Liceul de la ţară devenit pepinieră de bucătari. Elevii participă la cursuri cu chefi renumiţi şi fac practică în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
xvnbvmhmhnmv

Un liceu de la ţară din judeţul Botoşani a devenit o adevărată pepinieră de masterchefi. Zeci de elevi, mai ales din mediul rural, învaţă să gătească ca pentru marile restaurante, beneficiind de dotari de top, dar şi de stagii cu profesionişti din ţară şi străinătate.

Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă“, din comuna botoşăneană Şendriceni, este una dintre cele mai importante şcoli tehnice şi profesionale din România. Aici vin sute de elevi de la ţară, pentru a învăţa a meserie şi a-şi câştiga pâinea, mai ales că liceul are doar profile care se caută pe piaţa muncii. 

Unul dintre cele mai căutate domenii este cel de alimentaţie publică şi gastronomie, unde sunt pregătiţi viitorii bucătari şi ospătari profesionişti.

Astfel, liceul din Şendriceni a devenit o adevărată pepinieră de viitori bucătari, care beneficiază de condiţii de top pentru practică şi învăţarea artei culinare, dar şi de stagii cu masterchefi din ţară dar şi din străinătate. Elevii s-au remarcat inclusiv la olimpiadele naţionale de gastronomie. 

„Este un loc unde se formează profesioniştii şi dovada este faptul că nu există unitatea economică în Botoşani unde să nu găsim foşti elevi ai liceului“, spune directorul liceului, Viorel Dohotaru, pentru „Weekend Adevărul“.

Mai mulţi candidaţi decât locuri

Diana are 17 ani şi trăieşte într-o comună din judeţul Botoşani. Este elevă în clasa a XI-a şi îşi doreşte să ajungă masterchef. Pentru asta învaţă pe brânci, face cât mai multă practică, iar de curând a luat parte la un stagiu internaţional, prin programul Erasmus, participând la cursuri de pregătire în Spania şi Italia. „Îmi doresc mult să ajung bucătar cunoscut. Se caută mult meseria asta“, mărturiseşte ea. 

Colega ei, Maria, elevă tot la profilul de alimentaţie publică şi turism, este din satul Oroftiana, comuna Suharău, o localitate de pe malul Prutului. Liceul din Şendriceni a fost şansa ei de a învăţa o meserie şi de a-şi face un viitor. Vrea să înveţe cât mai bine gastronomia şi arta culinară pentru a-şi deschide propriul restaurant. „Vreau să devin antreprenor, să-mi deschid propria afacere în domeniul culinar. Mă ajută foarte mult ceea ce am învăţat la şcoală, proiectele la care am participat. Mă pot dezvolta singură“, spune Maria. 

bucatarie

Practică la patiserie FOTO Liceul Şendriceni

În situaţia Dianei şi Mariei sunt toţi cei peste 700 de elevi ai liceului tehnologic. Toţi muncesc să înveţe o meserie şi visează să câştige suficienţi bani pentru a trăi decent. „Mulţi îşi dau interesul pentru viitorul lor şi încearcă să-şi câştige proprii bani“, adaugă Diana. 

Aşa cum mărturiseşte directorul liceului, profilul de alimentaţie publică, locul unde elevi învaţă să devină bucătari profesionişti, patiseri, brutari, barmani sau ospătari, este una dintre cele mai căutate şcoli profesionale – atât de mult, încât mulţi ani au fost necesare examene de departajare pentru că numărul candidaţilor era mult mai mare decât cel al locurilor disponibile. 

„Avem 29 de clase de liceu şi profesională, dintre care 17 sunt de învăţământ profesional. Cred că suntem unitatea de învăţământ din judeţul Botoşani cu cele mai multe clase de învăţământ profesional. Învaţă o meserie şi nu devine un asistat social, este o şansă în plus. Noi pregătim elevi prin învăţământ tehnologic şi învăţământ profesional în multe calificări. Dar, într-adevăr, calificările pe partea de turism şi alimentaţie publică sunt cele care se completează primele în planul de şcolarizare“, mai spune directorul liceului. Pentru a învăţa arta culinară, vin elevi din toate colţurile judeţului, unii strâbătând zilnic şi câte 60 de kilometri. 

Dotări de top pentru arta culinară

Cei aproximativ 100 de elevi care se pregătesc în domeniul alimentaţiei publice, atât la profesională, cât şi la liceu, au la dispoziţie dotări de top – cea mai importantă fiind bucătăria uriaşă, cu dotări moderne pentru cerinţele de astăzi din domeniul culinar. Acesteia i se alătură un mini-laborator pentru patiserie şi cofetărie, dar şi cuptoare pentru cei care se pregătesc pentru a deveni brutari. 

Conducerea liceului spune că în ultimul an a investit peste patru miliarde de lei în laboratoare şi ateliere. „Din septembrie şi până acum cred că am investit, din bugetul nostru şi din bugetul comunităţii, în jur de două miliarde de lei în dotări pentru laboratoarele şi atelierele şcolare. La acestea adaugăm şi alte 2 miliarde de lei primite de la Ministerul Agriculturii. Noi suntem una dintre şcolile din judeţ care primesc subvenţie pentru dezvoltarea bazei materiale de la Ministerul Agriculturii“, spune Viorel Dohotaru. 

hhgiugiuyohy

Practică la Nicotera în Italia FOTO Liceul Şendriceni 

Liceul are norocul de a avea venituri proprii foarte mari, reuşind să administreze şi să exploateze o fermă cu vaci şi peste 50 de hectare cu teren, fiind una din puţinele unităţi de învăţământ din România care face profit. „Fondurile sunt investite în liceu, inclusiv în aceste laboratoare şi ateliere de gastronomie, tocmai pentru a fi mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în industria de profil“, adaugă directorul. 

Pe lângă teoria şi practica din şcoala, elevii au stagii de practică în restaurante din tot judeţul. Mulţi au fost angajaţi imediat după ce au terminat cursurile şcolii. „Pentru noi, cei de la ţară, este o şansă enormă. Învăţăm gratuit meserie, şi după aceea suntem angajaţi, avem şi noi o pâine. Noi nu ne permitem să stăm acasă, că este greu pentru părinţi. Aici fiecare învaţă şi munceşte ca să ajungă într-o bucătărie de restaurant sau de pub. Nu este o joacă“, spune Andrei, un elev de la Şendriceni.  

Culinariada

Elevii gastronomi de la liceul din Şendriceni învaţă tot ce ar trebuie să ştie un bucătar profesionist. Sunt atât de silitori încât au mereu rezultate la concursurile de profil. Ba chiar au devenit o forţă şi la nivel naţional. De exemplu, în anul 2019, Rebeca Gelan, una dintre elevele liceului, a reuşit să obţină locul doi la Olimpiada Naţională de Turism şi Alimentaţie Publică. „Cu siguranţă am mai fi obţinut rezultate, dar din cauza pandemiei, nu au mai fost aceste olimpiade“, spune directorul liceului. 

Datorită elevilor foarte bine pregătiţi, dar şi a dotărilor liceului, instituţia a organizat şi master-classuri, cu invitaţi de seamă. Proiectul s-a numit „Culinariada“.

Bucătăriile europene le sunt deschise

Elevii din Şendriceni au fost selectaţi şi în cadrul unui program Erasmus prin care au ajuns la un schimb de experinţă în Spania şi Italia. Acolo au lucrat în restaurante şi cofetării, cu specialişti în domeniul alimentaţiei publice din Valencia şi Nicotera. 

„Au fost stagii practice ale elevilor de la profilele de turism şi alimentaţie publică, respectiv industrie alimentară, atât liceu, cât şi şcoală profesională. Au fost trei săptămâni de stagii practice în restaurante, patiserii, cofetării, brutării – experienţe extraordinare atât la nivel personal, dar mai ales profesional“, spune Simona Scripcaru, profesorul coordonator al proiectului de la Liceul din Şendriceni. 

lhjklhjkljhljh

La practică în Italia FOTO Cosmin Zamfirache

De altfel, profesorul botoşănean spune că, la Şendriceni, prin toate stagiile internaţionale se încearcă creşterea unor profesionişt în domeniul alimentaţiei publice de talie europeană, cu şanse mari de angajare în domeniu. 

„Se doreşte facilitarea accesului pe piaţa muncii atât la nivel naţional, dar şi internaţional. Trebuie să aibă această experienţă a celor din afară, în acest domeniu, care este mult mai vastă şi axată pe calitatea serviciilor. Asta trebuie să ofere şi elevii noştri: profesionalism şi calitate. Pentru asta sunt pregătiţi. De multe ori, agenţi economici spun cu mândrie că au angajaţi de la noi“, arată Simona Scripcaru. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

„Paradă a prizonierilor” ucraineni la Mariupol pe 9 mai, de „Ziua Victoriei” în Rusia? „Am un sentiment îngrozitor”

Ex-premierul Pavel Filip, cercetat penal pentru abuz în serviciu

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite