Atacuri cibernetice fără precedent. Au fost vizate mai multe site-uri: gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro şi o instituţie financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
securitate cibernetica

Guvernul anunţă, vineri, că în cursul dimineţii accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului unei instituţii financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS. Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut.

Vineri dimineaţă, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului unei instituţii financiare a  fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service).

Specialistii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experţii institutiilor de specialitate pentru restabilirea accesului şi identificarea cauzelor. 

„Confirmăm că un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS), a fost declanşat, la ora 04.05, asupra site-ului MApN (www.mapn.ro). Atacul nu a compromis funcţionarea paginii de internet a instituţiei, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta. Facem precizarea că site-ul MApN nu conţine baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii şi reţele informatice ale MApN.

Specialiştii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) lucrează la acest moment pentru reluarea funcţionalităţii paginii de internet a ministerului“, conform unui anunţ.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat că „Nu a fost decât un atac la site-ul nostru de prezentare, pentru transparenţă şi relaţii publice, deci, la o platformă exterioară, care nu are în spate nicio bază de date, nimic. Nu, este un atac simbolic mai degrabă, care încearcă să arate că nu funcţionează, sau să îţi plaseze ceva, un alt mesaj, contrar, aşa se face în această zonă. Nu este un atac care să afecteze să spunem baze de date sau sistemul de comandă sau control, deci nu este cazul. Este doar un atac simbolic”, a spus ministrul.

"Atacul a implicat un nivel extrem de intens de accesare a acestor site-uri şi a activat nivelul de protecţie care a blocat accesul celor care voiau să intre pe aceste site-uri. Nu sunt date sensibile sau confidenţiale care să fi fost afectate.

Specialiştii trebuie să intervină pentru a identifica sursa accesărilor intense. Prioritatea e restabilirea accesului, experţii se vor ocupa să identifice cauzele şi sursa efectivă de generare a acestor atacuri. Nu au mai fost atacuri recente de acest tip. Specialiştii IT din România au capacitatea de a gestiona astfel de situaţii", a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră, "Atacul nu a compromis funcţionarea paginii de internet a instituţiei, ci a blocat accesul utilizatorilor la aceasta". Instituţia precizează că site-ul Poliţiei de Frontieră "conţine doar informaţii publice şi nu baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii şi reţele informatice ale Poliţiei de Frontieră". "Ofiţerii specialişti din cadrul instituţiei, în colaborare cu experţii instituţiilor de specialitate, lucrează pentru remedierea situaţiei şi restabilirea accesului publicului către site-ul PFR", a adăugat Poliţia de Frontieră.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite