Unul dintre cei mai populari autori din lume, convins de elevii clujeni să sprijine Ucraina. Ce sumă vor să strângă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Pavel, Iasmina Cosntantin  - reprezentanţii elevilor care au demarat proiectul, Ruxandra Mercea (CEO Transyvlania College), Andra Munteanu (CEO Narda) şi Sean Covey. FOTO: TC
Victor Pavel, Iasmina Cosntantin  - reprezentanţii elevilor care au demarat proiectul, Ruxandra Mercea (CEO Transyvlania College), Andra Munteanu (CEO Narda) şi Sean Covey. FOTO: TC

Circa 3 milioane de elevi din 5.000 de şcoli de pe toate continentele s-au raliat unei iniţiative pornite din Cluj-Napoca de a aduna 250.000 de euro într-o săptămână pentru elevii şi profesorii din Ucraina. Cunoscutul autor de cărţi de dezvoltare personală Sean Covey a venit la Cluj-Napoca pentru a susţine proiectul.

Elevii de la şcoala internaţională Transylvania College din Cluj-Napoca, au demarat proiectul „Ziua umanităţii”, care presupune strângerea, în timp de o săptămână, a sumei de 250.000 de euro care să fie donată elevilor şi profesorilor din Ucraina.

„Ziua umanităţii” la Transylvania College a fost ziua de 24 martie şi a presupus: elevii vor dona 1 dolar, 1 euro sau 5 lei într-un fond special ; vor îmbrăca culorile Ucrainei; elevii vor preda lecţii de umanitate adulţilor. „Avem nevoie să fim învăţaţi de la elevi despre umanitate, pentru că vedeţi unde ne-a adus leadershipul adulţilor”, a spus Roxana Mercea, CEO Transylvania College.
 

Pentru a strânge suma de 250.000 de euro, elevii de la Transylvania College au făcut apel la mii de şcoli din lume. „După ce am auzit proiectul elevilor, i-am contactat pe liderii tuturor organizaţiilor de şcoli din toată lumea din care Transylvania College face parte, cerându-le să participe la proiectul nostru. Deocamdată reprezentanţii a 5.000 de şcoli au răspuns pozitiv”, a susţinut Mercea. Aceasta înseamnă 3 milioane de elevi. Fiecare şcoală va trebui să instituţie propria „Zi a umanităţii”.  

„Ziua umanităţii nu exista. Ne-am gândit noi să celebrăm această zi la o lună de la începerea războiului din Ucraina”, a susţinut Iasmina Constantin, unul dintre liderii elevilor de la Transylvania College. 

Sean Covey: „Este o iniţiativă unică în lume”

Unul dintre cei care a răspuns apelului de la Cluj a fost Sean Covey, fiul lui Stephen Covey, autorul uneia dintre cele mai populare cărţi de dezvoltare personală a tuturor timpurilor – „Şapte deprinderi ale persoanelor eficace”. Sean, el însuşi autor a mai multor cărţi de dezvoltare personală dedicate tinerilor, este coordonatorul unei reţele de 4.000 de şcoli din 50 de ţări din lume numtă „Leader in Me” (Liderul din mine), a fost impresionat de iniţiativa elevilor Clujeni şi a venit în România pentru prima dată pentru a-i sprijini.

„Sunt aici să sprijin Ucraina, să sprijin această cauză. Săptămâna trecută eram la slujbă şi am  văzut clipul video al lui  George de la Transylvania College şi m-a impresionat iniţiativa lor. Este unică în lume. Astfel că m-am decis să vin în România să sprijin cauza”, a declarant Covey.


Reţeaua „Leader in me”, spune americanul, are ca scop să-i înveţe pe elevi leadershipul, să conducă, să-şi asume controlul. „Ce înseamnă Ziua Umanităţii? Îndemnăm fiecare şcoală să găsească o proprie Zi a Umanităţii, în care să toţii copiii să poate culorile Ucrainei, în semn de solidaritate faţă de ţara care a fost injust invadată. Apoi, fiecare elev să facă donaţii care vor ajunge la elevii şi profesorii din Ucraina”, a explicat Covey.  

El a vizitat vama Sighet şi a fost impresionat de modul în care românii s-au organizat. „Pe lângă organizarea excelentă am fost impresionat de faptul că voluntarii au pus baloane la vamă şi jucării pentru ca să facă situaţia mai uşoară pentru copiii din Ucraina care ajung aici”, a spus el.    

Cum se pot înscrie şcolile

Înscrierea şcolilor în proiect se face prin completarea unui formular pe siteul proiectului

Apoi fiecare şcoală îţi va stabili o proprie Zi a Umanităţii. Toate fondurile vor fi virate în contul Wellbeing Institute, o organizație non-profit care are ca misiune transformarea școlilor în comunități ale încrederii, bunătății și bucuriei. „Elevii  vor decide ce sumă vor aloca pentru fiecare obiectiv:  susţinerea financiară a profesorilor din Ucraina şi a efortului lor de a preda în continuare; integrarea copiilor ucraineni în şcolile de stat din România, parte a procesului Şcoala Încrederii, şi sprijinirea profesorilor de aici prin cursuri de rezilienţă şi toleranţă; ajutor umanitar constând în medicamente şi un pachet cu rechizite şcolare în limba ucraineană şi cu tot ceea ce au nevoie elevii ucraineni care sunt în România şi trebuie să-şi continue şcoala”, susţine Mercea. 

Directoarea Transylvania College a mai susţinut că acum la Transylvania College învaţă 76 de copii din Ucraina cu vârste între 5 şi 16 ani. „Am angajat profesori ucraineni şi psihologi ucrianei pentru aceşti copii. Adaptarea este foartea grea. În prima zi copii nu au putut intra în clădire, a doua zi au stat pe hol, abia a treia zi au putut intra în clase”, susţine Roxana Mercea. Ea susţine că va fi nevoie ca şi şcolile de stat din România să poată gestiona adaptarea elevilor din Ucraina. 

Andra Munteanu, CEO-ul asociaţiei specializate în educaţie „Narada”, unul dintre partenerii Transyvlania College în proiectul Ziua Umanităţii, a susţinut că în ROmânia sunt circa 50.000 de elevi din Ucraina şi va fi o provocare pentru şcoli să-i integreze în condiţiile în care, în mod curent, sunt probleme cu spaţiile educaţionale.  

Cine este Sean Covey


Sean Covey este un cunoscut om de afaceri şi autor de cărţi de dezvoltare personală. El este preşedintele FranklinCovey Education şi este dedicat transformării educaţiei în întreaga lume printr-o abordare de conducere centrată pe principii. Sean supraveghează procesul de transformare a şcoli numit „Leader in Me”, care este acum implementat în peste 4.000 de şcoli din 50 de ţări din întreaga lume.

Sean este un autor de bestselleruri din New York Times şi a scris mai multe cărţi, „Cele 4 discipline ale execuţiei”, „Cele 6 cele mai importante decizii pe care le veţi lua vreodată”, „Cele 7 obiceiuri ale copiilor fericiţi”, şi „7 deprinderi ale adolescenţilor extrem de eficienţi”, care a fost tradus în 20 de limbi şi vândut în peste 8 milioane de exemplare în întreaga lume.   

Vă mai recomandăm:

Domnica Petrovai, psihoterapeut: „Dacă profesorul vine la şcoală cu traumele nevindecate, va intra într-o luptă de putere cu copiii“ 

Cîmpeanu a semnat un ordin ce permite înscrierea în învăţământul românesc a tuturor copiilor şi tinerilor refugiaţi din Ucraina care doresc acest lucru 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite