Ce nu trebuie să facem în caz de explozie nucleară. Cei mai simpli paşi şi de ce primele 15 minute sunt esenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Primele minute de după o explozie sunt cele mai importante pentru supravieţuirea persoanelor aflate în vecinătatea locului unde s-a produs un accident nuclear. Autorităţile care gestionează situaţii de urgenţă spun că este vitală adăpostirea în cea mai apropiată clădire.

Prima recomandare este ca persoanele din zonă să se adăpostească în casă pentru a reduce expunerea la radiaţii, cu uşile şi geamurile închise. Astfel, se poate reduce expunerea la radiaţii cu până la 40%.

 „O incintă dintr-o clădire reprezintă un bun adăpost. Dacă vi se va comunica să rămâneţi acasă, la serviciu sau la şcoală, faceţi următoarele: intraţi într-o încăpere, închideţi toate uşile, ferestrele şi gurile de aerisire, opriţi sistemele de ventilaţie (dacă există)”, spun specialiştii în situaţii de urgenţă.

De asemenea, potrivit aceloraşi specialişti, este bine de ştiut că nu trebuie să folosiţi telefoanele decât dacă este absolut necesar: liniile telefonice trebuie să rămână libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă va aflaţi în maşină, închideţi geamurile şi sistemul de ventilaţie şi părăsiţi zona afectată.

"Precipitaţiile nucleare se referă la materialul radioactiv propulsat în atmosfera superioară în urma unei explozii nucleare, este numită aşa deoarece cade din cer după ce explozia şi unda de şoc au trecut. Primele ore după detonare sunt cele mai periculoase, atunci se emite cel mai mare nivel de radiaţie. Este necesară o perioadă bună de timp pentru ca precipitaţiile să ajungă la nivelul solului, chiar mai bine de 15 minunte pentru ariile din afara zonelor de daune imediate ale exploziei. Acest timp este suficient pentru a putea preveni expunerea semnificativă la radiaţii urmând câţiva paşi simpli", se arată pe site-ul nuclearelectrica.ro.

Primul lucru care trebuie făcut

Primul pas este să găsiţi un adăpost sigur. "Intraţi în cea mai apropiată clădire pentru a evita radiaţiile. Cărămida sau betonul sunt cele mai bune. Îndepărtaţi hainele contaminate şi ştergeţi sau spălaţi pielea neprotejată dacă aţi fost afară după ce au sosit precipitaţiile radioactive. De asemenea, evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul şi gură, dacă este posibil. Nu folosiţi şerveţele dezinfectante pe piele. Mergeţi la subsol sau la mijlocul clădirii. Staţi departe de pereţii exteriori şi de acoperiş. Încercaţi să menţineţi o distanţă aproximativ doi metri faţă de persoanele care nu sunt din familie. Rămâneţi înăuntru”, atrag atenţia specialiştii în situaţii de urgenţă..

Este important să staţi înăuntru timp de 24 de ore, cu excepţia cazului în care autorităţile locale oferă alte instrucţiuni. Continuaţi să practicaţi distanţarea socială şi purtaţi mască. Este foarte important de ştiut să nu plecaţi pentru a ajunge la un alt adăpost unde se află ceilalţi membri ai familiei. Dacă au găsit unde să se adăpostească trebuie să rămână acolo. Reuniţi-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiaţii periculoase. Şi animalele de companie trebuie ţinute la adăpost.

Dezastrul de la Cernobîl

În noaptea de 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei de la Cernobîl, din Ucraina, a explodat cauzând cel mai mare dezastru nuclear din istoria energeticii atomice.

În explozie au fost eliberate emisii de aproximativ 15 ori mai mari decât contaminarea radioactivă provocată de bombele ce au căzut în oraşele japoneze Hiroshima şi Nagasaki. Efectele dezastrului s-au reflectat în sutele de mii de cazuri de cancer, după ce foarte mulţi dintre locuitorii din zonă au consumat lapte, legume şi carne, alimente care conţineau cantităţi extrem de mari de radionuclizi. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Şeful Statului Major al SUA pledează pentru sporirea trupelor SUA în România

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia s-a retras complet din Kiev şi Cernigău. Putin „şi-a scurtat timpul la putere”, afirmă un apropiat al opozantului Serghei Navalnîi

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite