Actele civile vor fi eliberate online. În câte zile vom primi un duplicat după certificatul de naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Giulescu, directorul DEPABD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cătălin Giulescu, directorul DEPABD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) începe testarea sistemului digital în cadrul procesului de simplificare a eliberării certificatelor de naştere, căsătorie, divorţ şi deces.

Testarea serverului va începe pe 1 iunie, iar platforma poate fi accesată din orice judeţ. Este un pas important pe care România îl face pentru dispariţia birocraţiei şi eliberarea documentelor în sistem online. 

Noul sistem îi va ajuta în mod special pe românii aflaţi în străinătate. Acum, de exemplu, aceştia trebuie să aştepte aproximativ şase luni pentru a obţine copia unui certificat de naştere. Procesul este unul greoi: cererea este preluată de consulat, care o expedia prin poştă Direcţiei Generale de Evidenţa Persoanelor, care la rândul ei o trimitea în judeţul unde exista actul original. În cazul persoanelor aflate pe teritoriul României, acestea sunt nevoite să aştepte aproximativ o lună în cazul în care documentul este eliberat de un alt judeţ.

Eliberarea actelor, în cel mult trei zile 

Autorităţile vin cu promisiuni cu privire la reducerea timpului de aşteptare, precizând că începând cu 1 ianuarie, acesta va fi redus la cel mult trei zile. Mai mult, în unele cazuri, documentele pot fi eliberate pe loc. „În ultimii trei ani am realizat digitizarea actelor din arhiva de stare civilă întocmite în ultimii 100 de ani, începând din 1921. Suntem în proces de recepţie. Până acum am recepţionat 40%, totalitatea lor fiind de 82 de milioane de acte de stare civilă. (...) Sistemul va fi complet interoperabil cu cel al MAE. Deci nici pentru serviciile în regim consular nu se vor mai solicita aceste certificate. Ei vor prelua inclusiv acest serviciu de emitere a actelor de stare civilă”, susţine Cătălin Giulescu, directorul DEPABD. 

Cine nu îşi poate schimba numele 

Toate documentele trebuie să fie certificate, precizează responsabilii. Copiile digitale trebuie să fie verificate cu cele tipărite pe hârtie. Acest lucru se va întâmpla atunci când se solicită pentru prima dată copia actului. La următoarea solicitare online, documentele de stare civilă se emit pe loc oriunde există o conexiune la internet, iar românii le vor putea primi inclusiv pe telefonul mobil. 

Cetăţeanul va avea acces de la distanţă, după ce se va autentifica în sistemul informatic, pentru obţinerea acestor certificate de stare civilă Cătălin Giulescu directorul DEPABD

„Cetăţeanul va avea acces de la distanţă, după ce se va autentifica în sistemul informatic, va avea acces pentru obţinerea acestor certificate de stare civilă”, a mai precizat Cătălin Giulescu.

De asemenea, legea care permite digitalizarea actelor de stare civilă mai prevede că persoanele condamnate penal sau cu interdicţie de călătorie nu mai pot să îşi schimbe numele pe cale administrativă. „Nu-şi poate exercita acest drept cetăţenul care a fost condamnat în ultimii 5 ani pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţie. Pe de altă parte, legea stabileşte imposibilitatea exercitării acestui drept şi pentru cetăţenii faţă de care s-a dispus limitarea dreptului la liberă circulaţie, având în vedere faptul că îşi schimbau pe cale administrativă numele sau prenumele, căpătând o nouă identitate, şi partenerii noştri externi neavând acces la informaţia respectivă”, a subliniat directorul DEPABD. 

Prenumele românilor, maximum trei cuvinte 

Pe de altă parte apar unele restricţii şi în ceea ce priveşte numele românilor. Părinţii nu vor mai putea să pună copiilor mai mult de 3 prenume, întrucât viitoarele documente de identitate au un număr limitat de caractere. 

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat această modificare legislativă menţionând că, până acum, cel mai lung prenume din România avea 9 cuvinte. „Mama, tata, cei patru bunici, naşa, naşul şi poate moaşa. În total, nouă. Probabil aşa a apărut cel mai lung prenume al unei persoane din România care conţine 9 cuvinte. Nouă cuvinte... Ne gândim că fiecare dintre cei enumeraţi a vrut să contribuie. Nu ne întrebaţi care este acest prenume, dar vă asigurăm că nu toate cuvintele care îl compun sunt şi date onomastice”, au scris reprezentanţii MAI, pe Facebook.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite