Instrucţie inedită a ofiţerilor din 17 ţări, împotriva atacurilor teroriste de genul Nisa sau Barcelona FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţeri din 17 state europene s-au pregătit la Drăgăşani - Vâlcea împotriva unor atacuri teroriste cu maşini - berbec Foto Jandarmeria Română
Ofiţeri din 17 state europene s-au pregătit la Drăgăşani - Vâlcea împotriva unor atacuri teroriste cu maşini - berbec Foto Jandarmeria Română

Un exerciţiu de pregătire, derulat pentru forţe de ordine din 17 state europene, a avut loc în cursul acestei săptămâni, la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica”, din Drăgăşani - Vâlcea.

Instructori din cadrul Poliţiei din Anvers - Belgia, Ljubljana - Slovenia şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române au simulat, timp de trei zile, în centrul de pregătire de la Drăgăşani, situaţii de criză de genul atacurilor produse în trecut la Nisa sau Barcelona. 20 de ofiţeri din 17 ţări europene au beneficiat de cunoştinţele şi experienţa acestora.

GALERIE FOTO CU IMAGINI DE LA PREGĂTIREA OFIŢERILOR EUROPENI ÎMPOTRIVA ATACURILOR TERORISTE, LA DRĂGĂŞANI

La Nisa, chiar de Ziua Naţională a Franţei, în 2016, un tunisian stabilit în Franţa a intrat cu un TIR în mulţimea prezentă pe Promenada englezilor. Actul terorist, revendicat de Mişcarea Daech, s-a soldat cu 86 de morţi, printre care şi un român (Cristian Coman) şi peste 400 de răniţi, printre care soţia şi copilul românului. Atacul s-a încheiat cu împuşcarea teroristului. Opt suspecţi au fost deferiţi unei curţi speciale cu juri, trei pentru a fi judecaţi pentru terorism.

Un an mai târziu, în 2017, scenariul s-a repetat la Barcelona, în Spania. De această dată, o furgonetă a intrat în viteză pe cea mai mare arteră pietonală a Spaniei, La Rambla, înţesată în permanenţă de vizitatori. În urma atacului, 14 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 100 au fost răniţi, printre ei şi doi români. Câteva ore mai târziu, în cursul nopţii, a mai avut loc un atac în oraşul Cambrils, căruia i s-a capăt înainte de a căpăta proporţiile celui din Barcelona. 

Astfel de atacuri s-au mai înregistrat şi în Londra, tot în 2017, pe Podul Westminster, iar mai apoi pe London Bridge, unde şapte persoane au murit şi alte 42 au fost rănite, dar şi în Germania, în primul an de pandemie.

Zeci de ofiţeri din 17 state UE s-au pregătit în România împotriva unor atacuri teroriste

De la maşinăria de asediu a cetăţilor, la terorizarea mulţimilor care petrec

Plecând de la cele două atacuri, în 2020, la nivelul Uniunii Europene, a demarat un proiect „Pericles” de prevenire a atacurilor cu vehicule folosite pe post de berbec, denumite „camioane - berbec”, chiar dacă s-au folosit şi alte tipuri de autovehicule în acest scop. Ele au fost utilizate ca armă care seamănă teroare şi ucide oameni.

În trecut, „Berbecul” reprezenta o maşinărie de război, de asediu, folosită pentru spargerea porţilor cetăţilor. Primele atacuri cu maşină - berbec datează din anii 1930. 

Încă din 2010, Departamentul american al Securităţii Interne (USDHS) şi FBI avertizau asupra posibilităţii comiterii de atacuri cu maşină-berbec, după ce au fost interceptate mai multe convorbiri în care teroriştii aflaţi în străinătate incitau la comiterea lor în locurile aglomerate gen: sărbători, manifestaţii sportive, centre de divertisment sau comerciale. „Folosiţi un camion precum o maşină de tuns gazonul. Mergeţi în locurile cele mai populate şi atingeţi o viteză maximă pentru a produce cât mai multe pagube. Dacă aveţi acces la o armă de foc, folosiţi-o pentru a sfârşi treaba!“, suna o interceptare a unei facţiuni a celebrei grupări Al-Qaeda.

Simularea unui atac terorist a unei dube împotriva unei mulţimi, în cadrul unui curs internaţional, la Drăgăşani - Vâlcea

„A fost extrem de palpitant”

La finele acestei săptămâni s-a încheiat la Drăgăşani sesiunea de antrenament în cadrul stagiului de pregătire pentru situaţii de atac de tip „vehicle ramming” similar tragediilor produse la Nisa sau Barcelona, la care au participat 20 de ofiţeri de poliţie şi jandarmerie din 17 state ale Uniunii Europene.

Acţiunea face parte din proiectul „Pericles: preventing vehicle ramming attacks”, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de Securitate Internă, în cadrul căruia Jandarmeria Română are calitatea de partener, alături de Poliţia din Anvers – lider de proiect, Poliţia din Ljubljana, Poliţia din Mechelen, Poliţia Federală Belgiană şi municipalităţile Anvers, Mechelen şi Ljubljana.  

„Este pentru prima dată când am ocazia să trag într-un autovehicul aflat în mişcare, dar a fost o experienţă grozavă. Şi chiar dacă am ratat în mare parte, sper ca la acţiunile viitoare să nimeresc ţinta”, a mărturisit unul dintre ofiţerii participanţi la curs. 

Un altul a recunoscut: „A fost distractiv, a trebuit să folosim muniţie diversă, motiv pentru care a fost nevoie de dublă concentrare, dar a fost extrem de palpitant”.

Cursanţii îşi vor învăţa colegii cum să gestioneze eficient astfel de crize

„În această perioadă am fost purtătorul de cuvânt al exerciţiului. Cursanţii s-au pregătit pentru a face faţă cu brio unui atac asupra unei mulţimi, de tipul „vehicule ramming”. Cursul a avut două componente (teorie şi practică), astfel ca la rândul lor cursanţii să fie capabili să-i instruiască pe poliţiştii sau forţele de aplicare a legii din statele din care provin, pentru a preveni şi gestiona eficient astfel de atacuri”, a menţionat lt. Cătălin Bădin din cadrul Jandarmeriei Române.

Ofiţerul de relaţii publice al Poliţiei din Anvers a prezentat la finalul cursului necesitatea conştientizării populaţiei privind posibilitatea producerii unor astfel de scenarii pe timpul manifestaţiilor publice, dar şi a reacţiilor pe care trebuie să le aibă în cazul unor incidente de acest tip: „Un atac criminal s-a petrecut în urmă cu câteva luni în Belgia.  Nu a fost un atac terorist în forţă cu un autovehicul, asupra unei mulţimi. Însă, înainte de toate, vrem să avem un răspuns prin îmbunătăţirea securităţii în locurile publice: de exemplu dacă există străzi mari unde se face shopping, toţi stâlpii pot fi loviţi să cadă, dar dacă îi ranforsăm, putem menţine străzile mai sigure. Prin ceea ce am făcut astăzi aici, am îmbunătăţit cunoştinţele şi aptitudinile forţelor de ordine despre cum să reacţioneze şi să fie conştiente de posibile atacuri care se pot face folosindu-se autovehicule”.

S-a urmărit, astfel, nu doar creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, ci şi prevenirea atacurilor cu autovehicule împotriva mulţimilor, după cum puncta şi generalul de brigadă Liviu Uzlău, şeful Statului Major. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Primarul care vrea pază permanentă şi profesionistă în comună ca să combată tâlhăriile

Povestea ineditului clip promovat de Ministerul Afacerilor de Interne: „M-au inspirat pompierii americani” | VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite