Controversatul medic ortoped Gheorghe Burnei vrea să-şi opereze nepotul fără acordul mamei: „Trebuie să îmi salvez copilul singură” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă / Inquam Photos / Alexandra Busca
Foto Arhivă / Inquam Photos / Alexandra Busca

Gheorghe Burnei, chirurgul anchetat pentru vătămare corporală şi condamnat definitiv pentru corupţie, şi-a diagnosticat nepotul cu o boală rară şi a cerut să îl opereze de urgenţă, deşi codurile etice internaţionale precizează că doctorii nu au voie să-şi trateze membrii familiei. Aşa susţine mama copilului, fosta noră a doctorului, Roxana Burnei, care astăzi a protestat alături de alţi părinţi în faţa Institutului Medico-legal.

Anul trecut, băiatul cel mic al Roxanei a venit de la şcoală într-o zi şchiopătând. Tatăl, ortoped şi el, i-a făcut o radiografie, iar bunicul a pus diagnosticul: displazie fibroasă şi a cerut să intervină urgent.

Roxana Burnei povesteşte că l-a întrebat pe acesta în ce constă operaţia şi care sunt urmările acestei intervenţii medicale. Doctorul nu a oferit detalii despre procedură, în schimb i-a spus mamei „Dacă nu vrei să-l operez eu, du-te la altul!”.

Mama a mers cu băiatul la alţi doctori, iar analizele nu au confirmat diagnosticul dat de Gheorghe Burnei. Mai exact, în urma unei biopsi efectuate la spitalul Grigore Alexandrescu a reieşit că băiatul nu suferă de o boală rară, ci de o tumoră benignă întâlnită des la copii, numită fibrom nonosifiant.

Cu toate acestea, Roxana Burnei a fost dată în judecată de fiul lui Burnei, tatăl copilului, de care aceasta a divorţat. Acesta a cerut în instanţă suplinirea consimţământului mamei, adică operarea copilului fără acordul ei.

Roxana Burnei a divorţat în anul 2015 de fiul doctorului, Cristian Burnei, medic ortoped la fel ca tatăl său, iar cei doi copii au rămas la ea, în custodie comună, scrie Casa Jurnalistului.

Prima sentinţă a fost dată de Judecătoria Sectorul 4 şi a hotărât că băiatul trebuie operat urgent de alt medic, cu metoda lui Burnei - „rezecţia tumorii, plombarea cu substituent osos şi armarea cu tije elastice din titan”. Mama a făcut apel şi a câştigat, iar acum cazul se rejudecă. 

Decizia INML este decisivă în acest proces

Şi Comisia de ortopedie pediatrică din Ministerul Sănătăţii s-a întrunit să discute cazul băiatului şi a stabilit că „această afecţiune nu reprezintă o urgenţă medico-chirurgicală”.

Instanţa care judecă acum cazul a cerut însă şi un raport de la Institutul Medico-Legal. Roxana Burnei a povestit  pentru „Adevărul” că a fost la medicul Mihnea Costescu de la INML, iar copilul a fost pus să sară într-un picior (cel considerat cu probleme). „Doctorul a spus că înţelege că este bine copilul. Cu toate acestea, rezultatul Institutului Naţional de Medicină legală (INML) a fost acela că băiatul trebuie operat de urgenţă. În plus, raportul INML se bazează doar pe opinia acestui medic fără să se ţină cont de verdictul dat de comisia de ortopedie a Ministerului Sănătăţii, deşi legea aşa cere”, arată Roxana.

Roxana Burnei a precizat că INML are o opinie decisivă şi că în România nu sunt luate în calcul şi opiniile unor medici din străinătate. 

Protest la sediul INML: „Mi-au trimis copilul la mutilare”

Roxana Burnei a protestat de Ziua Copilului alături de alţi părinţi care aşteaptă de cinci ani judecarea lui Gheorghe Burnei pentru malpraxis, vătămare şi ucidere din culpă. Sute de părinţi au depus plângeri împotriva acestuia.

Pe pancardele părinţilor se pot vedea numele victimelor, dar şi mesaje precum „ Justiţia în moarte clinică paralizată de muşamalizările INML Mina Minovici”, „Ruşine INML” şi „Vă bateţi joc de copiii noştri”. 

Protest INML - cazul Gheorghe Burnei foto Roxana Burnei
Protest INML - cazul Gheorghe Burnei foto Roxana Burnei
Protest INML - cazul Gheorghe Burnei foto Roxana Burnei

Foto Facebook / Casa Jurnlistului

Burnei continuă să profeseze în privat

Gheorghe Burnei, acuzat de procurori că a făcut experimente pe copii la spitalul Marie Curie din Capitală, oferă din nou consultaţii de ortopedie perdiatrică la Clinica Domniţa Chiajna din Roşu, Ilfov. Fiul lui Burnei este şi administratorul firmei care deţine clinica.

Gheorghe Burnei a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, de către judecătorii Curţii de apel Bucureşti. În primă instanţă, el fusese condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Procurorii l-au acuzat că, în perioada mai - decembrie 2016, a luat mită 3.250 de euro şi aproape 40.000 de lei, de la 22 de părinţi.

Numeroşi colegi i-au pus la îndoială practicile medicale şi abuzul de putere în spital. Medicii din străinătate la care au ajuns victimele chirurgului s-au declarat îngroziţi de procedurile la care au fost supuşi în România. La rândul ei, Comisia de ortopedie a Ministerului Sănătăţii s-a delimitat de practicile acestuia: „Medicul Burnei a inventat o medicină paralelă”.

Procurorii l-au înregistrat când lua şpagă şi au găsit la percheziţie bani în cărţi şi oase de om în frigider. Au deschis un dosar de corupţie şi o anchetă amplă pentru vătămare şi omor din culpă. Dosarele penale de vătămare a pacienţilor se bazează pe expertize ale Institutului Medico-Legal care, spun autorităţile, nu au fost efectuate nici până azi.

Momentan, niciun caz nu a ajuns încă pe masa judecătorilor.

VIDEO

Decizia comisiei de ortopedie pediatrică din Ministerul Sănătăţii:

Decizie INML:

Prima sentinţă dată de Judecătoria Sectorul 4:

   Roxana Burnei a precizat că medicii aduşi în discuţie de judecătoria Sectorului 4 nu au examinat copilul.

Foto Tribunal Bucureşti

Decizie Tribunal Bucureşti:

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite