„Marea Olteniei” şi satul de vacanţă recăpătat după două decenii de procese: schi nautic, debarcader, insule artificiale FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Marea Olteniei” - baza de agrement Ostroveni din Râmnicu Vâlcea: ştrand cu apă sărată, lac şi sat de vacanţă Foto captură video YouTube
„Marea Olteniei” - baza de agrement Ostroveni din Râmnicu Vâlcea: ştrand cu apă sărată, lac şi sat de vacanţă Foto captură video YouTube

După două decenii de procese în instanţă, Municipiul Râmnicu Vâlcea a intrat în posesia a 3 hectare de teren ce au aparţinut înainte de Revoluţie celei mai mari baze de agrement din Oltenia.

Construit la începutul anilor '80, la marginea oraşului Râmnicu Vâlcea, renumitul „Ştrand Ostroveni” avea să devină imediat cea mai mare bază de agrement cu apă sărată din Oltenia. 

Amenajată pe un vechi braţ al râului Olt, baza cuprindea bazine cu apă dulce şi sărată - alimentate cu soluţie salină direct de la sursă - Salina Ocnele Mari, printr-o magistrală, pe o distanţă de 12 kilometri, restaurante şi sat de vacanţă, pe marginea unui lac cunoscut de către localnici sub numele amuzant de „Căcăcioasa”. Denumirea venea de la faptul că pe vremuri aici ajungeau dejecţiile localnicilor. 

GALERIE FOTO CU „MAREA OLTENIEI” - BAZA DE AGREMENT OSTROVENI DIN RÂMNICU VÂLCEA

 

După Revoluţie, odată cu privatizările mai mult sau mai puţin dubioase, o firmă din Vâlcea care a pus stăpânire pe mai multe obiective turistice extrem de cunoscute din oraş, precum Motelul Capela sau Hotelul Alutus, avea să intre şi în posesia satului de vacanţă amenajat pe mai bine de 3,5 hectare de teren, în prelungirea bazinelor de apă dulce şi sărată - ştrandul propriu-zis.  

„Marea Olteniei” - baza de agrement din Râmnicu Vâlcea: ştrandul - vedetă cu apă sărată, lacul şi satul de vacanţă

Două decenii s-a judecat administraţia publică locală cu respectiva societate care între timp a intrat în faliment, pentru ca în final campingul lăsat în paragină să revină în patrimoniul municipiului în luna aprilie a acestui an, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Piteşti, pronunţată în dosarul 2588/90/2016. 

SC Batroscom SA, anterior Alutus SA – moştenitoare a fostelor active turistice ale OJT Vâlcea, este obligată astfel „să lase în deplină proprietate şi posesie” terenul reprezentând „Zona de Agrement Ostroveni - Sălcioara”, „Parcul Sălcioara”, „Zona de Agrement Insula Pescarilor” şi drumul de acces. 

Chiar şi fără porţiunea recent câştigată în instanţă, ştrandul - vedetă din Râmnicu Vâlcea a căpătat în timp denumirea de „Marea Olteniei”, pentru că vară de vară reuşeşte să adune la un loc turişti veniţi de prin toate colţurile ţării, mai ales din judeţele limitrofe, pentru efectul miraculos al apei cu sare, numărul acestora ajungând şi la 10.000, la final de săptămână.

Teren de 7 milioane de euro, redobândit şi ideea unui parc acvatic

„Am reuşit să câştigăm definitiv şi irevocabil cei 35.711,88 mp. Este un succes! Sincer, nu credeam că vom obţine această hotărâre. Este un câştig, terenul având o valoare de pieţă de 7 milioane de euro, acum fiind în patrimoniul Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea. Acolo, vom amenaja, în primă fază, sumar, un parc şi în paralel vom accesa fonduri europene ca să facem o adevărată bază de agrement în zona respectivă”, a promis primarul Mircia Gutău (PER).  

În urmă cu un deceniu, pe când încă se vorbea despre dorinţa de reîntregire a bazei de agrement de pe marginea Lacului Ostroveni, se preconiza implementarea unui proiect integrat ce urmărea reabilitarea căbănuţelor de lemn din satul de vacanţă, amenajarea unui debarcader pentru croaziere, destinate celor care vor să se plimbe cu barca sau să facă schi nautic, a unor locuri pentru pescuit sportiv - lacul fiind cunoscut drept „raiul pescarilor” -, dar şi amenajarea unor insule artificiale cu terase şi puburi etc..

Se urmărea, practic, transformarea întregii baze de agrement într-un imens Aqua Park. Încă de atunci se pomenea despre revitalizarea turismului local prin crearea unei infrastructuri de agrement acvatic cu ajutorul fondurilor europene. 

„Terenurile – care erau deja inventariate în domeniul public al municipiului Râmnicu Vâlcea, în baza a două Hotărâri de Guvern – vor fi reabilitate şi redate râmnicenilor sub forma unei zone mixte de agrement ce va completa facilităţile de acest fel existente în sudul Râmnicului: Ştrandul Ostroveni şi zona de picnic de pe malul lacului”, a mai menţionat edilul Mircia Gutău. 

Proiectul eşuat de milioane de euro - gaură în bugetul local

Între timp, au apărut două Aqua Park-uri, dar la 20 kilometri distanţă, în staţiunea balneară Călimăneşti, iar la Ştrandul Ostroveni s-a modernizat porţiunea deţinută de ştrandm din baza de agrement şi s-a început un proiect grandios ce viza construcţia primul bazin de înot acoperit din oraş. În final, acesta s-a dovedit a fi un mare fiasco de milioane de euro, din cauza unor greşeli de proiectare.

Greşeală care, după unele surse, a costat municipalitatea 3 milioane de euro, dar cifrele nu sunt clare, pentru că proiectul s-a ridicat la 7 milioane de euro, din care 50% reprezentau fonduri europene, care s-au pierdut... Iar municipalitatea a contribuit în final cu 96 %, deşi oficial s-a menţionat că s-au restituit doar 300.000 de euro. Cert este că această construcţie care prevedea mai multe facilităţi, pe lângă bazinul de înot acoperit, nu poate fi folosită nici la ora actuală. 

Destinaţia clădirii va fi din nou repusă pe tapet alături de cea a terenului recâştigat recent, într-o nouă dezbatere publică, promite conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea.

„Aş vrea ca şi bazinului acela de înot (acoperit), unde apa ajunge şi la un metru, să-i dăm o utilitate. M-am consultat şi cu specialişti din Austria, nu există posibilitate tehnică de a reface acel bazin aşa cum a fost el proiectat. Pentru că nu a fost izolat pe dedesubt, tot timpul se infiltrează apa. Dacă dăm drumul la lac scade apa din subsolul bazinului, dar mor peştii din lac. De aceea, suntem nevoiţi să păstrăm nivelul lacului şi tot timpul (la subsol - n.r.) este apă de cel puţin 30 de centimetri, pe principiul vaselor comunicante. Vom încerca să-i dăm o altă destinaţie, în nici un caz de bazin de înot (acoperit - n.r.), suprafaţa fiind foarte generoasă. Vom face o dezbatere publică în acest sens, încă o dată”, a recunoscut primarul din Râmnicu Vâlcea. 

Se speră astfel ca ştrandul, construcţia începută pe fonduri europene şi terenul satului de vacanţă să devină într-o bună zi „o bază turistică formidabilă”.

Scurt istoric

După succesul bazinelor cu apă sărată de la Ocnele Mari, s-a dorit repetarea „reţetei” şi la Râmnicu Vâlcea, cele două localităţi fiind despărţite practic doar de un deal, baza de agrement din Ostroveni înlocuind vechiul ştrand din Parcul Zăvoi, construit la 1930. 

Ideea s-a bucurat de la bun început de interes din partea românilor, datorită efectelor miraculoase ale apei sărate în afecţiuni precum artroze, discopatii, osteoporoze, entorse, fracturi, luxaţii, rigiditate articulară, afecţiuni ale organelor genitale, dereglări endocrine, meteosensibilitate, sindromul „oboselii cronice”, tulburări ale circulaţiei periferice sangvino - limfatice, afecţiuni ale pielii, boli respiratorii etc.. 

Vară de vară, şi acum, ca şi pe vremuri, ştrandul-vedetă al Olteniei se dovedeşte neîncăpător. Puţinii privaţi care au reuşit să pună la dispoziţia turiştilor unităţi de cazare în imediata vecinătate, nu reuşesc să facă faţă afluxului de turişti care vin în sezonul estival la cure de apă sărată şi soare.

Cu un proiect bine gândit, Baza de Agrement Ostroveni din Râmnicu Vâlcea s-ar putea transforma într-un loc unicat în România, având în vedere patriomoniul extraordinar de care dispune. 

Vă mai recomandăm şi:

„Marea Olteniei“, ştrandul cu apă sărată din Râmnicu Vâlcea. De ce a fost închis după câteva zile de funcţionare

Cum s-au pierdut 300.000 de euro pentru „Marea Olteniei“, ştrandul-vedetă din sudul României: „Burlanele de apă au fost proiectate la 4 metri sub pământ“

Înot în bani. Aleşii vor să facă un bazin de nataţie, la 300 de metri de altul. Bugetul local, sărăcit cu 3 milioane de euro

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite