Greşeala care-l scapă de o pedeapsă aspră pe un şofer implicat într-un accident mortal. Ce au uitat anchetatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
accident cimitir tulcea foto isu tulcea

Un şofer din Bihor implicat într-un accident rutier soldat cu moartea unei femei de 61 ani a fost trimis în judecată doar pentru vătămare corporală din culpă, după ce ancheta penală a fost compromisă de o eroare a anchetatorilor.

Accidentul rutier s-a produs  în după-amiaza zilei de 15 noiembrie 2016, în municipiul Beiuş. Şoferul unei dubiţe care circula cu o viteză mult prea mare a izbit o femeie de 61 ani care mergea – aspect niciodată lămurit -  ori pe, ori lângă bicicletă.

Victima a fost transportată la spital în comă, cu multiple fracturi racturi şi a zăcut vreme de 3 luni pe patul de spital până în , le, şi a murit pe 28 ianuarie 2017,  cauza unor complicaţii. fiind predată familiei fără ştirea poliţiştilor şi procurorului care desfăşurau ancheta şi care au aflat despre deces abia în ziua în care femeia urma să fie înmormântată.

“M-au sunat să-mi spună că trebuie să facă autopsie. Mama era deja în sicriu, în capelă, erau 300 oameni la înmormântare. Le-am spus că vom ţine slujba de înmormântare, o vom coborî în groapă dar nu o acoperim, să poată să o ia. N-au mai venit”, a povestit, pentru Adevărul, fiul victimei, Imre Ferencz. 

Dosar la sertar

Ulterior, însă, anchetatorii au uitat să mai ceară exhumarea victimei pentru autopsiere, singura procedură care putea stabili că moartea a fost cauzată de rănile provocate de accidentul rutier însă, cu toate acestea, acuzaţia adusă şoferului a fost totuşi schimbată, din vătămare corporală din culpă, cea iniţială, în ucidere din culpă.

Dosarul a zăcut în sertarele Poliţiei Rutiere Beiuş şi a Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, vreme de 4 ani. Anchetatorii şi-au adus aminte de el vara trecută când, verificând probele, au observat eroarea şi au încercat s-o dreagă trimiţând o adresă la Serviciul judeţean de Medicină Legală Bihor, ca să întrebe dacă mai e posibilă o necropsie a cadavrului pentru a stabili legătura dintre leziunile provocate în urma accidentului rutier şi moartea victimei. Evident, răspunsul a fost negativ, legiştii explicând că, după 4 ani, din organele defunctei nu a mai rămas nimic. 

Moarta e de vină

Urmarea? Anchetatorii au schimbat, din nou, încadrarea juridică şi l-au trimis în judecată pe şofer sub acuza de vătămare corporală din culpă, ca şi când victima sa a murit din cause naturale nu din pricina traumatismelor suferite. Din acest motiv, familia victimei nu va primi nicio compensare din partea firmei de asigurare, iar şoferul va scăpa cu o pedeapsă mică, în condiţiile în care vătămarea din culpă este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă în timp ce pentru uciderea din culpă, Codul penal prevede strict închisoare, de la 2 la 7 ani. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Incendiu teribil în Bihor: zeci de animale au murit arse de vii

Noi detalii în cazul asasinării bihoreanului Venkli István: ce au declarat mama victimei şi cea a presupusului criminal plătit

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite