Ce au găsit ucrainenii când s-au întors acasă, după retragerea ruşilor: „Au plecat cu toate hainele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucrainenii şi-au găsit casele jefuite FOTO Sviatoslav Medyk via The Guardian
Ucrainenii şi-au găsit casele jefuite FOTO Sviatoslav Medyk via The Guardian

Ucrainenii care s-au întors la locuinţele lor după plecarea soldaţilor ruşi şi-au găsit casele jefuite. Aceştia din urmă nu s-au mulţumit să fure, ci au provocat şi distrugeri. Unii cetăţeni au descoperit că ruşii au şi locuit în apartamentele lor. O platformă belarusă de investigaţii a publicat un video de pe camerele de supraveghere ale unui oficiu poştal, surprinzând ruşi aşteptând să trimită colete şi bunuri în Rusia.

„Oamenii i-au văzut încărcând de toate în camioane Ural, toate obiectele pe care le-au putut fura”, spune Natalia Samson care s-a întors la casa ei din satul Novii Bikiv (Cernihiv). Din casa ei a dispărut totul - de la bunuri de valoare la mărunţişuri: parfumuri, sticle de vin, un scuter, o pernă de decor şi o colecţie de monezi vechi. Şcoala din sat a fost de asemenea prădată - ruşii au luat computerele, proiectoarele şi tot echipamentul electronic.

Ruşii au jefuit mai multe case din sat de unde au luat laptopuri, electrocasnice, alimente şi chiar o canapea. Au jefuit şi magazinele.

The Guardian a adunat dovezi din teritoriile ocupate şi apoi părăsite - sate şi oraşe- ce indică faptul că jafurile nu au fost izolate, ci sistematice.

„Cei care au avut un asemenea comportament în luptă nu sunt din armata regulată, ci sunt gloată. Chiar şi în cadrul armatelor sovietice şi naziste se lupta contra jafurilor pe cât posibil, deşi nu întotdeauna cu succes. În armata rusă este o formă de motivaţie suplimentară pentru personal”, a comentat Vladimir Pastuhov, un analist politic rus ce scrie pentru publicaţia independentă Novaia Gazeta.

În Irpin, un oraş de lângă Kiev, o familie a descoperit că ruşii locuiseră în apartament, lăsând în urma lor sticle de băutură, ambalaje, mucuri de ţigară, toaleta înfundată. Fotografiile de familie fuseseră rupte şi bucăţile împrăştiate prin casă. Multe din bunuri dispăruseră.

„Au plecat cu toate hainele - practic totul, paltoanele noastre, ghetele, tricourile, jachetele, până şi rochiile şi lenjeria mea intimă”, a spus o rezidentă care a cerut să nu-i fie publicat numele. A furnizat însă  fotografi cu distrugerile din apartament.

Hajun, un proiect belarus de investigaţii, a relatat că soldaţii au trimis peste 128 de pachete cântărind în total aproape 3 tone doar în Rubtsovsk, un oraş sărac din regiunea Altai Krain (sud), unde se află patru închisori Coletele au fost trimise pe 2 aprilie din oraşul de graniţă belarus Mazir.

Un clip de trei ore înregistrat de camerele de supraveghere arată soldaţi ruşi împachetând şi îndesând îmbrăcăminte, televizoare, echipament de pescuit, baterii de maşină şi electrocasnice pentru a le trimite în Rusia.

Imaginile surprind soldaţii ruşi în uniformă glumind cu alţi clienţi, aşteptând la coadă şi ocupaţi cu pachetele în oficiul aglomerat în timp ce alţii intră. Un soldat rus intră cu un scuter.

Hajun a publicat informaţiile personale a 16 soldaţi ruşi care au trimis pachete în Rusia pe  2 aprilie din oficiile poştale ale CDEK, o companie rusă de transport express care livrează în foste state sovietice. Fluxul mare de bunuri în contextul jafurilor din Ucraina, aflate în atenţia lumii, a determinat compania să ia măsuri, solicitând facturi şi dovezi de plată a bunurilor.

Un militar pe nume Evgheni Kovalenko a trimis cel mai mare transport al zilei - 17 colete cântărind 440  de kilograme. Pachetele au inclus unelte, boxe, o masă şi un cort.

Sociologul rus Alexandra Arhipova spune că motivaţia jafurilor nu este doar materială, ci un mod de a profita de pe urma unui război absurd pe care soldaţii ruşi îl consideră „inutil şi lipsit de sens”, dar în care ei riscă să fie ucişi.

„Aşa că se gândesc: voi lua acest computer pentru că copilul meu are nevoie de el acasă”, spune ea.

Totuşi, ruşii au şi devastat sau vandalizat magazinele şi locuinţele pe care le-au jefuit.

Altora ruşii le-au răpit şi copii.O familie dintr-un sat situat la est de Kiev nu ştiu nimic despre fiica lor, Viktoria, răpită de ruşi pe 26 martie. Aceasta a fost reţinută fiind suspectată că a furnizat autorităţilor ruse coordonatele poziţiilor ruseşti. A fost ţinută laolaltă cu alţi prizonieri  timp de o zi, după care n-a mai fost văzută.

„Nu sunt un om bogat. Aveam circa 3.000 de euro şi circa 60.000 de grivne (circa 2.000 de dolari). Pentru mine sunt mulţi bani.Voiam să facem cu ei reparaţii în casă - eu, soţia şi fiica mea”, a spus capul familiei.

    

Jafurile au fot confirmate şi de interceptări ale comunicaţiilor soldaţilor ruşi de către serviciile ucrainene. Au fost surprinse discuţii între soldaţi şi soţiile lor în care dezbăteau de ce ar fi nevoie sau ce şi-ar dori.

„Pariez că toţi băieţii au luat câte ceva de acolo. Sigur nu eşti singurul”, i-a spus soţia unui soldat.

„Toţi aveau câte un sac cu ei”, a răspuns el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite