Cum vrea să rezolve împerecherea necontrolată a maidanezilor şeful Consiliului Judeţean Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ FOTO Adevărul.ro
Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ FOTO Adevărul.ro

IonelArsene, preşedintele CJ Neamţ, pare să figăsit soluţia unei probleme cucare se confruntă localităţile - maidanezii - trimiţând sfaturi primarilor.

Consiliul Judeţean Neamţ, prin „vocea“ preşedintelui Ionel Arsene, a transmis către unităţile administrativ teritoriale o adresă în care se arată că trebuie rezolvată o problemă, una general valabilă la nivel de ţară. Cea a câinilor fără stăpân, care de ani şi ani nu e gestionată cum trebuie. 

Primarilor li se aduce la cunoştinţă că, în urma consultărilor cu asociaţiile pentru protecţia animalelor, a fost identificat modul în care trebuie soluţionată situaţia patrupedelor abandonate. Din cauză că mulţi dintre câinii din gospodării sunt nesterilizaţi, puii acestora sunt abandonaţi, se înmulţesc necontrolat şi numărul lor creşte exponenţial. 

„Capturarea şi chiar omorârea acestor animale nevinovate nu trebuie să se întâmple! Este o atrocitate de neacceptat! Problema se rezolvă definitiv prin controlarea abandonului, adică prin sterilizarea animalelor, atât a celor cu stăpân, cât şi a celor de pe domeniul public. Pentru aceasta există

cadru legal - Legea nr. 258/2013 pentru modificarea şi

completarea OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor abandonaţi“, se precizează în adresa trimisă primarilor. 

Legea menţionată prevede că sterilizarea câinilor cu stăpân fără valoare chinologică este obligatorie, iar amenda pentru deţinători în cazul neconformării poate ajunge la 10.000 lei. Primăriile pot sprijini aceste acţiuni, prin achiziţionarea de servicii medicale veterinare, pentru a steriliza gratuit câinii cu şi fără stăpân. Preşedintele Arsene vrea ca primarii să ia urgent în considerare „achiziţia a minim 600 sterilizări pe an (300 primăvara şi 300 toamna, înainte de perioada de împerechere, cu prioritate

femelele), la mia de gospodării“. 

În acest fel, în următorii trei ani, problema ar fi aproape rezolvată, fiind explicată în corespondenţa

trimisă şi de ce, în baza unui calcul matematic. Din 1.000 de gospodării pe localitate şi implicit 1.000 de câini cu stăpân, 500 sunt femele; dintre acestea, fiind legate sau închise în ţarcuri, se împerechează jumătate. Cum fiecare femelă fată de 2 ori pe an, cel puţin 5 pui, adică 10 pui/femelă; prin urmare, anual rezultă 2.500 de pui care, majoritatea, vor fi abandonaţi pe domeniul public al localităţilor. Astfel apar de 2,5 ori mai multe exemplare decât efectivul iniţial, într-un singur an. 

„Capturarea câinilor de pe domeniul public nu face decât să permită relocarea animalor dintr-o localitate în alta, în număr mare. În acest fel fondurile publice nu sunt cheltuite cu eficienţă şi doar alocând fonduri pentru sterizare, problema va fi rezolvată definitiv. Având în vedere cele precizate mai sus, vă rugăm să întreprindeţi toate măsurile necesare la nivelul localităţii dumneavoastră“, a mai transmis Ionel Arsene, şeful CJ Neamţ. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Imaginea Primăriei Bicaz pe Facebook: o tânără senzuală, cu piercing, care îşi face selfie. Primarul dă vina pe hackeri

Copilul unor refugiaţi din Ucraina a fost botezat de o familie din Neamţ. Micuţul Aslan a fost îmbrăcat în culorile steagului ucrainean FOTO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite