Un băcăuan a murit într-un incendiu de vegetaţie. Prefectul a convocat toţi primarii din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Incendiile de vegetaţie din judeţul Bacău au afectat până acum o suprafaţă record, de 2.200 de hectare. Între timp, a apărut şi prima victimă, un bărbat de 75 de ani, care a fost găsit fără viaţă printre resturile vegetale fumegânde de pe un câmp.

Pompierii băcăuani se luptă de câteva zile cu incendii uriaşe de vegetaţie. Ieri, reprezentanţii ISU Bacău au găsit trupul neînsufleţit  al unui bătrân de 75 de ani pe un câmp  cu vegetaţie uscată care fusese incendiată în vecinătatea satului Pârgăreşti.

„În urma incendiului a rezultat o victimă decedată, arsă, de sex masculin, aproximativ 75 de ani. Au mai ars circa 500 de metri pătraţi de vegetaţie uscată. Cauza probabilă a incendiului: foc deschis în spaţii deschise”, a declarat maiorul Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău.

Pompierii băcăuani au transmis populaţiei şi un mesaj RO-Alert în legătură cu situaţia alarmantă generată de incendiile de vegetaţie din ultimele zile. Doar în ultimele 24 de ore, reprezentanţii ISU Bacău au intervenit pentru stingerea a 42 de incendii.   

Peste 2.200 de hectare de suprafeţe agricole şi fond forestier au fost afectate de arderile necontrolate. Focul este pus, cu precădere, de persoane vârstnice din mediul rural, care au recurs dintotdeauna la această practică, însă acum, pe fondul intensificării vântului  şi a secetei, incendiile se extind cu repeziciune pe suprafeţe extrem de mari. 

”Să treacă la informarea verbală, din om în om”

Miercuri, 30 martie, prefectul judetului Bacau, Lucian Bogdanel, a convocat primarii din localitatile care s-au confruntat în ultimele zile cu cele mai multe incendii pentru a le cere să se implice mai mult în informarea localnicilor şi a pune astfel capăt acestui fenomen extrem de periculos.

„Cum aceste persoane în etate nu stau pe Facebook şi nu urmăresc ştirile pe net sau la TV, am solicitat imperativ primarilor să treacă la informarea verbală, din om în om, la nivelul localităţilor pe care le conduc, astfel încât cetăţenii tentaţi să aprindă focul să fie pe deplin informaţi atât cu privire la pericole, cât şi la consecinţele pe care le vor suporta. Mesajul va fi unul simplu, uşor de înţeles de oricine: este interzisă incendierea vegetaţiei uscate! Le-am comunicat, totodată, edililor că nu vor fi lăsaţi să se descurce de unii singuri, că responsabilitatea nu va fi „pasată” exclusiv pe umerii lor şi că vor avea întotdeauna în Instituţia Prefectului şi conducerea ISUJ Bacău parteneri de încredere, îndeosebi la greu. Dar, pentru a combate eficient practica păguboasă a arderilor necontrolate, este nevoie de mai multă întrebuinţare în plan local şi de sporirea capacităţii administrative – în respectivele localităţi – pe linia situaţiilor de urgenţă.” a transmis reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Avertismentul pompierilor

Pompierii băcăuani atrag atenţia populaţiei, în special celei din mediul rural, să renunţe la curăţarea terenurilor prin incendiere:

-Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a altor materiale combustibile este interzisă;

-Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt, este interzisă;

-Nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile.

Incendiile de vegetaţie uscată se propagă rapid şi pun în pericol viaţa şi bunurile materiale, iar nerespectarea măsurilor enunţate, care prin abatere, conduc la propagarea focului la vecinătăţi, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Piromanul care a incendiat nouă maşini la Galaţi este ofiţer în Jandarmerie. A acţionat din gelozie şi s-a folosit de funcţie ca să-şi ascundă urmele

Piromanul care a lăsat 1.000 de oameni din Bacău fără energie electrică a fost identificat. Prefect: „Stâlpii de lemn ar trebui să fie istorie“

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite