Se ridică obligativitatea purtării măştii în avion şi aeroporturi. Experţii îndemnă la prudenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

De luni, masca de protecţie nu mai este obligatorie în avion sau aeroport, dar experţii îndeamnă la prudenţă, la menţinerea măsurilor de siguranţă sanitară şi la purtarea măştii FFP2 mai ales în spaţiile închise.

Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană (AESA) şi Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) au anunţat, într-un comunicat, ridicarea - începând de luni - a măsurii purtării obligatorii a măştii anti-COVID în avioane şi aeroporturi în Uniunea Europeană (UE). Unii experţii nu împărtăşesc, însă, entuziasmul autorităţilor şi îndemnă la prudenţă. 

Cele două instituţii fac acest anunţ într-o actualizare a măsurilor de siguranţă sanitară la călătoria cu avionul. În afară de renunţarea la măşti de protecţie, se relaxează măsurile cele mai dure, în vederea unei uşurări a „poverii” suportate de industria aeriană, însă se menţin măsuri „adecvate”, anunţă AESA şi ECDC.  

„Pentru pasageri şi echipaje este un pas mare înainte în normalizarea călătoriei cu avionul. Însă pasagerii este necesar să se comporte în mod responsabil şi să respecte alegerea celorlalte persoane din jurul lor. Un pasager care tuşeşte şi strănută trebuie să ia în calcul să poarte o mască, pentru liniştea celor aşezaţi în apropiere”, anunţă directorul executiv al EASA Patrick Ky.

„Dezvoltarea şi actualizarea continuă ale Protocolului Siguranţei Sanitare în Aviaţie, ţinând cont de pandemia de COVID-19, le-au oferit călătorilor şi personalului din aviaţie o cunoaştere mai bună a riscurilor transmiterii SARS-CoV-2 şi a variantelor acestuia. Riscurile există în continuare, însă am observat că intervenţii nefarmaceutice şi vaccinurile au permis vieţii noastre să înceapă să revină la normal”, declară directoarea ECDC Andrea Ammon. „Importanţa acestor măsuri este necesar să fie comunicată în continuare pasagerilor, pentru siguranţa lor, iar ECDC va continua să colaboreze cu colegii de la EASA pentru a evalua şi modifica recomandările după cum este necesar”, mai anunţă Ammon. Aceste noi recomandări cu privire la masca de protecţie anti-COVID urmează să intre în vigoare la 16 mai.

Însă regulile urmează să difere, în continuare, în funcţie de companiile aeriene. De exemplu, zborurile către şi dinspre destinaţii unde purtarea măştii este obligatorie în transportul în comun este necesar să încurajeze purtarea măştii în funcţie de recomandări. Purtarea măştii de protecţie este, însă, cea mai bună măsură de prevenţie împotriva COVID-19, recunosc EASA şi ECDC în comunicatul comun.

COVID-19 este în continuă dezvoltare 

Cercetătorul Octavian Jurma nu împărtăşeşte, însă, entuziasmul afişat de autorităţi atunci când ridică restricţiile sanitare şi susţine că evoluţia COVID-19 este departe de a fi încheiată. Mai mult, virusul este în plină dezvoltare, iar un nou val de infectări urmează să vină în luna august. „Sunt doar 2 luni de la abandonarea oficială a măsurilor de sănătate publică în pandemie şi declararea închiderii pandemiei din motive de inconvenienţă politică. Din păcate, singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru că cea din 2020 este bine mersi şi produce noi tulpini într-un ritm ameţitor. De la 8 martie 2022 până acum, pandemia a produs zeci de noi variante ale armelor sale (virusurile) dintre care 3 au acum propriile ramuri. BA.2 este acum peste 95% dominată în România (...) şi reprezintă cel mai mare pericol pe care îl avem în faţă deoarece a ajuns la peste 40 de versiuni în circulaţie, multe cu sub-versiuni.(...) BA.4 şi BA.5 sunt de asemenea mai infecţioase decât BA.2 şi produc un nou val în Africa de Sud.(...) Din fericire, nu avem încă confirmate în România BA.4 sau BA.5. Ştim asta pentru că de două săptămâni INSP monitorizează şi aceste variante”, susţine cercetătorul.

Purtaţi mască FFP2 şi aveţi în vedere doza booster 

Octavian Jurma are şi o serie de sfaturi pentru publicul larg, mai ales că după ridicarea măsurilor de protecţie nu mai avem niciun mijloc de a limita impactul valului 6. „Ce am putea face să prevenim un nou dezastru în toamnă? Exact ceea ce ar fi trebuit să facem vara trecută ca să prevenim dezastrul din toamna trecută. 

Din păcate, singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru că cea din 2020 este bine mersi şi produce noi tulpini într-un ritm ameţitor.  Octavian Jurma  cercetător

Aceasta ar însemna păstrarea măştilor FFP2 în interior, accelerarea campaniei de vaccinare şi screening epidemiologic la intrarea în ţară pentru a întârzia importul noilor versiuni.(...) E important să îţi faci boosterul: şansa să nu te mai infectezi o dată până la finalul anului este aproape zero şi o să ai nevoie de cât mai multă protecţie imunitară.(...) Al 2-lea booster oferă o perioada limitată de protecţie suplimentară şi e de preferat să îl luaţi înainte de valul 6, probabil înainte de deschiderea şcolilor, când începe de obicei valul epidemic în România”, a precizat expertul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite