Scandalul demolării bisericii de pe trotuar. ÎPS Teodosie: „Să fugă Satana de la primar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
teodosie si chitac colaj biserica demolata foto Arhiepiscopia tomisului

O decizie definitivă de demolare a unul locaş de cult a stârnit un întreg scandal la Constanţa. Oamenii din oraş sunt împărţiţi: unii vor ca legea şi deciziile instanţei să fie puse în executare, alţii doresc ca buldozerele să nu se atingă de o biserică.

La 13 decembrie 2021, magistraţii Tribunalului Constanţa au decis că biserica „Izvorul Tămăduirii”, construită la marginea trotuarului de pe Bulevardul Tomis din municipiul Constanţa, trebuie demolată în termen de 90 de zile. Termenul de trei luni nu a fost aplicat deoarece, spun reprezentanţii Primăriei, Arhiepiscopia Tomisului a cerut mai multe păsuiri pentru a pune în aplicare sentinţa. A fost Postul Mare, apoi au venit Paştile, iar acum Rusaliile, dar decizia instanţei tot nu s-a executat. Aşa că, vineri, 10 iunie, a expirat ultimul termen până la care preoţii trebuiau să se conformeze deciziilor judecătoreşti. 

Acum, în orice moment, biserica poate fi demolată la dispoziţia unui executor judecătoresc investit cu punerea în executare a sentinţei. De aceea, ÎPS Teodosie a transmis o scrisoare deschisă primarului Vergil Chiţac prin care-i solicita să nu demoleze biserica, apoi a chemat preoţii din judeţul Constanţa la o slujbă „de forţă” ţinută pe trotuar, chiar în faţa clădirii ce trebuie desfiinţate. 

Pentru a nu fi luaţi pe nepregătite de atacul unor buldozere, arhiepiscopul Tomisului a anunţat că în locaşul de cult vor sta permanent preoţi şi credincioşi deoarece „buldozerele nu vor trece peste oameni”. 

Biserica de pe trotuar nu este singura care trebuie demolată în oraşul Constanţa. În mai 2021, instanţa a dispus definitiv desfiinţarea unor lucrări ridicate de Arhiepiscopie în zona industrială a oraşului Constanţa, în extravilan. Este vorba despre schitul „Sfânta Treime”, construit fără autorizaţie după anul 2013, an în care Arhiepiscopia a primit acolo un teren de 9.000 de mp ca donaţie.

În ambele cazuri, judecătorii au dispus ca desfiinţarea lucrărilor să fie executată de către Arhiepiscopia Tomisului, iar în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, Primăria Constanţa va executa sentinţa pe cheltuiala Bisericii.

Rugăciuni şi blesteme

„După o hotărâre judecătorească fără discernământ cum să hotărască o instanţă să dărâme o biserică? Ce e biserica? E locaşul lui Dumnezeu. Nu te temi de cuvântul lui Dumnezeu, care zice: de va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acel şi s-a dovedit că aşa este. Toţi care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice”, a spus ÎPS Teodosie, vineri, în faţa câtorva zeci de credincioşi adunaţi la acea biserică. 

teodosie si chitac colaj biserica demolata foto Arhiepiscopia tomisului

foto: Călin Gavrilaş

Mai mult, ierarhul Tomisului a lansat un val de acuzaţii la adresa primarului Vergil Chiţac şi a city managerului Constanţei, Felicia Ovanesian. „Să biruim pe Satana, să fugă Satana de la noi, de la toţi, şi de la domnul primar şi de la doamna city manager şi de la toţi consilierii care au hotărât anapoda“, a mai spus Teodosie.

Şi purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Eugen Tănăsescu, l-a acuzat pe primar că este un „Ceauşeşcu 2” deoarece ar fi premeditat demolarea acestei biserici. Trebuie spus că procesul privind desfiinţarea acestei construcţii a fost demarat la începutul anului 2020 când primar al Constanţei era Decebal Făgădău, fost viceprimar în vremea lui Radu Mazăre. 

„Această Biserică nu se va demola, mai bine mor eu”, mai spune ÎPS Teodosie. Cu toate acestea, deocamdată, ierarhul nu a explicat public de ce a ridicat mai multe locaşuri de cult în municipiul Constanţa fără să solicite autorizaţii de construire. În plus, aproape 20 de ani, Arhiepiscopia nu a făcut nici un demers de intrare în legalitate a construcţiilor ilegale (este vorba despre trei sau patru biserici ridicate cu încălcarea legii). 

teodosie si chitac colaj biserica demolata foto Arhiepiscopia tomisului

foto: Călin Gavrilaş

Garaj sau biserică

Scandalul din jurul demolării bisericii „Izvorul Tămăduirii” i-a împărţit în două tabere pe constănţeni. Cei care s-au săturat de construcţii ilegale, de încălcarea legilor, dar şi de desele derapaje ale ierarhului de la Tomis, cer ca sentinţa definitivă să fie pusă în aplicare. 

Mai mult, oamenii consideră că acea construcţie nu se poate numi biserică, în adevăratul sens al cuvântului, deoarece ar avea mai mult aspectul unui „garaj” sau „container”, fără a putea fi încadrată într-un stil arhitectonic ce caracterizează locaşurile de cult din România. 

Chiar şi Patriarhia Română a recunoscut că „orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalţă şi amenajează decât într-un spaţiu riguros adecvat, adică potrivit şi demn de o asemenea nobilă alegere”. BOR consideră că există raţiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice şi liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici. Primele dintre acestea sunt legalitatea şi necesitatea obiectivă a construirii ei.

biserica izvorul tamaduirii constanta demolata foto calin gavrilas

foto: Călin Gavrilaş

De cealaltă parte, sunt şi opinii care susţin că este un mare păcat să demolezi o biserică, o clădire sacră ce nu „deranjează pe nimeni”. Susţinătorii acestei opinii spun, la fel ca şi arhiepiscopul Teodosie, că legea umană nu poate prima în faţa legii divine, iar dacă demolarea s-ar efectua am asista la cel „mai infam moment din istoria ultimelor decenii”, aşa cum i-a scrie arhiepiscopul primarului municipiului Constanţa. 

Relocarea bisericii, singura soluţie

„Evident că demolarea unei biserici, fie ea şi lipsită de necesarele calităţi, este un act tulburător şi neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism”, adaugă Patriarhia Română. 

Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu şi pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuţie, BOR susţine că soluţia mutării bisericii este mai bună decât punerea la pământ a acesteia.

Doar că, soluţia relocării locaşului de cult a fost discutată în ultimele luni între Arhiepiscopie şi Primărie şi nu s-a ajuns la nici un rezultat, lucru sesizat chiar de ÎPS Teodosie în scrisoare adresată primarului Vergil Chiţac. „V-am rugat să sprijiniţi poporul drept credincios, cei care v-au ales să-i apăraţi, să mute lăcaşul de cult într-o zonă apropiată. Nu s-a găsit un petic de pământ, câteva sute de metri, în oraşul nostru pentru a muta Sfântul Altar”. 

Administraţia locală arată că Arhiepiscopia Tomisului a avut, în urmă cu câţiva ani, un teren pus la dispoziţie în apropiere şi preoţii nu ar fi întreprins lucrări în termenul prevăzut de Consiliul Local. În consecinţă, terenul a fost recuperat de primărie şi redat locuitorilor din zonă sub formă de parcare publică.

 

Controversatul Teodosie

ÎPS Teodosie este o figură controversată a Bisericii Ortodoxe Române. Fostă sursă „Mache“ a Securităţii, conform dosarului aflat la Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, arhiepiscopul şi-a permis întotdeauna să sfideze legea lumească şi pe cea a clericilor: a ţinut o a doua Înviere la Constanţa (2020), a sfidat toate regulile impuse în pandemie, iar cu câteva zile înainte de începerea războiului din Ucraina l-a lăudat pe Vladimir Putin considerându-l „mare ctitor de biserici”.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Teodosie, avertisment către primarul Constanţei: „Toţi cei care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice“

Patriarhia, despre biserica de pe trotuar de la Constanţa: „Orice edificiu sacru trebuie înălţat într-un spaţiu adecvat“

IPS Teodosie a slujit la biserica ilegală de pe trotuar, care trebuie demolată: „Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta“ VIDEO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite