Un scriitor celebru „desfiinţează” Clujul: „E deschis doar pentru bani, nu şi pentru oameni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ernu FOTO Adevărul
Vasile Ernu FOTO Adevărul

Scriitorul Vasile Ernu critică dur direcţia de dezvoltare a Clujului, despre care spune că este „un model de dezvoltare catastrofă”. Intelectualul deplânge soarta proiectelor culturale precum Fabrica de pensule, Centrul de Interes şi, mai nou, Casa Tranzit, în oraşul care va de deveni „în curând prea scump şi insuportabil”.

„O spun cu mare tristeţe. Iubesc acest oraş: e unul dintre cele 7 oraşe în care am stat. Oraşul Cluj şi Napoca devine un oraş tot mai inuman. Oraşul care se vrea fanion şi în care se bagă mai mulţi bani în PR decât în oameni devine vizibil un oraş dedicat ”investitorilor”, banilor. Oamenii să se mute la Turda că în împrejurimi e cu ”ghetou exclusivist” fără minim spaţiu public. Aceste ghetouri – iadul urbanistic cum le numesc eu – o să ne coste scump: nu grădiniţă, nu şcoală, nu parc, nu centre publice, nu trotuar. Cei mici vor fi terminaţi – părinţii deja sunt terminaţi dar cred că trăiesc în pauza de publicitate”, susţine scriitorul Vasile Ernu într-o postare pe Facebook.  

Scriitorul născut la Odesa îl critică dur pe primarul Emil Boc, despre care spune că „e un soi de Funar cu abilităţi de comerţ şi PR. Şi pe budă când stă are echipă de PR care-i vinde rahatul. E un tip de a distruge oraşul cu efecte de sclipici mult. Acum mai bine de 10 ani începuse ceva interesant... Stai că mi-am amintit altceva. În Cluj merg bine proiectele culturale tip mari festivaluri – cum e Untold. Care în esenţă sunt nu evenimente culturale, ci maşinării de marketing şi produs bani. Eu nu spun că acest tip de eveniment nu trebuie să aibă loc: dar pentru un oraş ca şi Cluj el este un soi de altfel de Iad – precum cartierele exclusiviste. Adică nu e pentru cetăţeni, ci pentru afacerişti”. 

Ernu este de părere că Primăria se ocupă de „afacerişti” şi nu de oameni, exemplificând cu Pata Rât: „Dovadă că nici azi nu s-a găsit mărunţiş în bugetul oraşului pentru Pata Rât – adevăratul chip al oraşului: sau mai degrabă rana ascunsă a oraşului. Rana Clujului pe care administraţia o ignoră – ”oamenii gunoiului” nu aduc profit: să moară. Dar gunoiul e al ”lumii bune”.  

„Primarul ”banii rezolvă tot” a închis ochii”

Vasile Ernu a amintit despre proiectele culturale de top ale Clujului,precum Fabrica de Pensule şi  Centrul de Interes, amenajate în foste fabrici abandonate. „Un model de urmat”, spune Ernu. Însă, brusc, s-au închis. „Am aflăm că artiştii, oamenii care au transformat acele locuri moarte şi au adus viaţă acolo, au fost pe post de ”momeală” pentru ”investitorul strategic”. Au venit şi au cumpărat tot. Primarul ”banii rezolvă tot” a închis ochii: oraşul e pentru bani nu pentru oameni. Bunătate de loc se pierde cu nişte amărâţi de artişti: să facem ghetouri de lux şi blocuri de corporaţie. Gospodarul ”banul e tot” a rezolvat”, relatează intelectualul.

Un astfel de model nu are viitor, spune Ernu: „Dacă Cluj nu-şi schimbă strategia va deveni în curând mult prea scump şi insuportabil chiar dacă multe elemente – de la aşezare, la tradiţie şi universitate – vor atrage lume. Dar va deveni foarte exclusivist şi tot mai deprimant. El şi aşa e destul de deprix şi unul dintre cele mai provinciale oraşe mari din ţară, dar asta-l va face şi mai provincial. O spun cu multă tristeţe”.

Ultima durere, Casa Tranzit

  

Ernu vorbeşte, la final, despre Casa Tranzit, vechea Sinagogă din Cluj, care a devenit acum aproape 25 de ani un important Centru de cultură contemporană. Scriitorul susţine că a fost implicat aproape de la început într-unul dintre cele mai vechi centre culturale independente din România. „A început încă pe vremea funariotă şi a rezistat chiar şi valului bocist. A rezistat eroic. Acum aflu că şi el e sub presiune: sub presiunea ”banii rezolvă tot”.  Înţeleg; e în centru, pe malul Someşului – se pot face bani frumoşi cu ceva blocuri acolo. De ce să laşi oamenilor locul, de ce să laşi să-şi piardă vremea artiştii de toate breslele. Să vină investitorul”, spune Ernu.

În loc de concluzie, scriitorul se adresează primarului Emil Boc: „Păi tu Boc şi primărie ce faci? Clujul are suficienţi bani cât să susţină acest tip de proiect. Dar nu – oraşul e deschis doar pentru bani nu şi pentru oameni. Această direcţie de dezvoltare e, repet, Iad urban. Scriu aceste rânduri cu tristeţe. Nu am discutat cu cei de acolo - e opinia mea subiectivă. Dar o să discut. Dezvoltarea unui oraş e necesară - dar nu în orice direcţie”.

Salvaţi Casa Tranzit

Casa Tranzit funcţionează din anul 1997 în clădirea fostei sinagogi Poalei Tzedek în Cluj. Este cel mai longeviv centru cultural independent din zonă. Asociaţia care administrează spaţiul cere ajutorul clujenilor pentru a reuşi să-şi continue activitatea. „Campanie pentru viitorul nostru. Sunt oare importante principiile noastre, este important să menţinem locuri şi forumuri în care putem să ne exprimăm liber şi să facem schimb de idei? Cum a început istoria Casei Tranzit? Ce rol joacă astăzi Casa Tranzit în celebrarea memoriei fostei sinagogi Poale Tzedek şi în viaţa culturală evreiască contemporană? De ce sunt importante idealurile de convivialitate, şi deschidere în acest loc? Seria noastră video ridică astfel de întrebări şi este concepută pentru a sprijini viitorulul Casei Tranzit”, se arată în campania de comunicare dedicată Casei Tranzit. 

 

Reacţia lui Boc  

„Adevărul” l-a contactat încă de joi pe primarul Emil Boc pentru a-i cere un punct de vedere, dar acesta nu a răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Nu este prima dată când primarul Clujului este criticat pentru faptul că oraşul a devenit extrem de scump. De exemplu, moderatorul emisiunii de la TVR 3, Cătălin Ştefănescu, l-a întrebat pe Emil Boc, în cadrul unei emisiuni din 2021, dacă ştie că de fiecare dată când spune metrou, centură metropolitană, cresc preţurile în Cluj-Napoca. „Asta este economia de piaţă. Nu pot eu să reglez pieţele, le reglează economia. Eu nu sunt stăpân pe banii dvs şi dvs nu sunteţi stăpân pe banii, pe care eu îi am în buzunar. Până la urmă calitatea vieţii aduce toate elementele. Eu prefer să trăiesc într-un oraş în care oamenii să trăiască sănătos, prefer să trăiesc într-un oraş în care oamenii se respecta, care e sigur, în care îmi pot întemeia o familie şi să aibă locuri de muncă bine plătite. Decât să fim toţi săraci, prefer să fim mulţi şi bogaţi. Dorinţa mea este că dacă tot trăim, să trăim mult şi bine, nu mult şi sărac. Cred că putem face asta prin calitatea oamenilor în primul rând”, a replicat primarul Emil Boc, la TVR 3.

Primarul Emil Boc şi-a cumpărat o casă în afara oraşului, în Câmpeneşti, motivând că nu are bani pentru o casă în Cluj-Napoca.   

    

Postarea scriitorului a atras zeci de comentarii, unele îi dau dreptate, iar altele îi critică punctul de vedere.  

 

Vă mai recomandăm:

Final în „divorţul” de Fabrica de Pensule: apare „cel mai spectaculos centru de artă din România”. De la Ghenie la Puiu 

Scandal la cel mai mare spaţiu dedicat artei contemporane din România. Acuzaţii grave privind banii publici

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite