi voluntarii care lucrează pentru a-i ajuta. O româncă stabilită în străinătate a oferit sfaturi preţiose pentru ca aceştia să nu fie copleşiţi emoţional.

O româncă stabilită în străinătate, Eliza Silvia Galoş, a transmis câteva recomandări pentru cei care lucrează pentru refugiaţii ucraineni. 

Mesajul a fost postat în grupul Uniţi pentru Ucraina. Femeia împărtăşeşte din propria experienţă de voluntar cum ar trebuie să se comporte cei care oferă ajutor:

"Mulţi dintre voi sunteţi poate la prima acţiune de acest fel - umanitară, urgentă, constantă. Într-o ţară lângă una iî război.

Nu renuntaţi la ceea ce faceţi, fiţi aproape de refugiaţi, dar luaţi-vă măsuri care să vă ajute la un echilibru, şi care nu vă duc la epuizare. Nu vă descurajaţi uşor când ceva nu merge, mai ales cu autorităţile, dar luaţi distanţă emoţională, atunci când este cazul. Vă scriu asta din prisma experienţei pe care am avut-o câţiva ani lucrând pe asistenţă umanitară, şi pe ţări cu conflicte sau dezastre naturale", arată femeia pe pagina sa de socializare.

Alt voluntar cu experienţă oferă de asemenea sfaturi pentru cei care doresc să se implice:

„1. Luaţi pauze, cel puţin o zi pe săptămână sau mai multe zile la căteva săptămâni. Aveţi acel timp în care vă concentraţi total pe altceva.

2. Dormiţi suficient de bine!

3. Nu citiţi ştirile tot timpul!

4. Aveţi oameni cu care puteţi împărtăşi provocările şi succesele (eventual şi alţi voluntari, dar şi din afară acestui mediu).

5. Vă detaşaţi emoţional, în special de cazurile complicate. Este greu, dar e si mai greu de rezistat pe termen mai lung, dacă vă ataşaţi de fiecare persoană şi caz în parte!

6. Îndreptaţi refugiaţii spre serviciile de specialitate oricând este posibil (în special daca au nevoie de sprijin psihologic, medical etc.)!

7. Cereţi ajutor la psiholog atunci când simtiţi că nu ştiţi să gestionaţi situaţii de stres, anxietate, dezamăgire etc!

8. Acceptaţi când nu puteţi face mai mult în anumite cazuri, concentraţi-vă pe micile succese!“

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Marea teorie din spatele deciziei nefaste a lui Vladimir Putin de a invada Ucraina

 

Ucraina, cimitirul tancurilor ruseşti. Care sunt punctele slabe ale blindatelor lui Putin

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite