Cărţile pe baza cărora ÎPS Teodosie a primit „Steaua României” de la Ion Iliescu, în atenţia procurorilor. Ierarhul: „Este un denunţ calomnios”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teodosie foto: Călin Gavrilaş
ÎPS Teodosie foto: Călin Gavrilaş

ÎPS Teodosie a fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu ordinul naţional „Steaua României” în grad de cavaler pentru „crearea unor opere semnificative”. Acum, aceste opere sunt de negăsit, iar procurorii încearcă să stabilească dacă ele au existat sau nu în realitate.

În decembrie 2002, la propunerea ministrului Culturii şi Cultelor Răzvan Teodorescu, preşedintele Ion Iliescu îi conferea ordinul naţional „Steaua României” în grad de Cavaler arhiepiscopului Teodosie Petrescu „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.

Până în acel moment, Teodosie Petrescu publicase, conform unui CV postat pe site-ul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, unde ierarhul este membru, mai multe cărţi de autor, toate editate la Ovidius University Press – editura Universităţii Ovidius Constanţa: „Cartea Psalmilor şi importanţa ei în viaţa pastoral-misionară a Bisericii, 2001” (teza de doctorat); „Muzica Vechiului Testament, 2001”; „Viaţa iudeilor oglindită în Psaltirea lui David, 2001”; „Psaltirea cu explicaţii şi adnotări asupra termenilor biblici, 2001”; „Psaltirea ilustrată, 2002”.

După cum se observă, toate cărţile ar fi fost publicate după instalarea în 2001 a lui Teodosie ca arhiepiscop al Tomisului. În anul următor (2002), ierarhul dobândea şi gradul de profesor universitar şi devenea decan al Facultăţii de Teologie din Constanţa.

ÎPS Teodosie, audiat la Poliţie

Parchetul Curţii de Apel Constanţa investighează acum dacă „operele” scrise de Teodosie până în momentul primirii decoraţiei există şi în realitate. Cercetarea penală a demarat după ce procurorii au primit o sesizare în acest sens din partea unui constănţean. Ierarhul a fost chemat joi, 7 aprilie, la sediul IPJ Constanţa pentru a fi audiat.

„Am fost invitat în calitate de martor şi am constatat cu totul altceva. De fapt, era un denunţ calomnios din partea unei persoane care a cerut referinţe despre cărţile pe care le-am scris”, a spus Teodosie în aceeaşi zi la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului. 

Doar că, după numai o zi, presa locală anunţă că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a confirmat că a demarat o cercetare penală pe numele lui Petrescu (Macedon) Teodosie sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute la articolul 288 din vechiul Cod Penal - falsul material în înscrisuri oficiale.

Procurorii trebuie să stabilească dacă cele cinci cărţi scrise de ÎPS Teodosie există sau nu în realitate. Ele nu se găsesc nici în baza de date a Biblioteci Naţionale, nici în cea a Bibliotecii Universităţii „Ovidius” Constanţa. Nici măcar pe site-ul editurii menţionate în CV-ul ierarhului nu apar ca fiind publicate. 

„Opera aceasta nu mi-a trebuit pentru titlul pe care mi l-a acordat Preşedinţia, mi-a trebuit chiar pentru titlul de profesor. Nu puteam fi promovat profesor fără aceste cărţi”, a mai precizat ÎPS Teodosie. El a anunţat chiar că va depune o plângere penală pentru denunţ calomnios împotriva persoanei care a sesizat parchetul.

„Este clar că acţiunea acestui cetăţean este una ilicită şi se vor face toate demersurile şi va fi tras la răspundere cel ce se ţine de asemenea demersuri şi calomnii la adresa mea. Nu am nicio frică. M-am şi mirat, părea cumva să mă intimideze cel ce mă ancheta. I-am spus, domnule, stai liniştit”, a mai explicat ÎPS Teodosie.

Cazul ÎPS Teodosie nu este unul singular. Anul trecut, Florin-Claudiu Roman, fost ministru al Digitalizării, nu putea dovedi existenţa fizică a lucrării „Teoria sistemelor informaţionale”, despre care scria în CV că a a apărut la Editura Academiei Române, în 2006. 

Şi vicepremierul Sorin Grindeanu pretinde în CV că a scris lucrarea „Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”, fără a putea dovedi că ea există în realitate. Grindeanu s-a rezumat doar la a prezenta de la distanţă o carte despre care susţine că ar fi cea trecută în bibliografie.

De asemenea, primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, conferenţiar la Universitatea „Constantin Brâncuşi“, a fost sancţionat zilele trecute de către către conducerea universităţii pentru că „s-a abătut de la normele de etică universitară şi normele de conduită etică în cercetarea ştiinţifică“.Cercetarea s-a declanşat la sesizarea rectorului Sorin Purec cu privire la faptul că ISBN-ul alocat pentru o carte scrisă de Marcel Romanescu şi prezentată de acesta pentru obţinerea gradului universitar de conferenţiar corespundea unei alte lucrări. În plus, cartea lui Romanescu nu a fost găsită în biblioteca universităţii, iar primarul a motivat că nici el nu o mai deţine

Vă recomandăm şi: 

Ce va face Arhiepiscopia Tomisului cu biserica ce trebuie demolată. ÎPS Teodosie: „Doar nu suntem în război“

Teodosie sfidează Patriarhia şi continuă „cruciada“ pentru Mitropolia Tomisului. Patriarhul Daniel, acuzat de plagiat

ÎPS Teodosie sfidează pandemia. Procesiune cu trăsura, zeci de oameni la moaşte VIDEO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite