Jaful de două milioane de euro, planificat în sediul Poliţiei. Suma furată şi pedepsele primite de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi poliţişti din Pâncota, judeţul Arad, au fost condamnaţi pentru complicitate la tâlhărie. Jaful a fost iniţiat chiar de unul dintre poliţişti FOTO aradon.ro
Doi poliţişti din Pâncota, judeţul Arad, au fost condamnaţi pentru complicitate la tâlhărie. Jaful a fost iniţiat chiar de unul dintre poliţişti FOTO aradon.ro

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat la începutul lunii aprilie 2022 sentinţa finală în dosarul tâlhăriei comise în oraşul arădean Pâncota, cu complicitatea a doi poliţişti. Sentinţa arată că tâlhăria a fost planificată inclusiv în sediul Poliţiei, tâlharii sperând să găsească un seif cu două milioane de euro.

Poliţiştii Marius-Petru Covaci şi Denis-Alexandru-Nicolae Ţicală au fost condamnaţi definitiv, la începutul lunii aprilie 2022, la cinci, respectiv trei ani de închisoare pentru complicitate la tâlhărie. Cei doi au fost găsiţi vinovaţi de complicitate la tâlhărie după ce, împreună cu un al treilea complice, l-au ajutat pe un al patrulea inculpat să tâlhărească o femeie de 87 de ani din oraşul Pâncota.

Sentinţa de condamnare a celor patru inculpaţi scoate la iveală că iniţiativa tâlhăriei i-a aparţinut chiar unuia dintre poliţişti, care „le-a propus celorlalţi participanţi să dea o spargere la o casă situată în oraşul Pâncota, unde locuieşte persoana vătămată, cu privire la care inculpatul avea informaţii că există un seif, în care se află o sumă mare de bani”.

Potrivit informaţiilor deţinute de poliţistul care a iniţiat comiterea tâlhăriei „în acea casă se aflau aproximativ două milioane de euro”.

Potrivit datelor din dosar, jaful a fost planificat în vara-toamna anului 2020, discuţiile despre cum trebuie data lovitura purtându-se inclusiv în sediul Poliţiei Pâncota.

„În cadrul acestor întâlniri, participanţii au discutat despre modalitatea de pătrundere în locuinţa persoanei vătămate, despre locul unde se află seiful în locuinţă şi despre împărţirea sarcinilor în săvârşirea faptei”, se mai arată în rechizitoriu.

Prejudiciul oficial: 160.000 de euro

După ce toate detaliile jafului au fost stabilite, tâlharul „angajat” de poliţişti să intre în casa în care se afla seiful, despre care aveau informaţii că este plin cu două milioane de euro, a acţionat. A intrat în casa victimei, iar în momentul în care bătrâna care locuia acolo l-a prins, a constrâns-o să îi arate unde este seiful. Femeia s-a conformat, iar tâlharul a tăiat seiful cu un flex.

Primele informaţii de după jaf arătau că în seif se aflau aproximativ 300.000 de euro. Partea vătămată s-a constituit parte civilă în dosar pentru suma de 400.000 de euro, arătând că aceasta este suma care se afla în seif.

În final, judecătorii au stabilit, pe baza mărturieri tâlharului care a recunoscut fapta, că în seif se afla suma de 160.000 de euro, acesta fiind considerat prejudiciul. „Depunerea în probaţiune a unor declaraţii cu privire la o reţinerea unui impozit , în lipsa altor probe care să ateste existenţa acestei sume în seif, cererea a fost admisă în parte, în limita sumei recunoscute de către inculpat şi anume suma de 160.000 euro”, au decis judecătorii.

Poliţistul care a iniţiat tâlhăria, Marius-Petru Covaci, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare. Al doilea poliţist implicat în tâlhărie,  Denis-Alexandru-Nicolae Ţicală, a primit trei ani de închisoare. Cel care a comis tâlhăria propriu-zisă, Flavius Florin Vesa, a primit cinci ani de închisoare, iar al treilea complice din dosar, Dragoş Toadere, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

„ La stabilirea pedepsei în cazul inculpatului Marius-Petru Covaci s-a avut în vedere gravitatea faptei, pericolul social care a adus atingere relaţiilor sociale referitoare la patrimoniul persoanei, contribuţia importantă a inculpatului la săvârşirea infracţiunii în calitate de autor moral, inculpatul în calitate de poliţist, respectiv persoană care trebuie să vegheze la respectarea legii şi la siguranţa cetăţenilor a fost cel care a conceput săvârşirea faptei, după un plan minuţios stabilit, s-a folosit de cunoştinţele privind modalitatea de desfăşurare a anchetei penale pentru a nu fi depistat, a iniţiat cooptarea şi a altor poliţişti în săvârşirea faptei, reuşind să-l convingă doar pe inculpatul…, a apelat la un recidivist pentru a săvârşi fapta, inculpat pe care l-a sprijinit în activitatea infracţională alături de ceilalţi coinculpaţi”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara.

„O clemenţă excesivă” din partea organelor de urmărire penală

Curtea de Apel Timişoara a mai arătat că, pe lângă că poliţistul de la Pâncota a iniţiat tâlhăria şi a sprijinit-o, după comiterea faptei le-a dat asigurări tâlharului şi complicilor săi că se ocupă personal ca ancheta să fie închisă. În aceste condiţii, a arătat Curtea de Apel Timişoara, poliţistul a beneficiat de „o clemenţă excesivă” din partea organelor de urmărire penală şi a primei instanţe, care l-a condamnat pe poliţist la doar doi ani şi trei luni de închisoare.

„Curtea reţine că inculpatul a beneficiat de o clemenţă excesivă a organelor de urmărire penală, care nu au înţeles să cerceteze activitatea inculpatului după săvârşirea infracţiuni, în sensul că inculpatul i-a asigurat pe ceilalţi coinculpaţi că dosarul penal înregistrat după săvârşirea faptei va rămâne la Poliţia oraşului Pâncota şi se va ocupa personal de anchetă şi că va rămâne cu autor necunoscut, cât şi din partea primei instanţe, care a aplicat o pedeapsă modică egală cu minimul special prevăzut de textul de lege raportat la gravitatea infracţiunii şi contribuţia însemnată a inculpatului, comparativ cu pedepse aplicate inculpaţilor din acest dosar care au avut o contribuţie mai redusă”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, care este definitivă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Niciun suspect în cazul uciderii lui Ioan Crişan. Şeful Poliţiei Române este aşteptat la Arad

Noi detalii în dosarul asasinatului de la Arad. Au fost găsite două tipuri de ADN în maşina omului de afaceri ucis

Ingineri auto, despre cazul de la Arad: „A fost ceva premeditat. Nu are cum să explodeze după pornire”

Primele imagini cu explozia maşinii unui om de afaceri arădean. Ipoteza experţilor în investigaţii criminale sosiţi special de la Bucureşti VIDEO

O limuzină Mercedes a explodat în parcarea unui supermarket din Arad. Fostul socru al unui deputat a murit FOTO VIDEO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite